Parco Savello – apelsinparken i Rom

En park fylld av apelsiner, bland knotiga träd och vackra hus, det är Parco Savello. Plus strålande utsikt mot Peterskyrkan!

Först blev jag lite förvirrad när jag läste tipset på Facebook: ”Besök apelsinparkeringen”. Men så ramlade polletten ner. Det var bara allas vår Google Translate som varit i farten …

Parco Savello heter den egentligen men kallas Apelsinparken (Giardino degli Aranci). Kanske helt känd bland alla turister. Men lockande lät det, så en aprildag begav vi oss dit, jag och min kompis.

Högt uppe på Aventinen ligger den, en av Roms sju kullar. Parken skapades 1932 av Raffaele De Vico, för att ge allmänheten tillgång till utsikt från denna sida av kullen.

Här finns ett anrikt gammalt palats, där familjen Savelli huserade på 1200-talet. Basilikan Santa Sabina tronar också bredvid. Slottet skänktes senare till dominikanermunkar som gjorde om det till ett kloster. Enligt legenden kommer det första apelsinträdet från Spanien och det skänktes till parken av Saint Dominic.

Parken verkar lite nyvaken efter vinterdvalan och gräsmattorna har inte riktigt hunnit ta sig än. Men nog lyser det orange överallt i lövverket.

Just denna dag är det skolklasser på besök, så det är lite trångt på utsiktsterrassen. Men snart är det vår tur att fotografera den hänförande utsikten över Rom. Ser du Peterskyrkan i diset?

Detta måste vara den perfekta platsen för en förlovning. Att sitta här med sin kärlek, när solen dalar över Tibern och de sista strålarna spelar över taken.

Utanför parken finns också gott om fotovänliga vyer som bara ropar ”Rom i ett nötskal”. Terrakottafärgade fasader, snirkliga ornament, statyer, klängväxter och … rosor!

Intill finns nämligen också en rosenpark, som vi dock nöjde oss med att beskåda utifrån. Den blå porten nedan ropade lite extra till mig. Kanske ville den att jag skulle ta med den hem, för att sätta i min egen mur, kring min egen trädgård. Eller kanske ville den bli avmålad i en akvarell. Nu är den i alla fall förevigad på min blogg.

Rom, underbara Rom, jag saknar dig redan!

Har du också varit i Parco Savello?

PS. Välkommen att följa mig även på Instagram för mer reseinspiration.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating