Conservatory Garden i Central Park

Söker du en vacker, lugn trädgård i New York? Då ska du bege dig till Conservatory Garden i Central Park. Här möts du av prunkande rabatter, stenlagda gångar och vackra statyer – allt inbäddat i en grönska som nästan tar andan ur dig.

Conservatory Garden består dessutom inte bara av en, utan tre olika trädgårdar: en engelsk, en fransk och en italiensk trädgård. De invigdes 1937 och bakom designen står Gilmore D Clarke.

På flera ställen finns bänkar, där du kan vila dina trötta ben. Slut ögonen och lyssna på fågelsången. Visst hör du också den brusande storstaden – om än något dämpat – men det är bara en del av stämningen.

Här finns inga cyklister eller löpare, bara lugna flanörer. Hundar måste vara kopplade och lyssnar du på musik är det hörlurar som gäller. Det här är nämligen en så kallad Quiet Zone. Då och då traskar några turister förbi eller några skolbarn på utflykt. Men i det stora hela är det mycket lugnt. Inte undra på att denna fridfulla plats lockar många till bröllop.

Varför inte köpa med en kartong jordgubbar, att njuta av medan du vänder ansiktet mot solen? Det gjorde jag. På Upper East Side (intill) finns ett flertal stånd längs gatorna, där du kan proviantera med både frukt och bär. Skulle du behöva besöka ett ”rest room” finns ett sådant också, bara några steg från planteringarna. Allt är mycket välhållet och dessutom kostnadsfritt.

Conservatory Garden är en liten smakbit av paradiset, mitt i centrala New York. Människor har njutit av denna oas i mer än 75 år. Missa inte ett besök på din nästa resa till New York!

Adressen är 5th Avenue och 105th Street.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments