En hemlig trädgård i West Village – Church of St. Luke in the Fields

Plötsligt dyker den upp: en öppning i muren. Jag kliver in och är i ett grönskande paradis, en oas. Följ med till ännu en hemlig trädgård, mitt i New York City!

Egentligen skulle vi bara ta en promenad för att vänta på bord. Men du som följt mig här på bloggen vet att jag gärna spanar efter dem – New Yorks secret gardens. Jag har ju till och med besökt en trädgård inomhus!

Men nu är vi i West Village och där är precis allt en sevärdhet. Det är svårt att låta kameran vila: från anrika brownstones och snirkliga trappor. Överallt vill man flytta in. Eller i alla fall kliva in, som genom den här muren – och det gör vi!

Så hamnar vi i en av New Yorks mest unika trädgårdar: The Gardens of Church of St. Luke in the Fields. Kyrkan här är från 1841 och platsen består av flera trädgårdar, i en snirklande labyrint av gångar och grönska.

Vi har klivit in från Hudson Street och ser egentligen bara en bråkdel under vårt besök. Men mersmak, det får vi. Det här är nämligen inte vilken trädgård som helst, det förstår vi snart.

Bedövande är de, dofterna som omfamnar oss. Förföriskt vacker är den, fågelsången. I efterhand läser jag att över 100 fågelarter siktats här och inte mindre än 24 sorters mal/fjärilar.

Här finns nämligen en speciellt mikroklimat, tack vare läget i sydväst och de höga murarna runtomkring. Det gynnar både flora och fauna, som ståtar med ovanliga och extra sevärda arter. Den allra första plantan lär ha kommit från Glastonbury i England och planterades 1842. Sedan dess har platsen utvecklats till en av de bästa hemliga trädgårdarna i New York.

Här och var finns utställda bänkar som inte bara bjuder in till vila utan också eftertanke. Vilka var de personer som de har tillägnats? Fint är det, att läsa bänkarnas små skyltar.

Nästa gång tar jag gärna med något att äta här. Det är nämligen fullt tillåtet, så länge man inte skräpar ner. Alkoholintag och rökning är dock inte välkommet, inte heller pratande i mobiltelefon. Men det ska vi väl klara?

Den som vill bidra till trädgårdens fortsatta liv får gärna lägga en slant. Man måste bara älska förtroendet! Vid utgången ligger nämligen sedlar i en plastlåda, enbart förseglad med en sten.

Det är just sådana här upplevelser som ökar på min kärlek till New York, om det ens är möjligt. Den är som sagt redan rätt stor …

Så glöm inte: New York City har så många fler oaser än Central Park. Det är bara att ha ögonen på skaft. Lite googlande kan också vara på sin plats, om du inte vill missa de verkliga pärlorna. Trots allt är de inte hemligare än så.

Nyfiken på fler ställen att besöka i West Village? Här är några tips:

Enjoy!

Vill du har ännu mer tips och inspiration om New York, är det enklast att läsa webbversionen av bloggen. Där finns massa nybörjartips, koll på aktuellt väder, dollarkursen och mycket mer. Du är också välkommen till Facebooksidan för New York-bloggen och till Instagram, där jag heter: @newyorkmybite_travelonacloud.

Samtliga foton, om inte annat anges: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack själv! Vad kul att hemliga trädgårdar också tillhör dina favoriter. Angående Paris: Ja, det hade varit så härligt att sitta där med dig och se staden vakna. Men som sagt, bra att du hade sysselsättning ändå. 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Vad kul att du också tycker det! Ja, de är verkligen riktiga pärlor – spännande att leta efter dem också. 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Lena! Ja, till den parken återvänder jag gärna. En riktig oas! Hoppas du hade en skön helg. Här i Sverige är det ruggigt just nu, tyvärr.

Jeanette
8 years ago

Hemliga trädgårdar, lite av en favorit hos mig 🙂

Tack snälla du! Du hade gärna fått sitta där bredvid mig på cafet då det var lite ensamt att sitta själv där. Men som sagt det var mycket man kunde iaktta istället 🙂

Marias Memoarer
8 years ago

Så häftigt med dessa hemliga trädgårdar! 🙂

lenaiwales
8 years ago

Vilken bra idé! En plats för kontemplation. Underbart!
Ha en trevlig helg!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Åh, vad roligt att höra, Ditte! Tänk att ha fått uppleva New York City och just den här platsen "wy back then". Det måste innebära speciella minnen!

Tusen tack för dina uppskattande ord också! Ja, det är min ambition att få fram mångfalden i denna stad, att det långt ifrån bara handlar om skyskrapor och storstadsbrus (vilket en del ju tyvärr tror).

Kram tillbaka!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket! Det gläder mig att du uppskattade tipset och promenaden. Ja, till det stället återvänder jag gärna.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, vad roligt att du uppskattade tipset! Ja, det låter som en perfekt idé att bara sitta där och njuta, med kaffe och bok. Kanske inte, som vi, bara göra ett snabbt besök i väntan på restaurangbord. 😉 Det blir garanterat ett återbesök!

Ditte
8 years ago

Oh, romantik och nostalgi för mig. Här "häckade" jag i slutet av 1970-talet under mitt år då jag bodde i NY.
Jag har bara pappersfoton härifrån och dte var länge sedan jag tittade på dem. Men så vackert det fortfarande är här.
Du har verkligen lyckats förmedla lugnet som finns i denna stad som aldrig sover.
Jag ler och jag minns…
Kram!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Åh, vad roligt att höra att du blev så inspirerad! Tack för de fina orden. Hoppas du kommer att få uppleva trädgården på plats en dag.

Anonym
Anonym
8 years ago

Breathtaking! What beauty!
Mycket välkomnande; inte alls formellt.
Tack för att jag fick vara med på promenaden.

Ruth i Virgia

Emma, Sol som sol?
8 years ago

Åh! Underbart! En djup grönska med färgklickar "mitt i allting". En oas, verkligen. Det måste vara ett perfekt ställe att ta med sig en kaffe och läsa en bok. Och bara njuta.

biggeros
8 years ago

Asså, jag tror jag dör av inspiration!! Så underbart att se dessa bilder av flora och grönska. Jag kommer verkligen lägga denna trädgård på minnet om jag ta mig en tripp till NY. Tack så hjärtligt för titten����