En läcker trädgård i East Village

En  färgsprakande lummig oas, det tackar jag gärna ja till under långa promenader på Manhattan. Följ med till Sixth St and Avenue B Community Garden, en trädgård utöver det vanliga!

Att jag är svag för hemliga trädgårdar, det är sen gammalt för dig som följer den här bloggen. För dig som just hittat hit kan jag berätta varför.

Hemliga trädgårdar i New York

Mitt emellan brusande avenyer, på gamla rivningstomter eller överblivna markstumpar: där kan du hitta dem, de ”hemliga” trädgårdarna. De är mer eller mindre lätta att se, men ett har de gemensamt: De är små oaser i New York City.

Bakom dessa så kallade community gardens står ofta eldsjälar, lokala invånare som påtar och planterar på sin fritid. Den som har en egen trädgård hemma i Sverige och är van vid allemansrätten, kanske inte låter sig imponeras i första taget. Men titta efter lite mer, tänk ett steg längre. För få vet vad dessa eldsjälar egentligen har gjort.

De har skapat en fristad för lekande barn, en miljö för fågelsång och prunkade blomster, bara ett stenkast från trafikkaos. De har skapat extra ”lungor” i detta ständigt växande väsen som är New York. Men också en mötesplats, där människor i alla åldrar kan ses, utvecklas och berikas av natur och konst i alla dess former.

Riktigt imponerande är att man i vissa fall lyckats skapa ett nytt mikroklimat! I Gardens of St. Luke of The Field, till exempel, frodas flora och fauna som inte ”borde” finnas här. Men ändå finns de. Det är väl New York i ett nötskal, att inget är omöjligt.

Sixth Street and Avenue B Community Garden

En höstdag i East Village går jag och min kära vän Eva Sollén just på jakt efter ”hemliga” trädgårdar. Kamerorna är beredda, ögonen på skaft. Och nog får vi lön för mödan!

Första anhalten är The Creative Little Garden, där vi får en mycket trevlig stund och nöjet att tala med just en eldsjäl. Sedan promenerar vi vidare, i oktobersolens varma ljus. Vilken dag! Det är svårt att tro att det faktiskt är höst. Men så kan det vara, här i vår favoritstad på jorden.


Så kommer vi till Sixth Street and Avenue B Community Garden, eller ”6 & B Garden” som de kort och gott kallar sig. Precis vid grindarna träffar vi på en av medarbetarna som glatt hälsar välkommen. Nu är vi nyfikna, hur kom den här trädgården till?


Det började år 1983, med en rivningstomt som var på god väg att bli parkeringsplats. I ett kraftigt nedgånget område hade hus efter hus övergivits under 70-talet. Droghandeln florerade och suspekta gäng drog omkring i det som i dag är en totalt förvandlad stadsdel.

Var behövdes en grönskade oas om inte här? En plats för barnen att leka på och att lära sig om naturens kretslopp. Likaså en plats för de lokala konstnärerna, att dela sina verk, bjuda in till poesiaftnar eller framträda med musik och teater. Sagt och gjort … Men vägen var lång och hård.

Titta på den här den här före-bilden så förstår du vilket enormt arbete som krävts för att åstadkomma trädgården! Här kan du läsa mer om trädgårdens historia och medlemmarnas kamp genom åren. Men nu är den tryggad och en väl etablerad del av området.

Vad är det då som gör 6 & B Garden så speciell? Du behöver egentligen bara närma dig, så ser du: det originella staketet, glimrande unika, udda och roliga konstverk som kikar fram i grönskan. Här blänker en damm, där kryper sköldpaddor, och på en annan plats har en fjäril landat för alltid, ett konstverk i sällskap med sina levande gelikar.

På skyltar lockar trädgårdens event: skördefestival, poesiaftnar eller framträdande av lokala ungdomsband. För barnen finns allt från matlagningskurser till plantering eller äggjakt under påsken. Dessutom kan man faktiskt hyra hela trädgården. Tala om fantastisk miljö för ett bröllop!

Blev du nyfiken på att besöka Sixth Street and Avenue B Community Garden? Se kartan nedan. Huvudingången hittar du på Avenue B, mellan East 5th Street och East 6th Street. Om grindarna är öppna, då är parken öppen för allmänheten.

Enjoy!

PS. Vill du veta mer om East Village? Här berättar jag varför East Village är en av mina favoritstadsdelar i New York.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Susjos
6 years ago

Tack för snabbt svar, nu ska jag kolla upp dina länkar!! 😀 Ha en bra resa själv! Kram

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Hej och varmt välkommen hit! Vad glad jag blir. Vad kul att ni ska till NY nästa vecka, samtidigt som jag är där faktiskt. 🙂 Perfekt att ha en svägerska med våning där. De gånger jag gått på musikal har jag faktiskt beställt hemifrån, via Resfebers sajt: https://www.boxoffice.se/scen-noje?partner=resfeber Det har funkat väldigt smidigt till bra priser. På plats i New York kan du gå till ett TKS Ticket Booth samma dag för att chansa på billiga biljetter: https://www.tdf.org/nyc/7/TKTS-ticket-booths Jag har själv inte testat detta men vet att det är mindre kö på vid de biljettluckor som ligger en bit från… Read more »

Susjos
6 years ago

Hej! Hittade hit via Ditte som tipsade om din blogg, oj så mycket spännande det finns här att läsa!
Jag och min man åker till NY nästa vecka, vi har varit där flera gånger och sett lite i alla fall. Vi ska bo i svägerskans våning på 57th st East side. Är sugen att se en musikal,men vart hittar jag "billiga" biljetter? Kanske du vet?
Gissa om jag längtar dit!!! Och hoppas möta lite av våren där! 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Kul att du gillade trädgården! Ja, jag vet precis vilken park du menar: The Highline! Den är verkligen imponerande och ett klart måste när man är i New York. Fin alla årstider! (Har i och för sig inte sett den i snö och det vill jag inte heller.) 🙂

Ama de casa
6 years ago

Oj vad fint där var! Jag älskade också den där trädgården och gångvägen som dom gjort på dom där gamla järnvägsspåren nånstans tämligen centralt. Usel på namn så jag kommer inte ihåg vad det hette… 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Men åh, de orden gick rakt in i hjärtat! Vad glad jag blir – tusen tack. New York och skrivande är ju det bästa jag vet. <3

Veiken
6 years ago

Jäklar i min lilla låda – du kan verkligen konsten att fånga intresset med dina inlägg. Du borde bli hedersmedlem i The Big Apple! 🙂