Morgonpromenad på the High Line

Det är dags att berätta om min senaste resa till New York! Vi börjar med den allra första morgonen, då jag tog en promenad på vackra High Line. En park som hela tiden överraskar med nya konstverk – och i år även med en helt ny del!

Värmen slår emot mig när jag kliver ut från mitt hotell på West 23rd Street. Redan nu, tidigt på morgonen!

Detta är faktiskt första gången jag besöker staden i juli och, även om jag hört vad jag kan vänta mig, är hettan och fukten mycket påtaglig. Ungefär som om jag vore i Asien och inte i USA. Men laddad med både sköna skor och vattenflaska beger jag mig mot dagens första aktivitet: en promenad på the High Line!

The High Line – den upphöjda tågbanan som blev en blomstrande park

The High Line har jag förstås besökt förut, van New York-resenär som jag är. Men detta är en plats att återvända till, då den aldrig är sig helt lik.

High Line är en före detta tågbana på en viadukt, nedlagd i början av 8o-talet. Staden hade för hundra år sedan flera tågbanor som så småningom tagits ur bruk och rivits, för störande för New York-borna. De var inte längre nödvändiga sedan tunnelbanan kommit. Men det som skulle bli the High Line blev kvar, bevarades och är i dag en enormt omtyckt park.

Det är en park med mycket växtlighet och, som sådana brukar, förändras den med årstidernas gång. Från spirande vårgrönska till praktfulla höstfärger, från frodighet till avskalad nakenhet. Precis som livet självt, har den faser som var och en bär sin egen charm.

Men parken smyckas också av konstverk, som hela tiden byts ut och självklart lockar mig som konstnörd (i alla fall när det kommer till New York). Det gäller också att inte bara titta längs gångbanan utan också åt sidorna och inne bland husen. Fotomotiven haglar, så var beredd!

När jag klättrar uppför trapporna vid 9th Avenue är det fortfarande relativt tidigt på morgonen: kring åttasnåret. Fördelen med det? Att det är nästan folktomt så klart. Ett hett tips till alla som inte vill ta sig framåt med myrsteg, vallad som ett får i flock. (Detsamma gäller förstås för en promenad på Brooklyn Bridge.)

Så är det dags för njutning på hög nivå, bokstavligen. Jag låter mig omslutas av New York-ljuden: det obestämbara suset, sirener på avstånd och röster på olika språk. Någonstans ljudet av en byggkran (ja, det byggs alltid något nytt) blandat med vinden och fåglarnas sång.

Konstverken finns där och min kamera går varm. Mina steg blir också så lätta, jag liksom studsar fram på denna välbekanta ”stig” medan såväl minnen som nya intryck dansar förbi.

The Spur en ny del av the High Line år 2019

Uppe vid 30th Street känner jag inte riktigt igen mig. Tågbanan tar en nämligen en ny vändning, en liten avstickare åt sidan.

Det visar sig att jag befinner mig på The Spur, en helt nyinvigd del av High Line. Denna lilla avstickande tågdel byggdes på 30-talet vid United States Postal Service Magasin Processing and Distribution Center, en byggnad vid 30th Street mellan 9th och 10th Avenue. Förbindelsen gjorde det möjligt att frakta post och paket till och från de övre lastbryggorna på byggnaden.

Länge hotades The Spur av rivning men i år, 2019, kunde även denna del införlivas med High Line. Bakom kampen för bevarandet av tågspåren och omvandlandet till park, står till stor del Joshua David och Robert Hammond. De har bedrivit ett gediget lobbyarbete för att bevara och förändra tågbanan, via sin grupp Friends of the High Line. Personer som man under besöket i parken kan se, iklädda sina typiska västar.

Se där, till och med undertecknad, TravelAnna själv, fastnade på bild. Dock lite på distans med solglasögon för sina trötta ögon.

Behöver du vila eller akut hjälp? Ingen fara. Bänkar finns utplacerade längs hela parken och det finns även nödtelefoner om så skulle behövas.

High Line är förstås Instagramvänligt som tusan och selfieparadiset nummer ett. Det gäller att hålla sig undan mellan varven. Eller också tar man tillfället i akt och fotograferar de fotograferande!

På tillbakavägen har parken börjat fyllas upp av fler människor även om det fortfarande inte är trångt. Nöjd med promenaden ger jag mig lagom till ”min” gata igen. Jag vet ju att det knappast är sista besöket på the High Line för min del!

Blev du sugen på att besöka High Line? Parken har flera uppgångar och löper från Gansevoort Street (14th Street) till 34th Street.

Vid slutet ligger i dag Hudson Yards, ett nybyggt område med läckra sevärdheten the Vessel. Men det är en annan historia!

Enjoy!


Foton och film: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ama de casa
4 years ago

Det är verkligen fint att gå där. Kul att dom har utökat gångvägen också 🙂

Orsakulla mamma vid 20, specialpedagog & doula

Ser onekligen väldigt härligt ut där :). Sen märks det väl att du är en trogen besökare där i USA på dina foton, du vet liksom vad du vill se redan från början. Antar att det är så om man reser dit som du flera gånger att man vill upptäcka och se nytt och även förändring varje gång :).

Ditte
4 years ago

Tror inte denna fanns när jag varit i N.Y. Men nu har jag läst, tittat och följt med och området känner jag väl till. Ja, juli i ”The Big Apple ” har jag upplevt och hett kan det vara. Jag bodde ju här i närheten men då var det riktigt slummigt.
Ser fram emot mer…Mycket mer.
Stor kram

Johanna Elisabet Bergström

En New York-favorit för mig, The High Line! Jag brukar ofta kombinera promenaden med Chelsea Market och Meatpacking District. Sedan är det alltid roligt att läsa din blogg. Kul med så hög kvalitet ur många olika synvinklar. Kram från Söder!

Eva – People in the Street

En av mina största favoriter i New York 🙂 Har inte missat att promenera där en enda gång jag har besökt NY sedan de öppnade den 2009. Det finns alltid något nytt att upptäcka vare sig det är en dag eller ett år sedan man gått där innan.

Må bäst!

Ann-Louise
4 years ago

Vad roligt att få följa med på en promenad på the High Line så här i text och bild. Nästa gång jag kommer till New York kommer detta vara den absolut första plats jag besöker. Har varit där två gånger sedan den invigdes men båda gångerna var jag i New York alldeles för kort tid för att hinna dit.