Dumplings för en dollar på Lower East Side

Rykande varma dumplings från ett hål i väggen, på ruffiga Lower East Side. Kan det vara något? Ja, det var det för några år sedan och så är det än i dag. Missa inte East Dumping där du blir mätt för bara ett par dollar.

Hur många restauranger finns det i New York? Det är en fråga, vars svar svindlar: mer än 25 000! Inte ens under en livstid skulle du kunna arbeta dig igenom alla. Även om kontot är välfyllt, kan bara magen bli det till en viss gräns. ”So much food, so little time”, som jag brukar säga.

Men lägg ner stressen, utforska dem i lugn takt och hitta dina egna favoriter. Förslagsvis i en prisklass som passar just dig och varje speciellt tillfälle.

Om du ska fira födelsedag i New York, kanske du vill kosta på dig lite, likaså om du har en romantisk dejt. Men om du bara vill stoppa i dig något snabbt och vila benen under shoppingrundan?

Fall inte för frestelsen att bara uppsöka de säkra korten, de där restaurangtipsen som dyker upp i varenda googling om New York. Sök dig utanför turiststråken, bortom avenyerna och bland anonyma skyltar. Det är där de döljer sig, de riktiga pärlorna. Men det gäller att chansa lite!

Delikata dumplings på Prosperity Dumpling

Det är varm junidag 2015 som jag besöker Prosperity Dumpling i New York. Ska det, som namnet antyder, vara en ”blomstrande” verksamhet, ett riktigt bra matställe? Recensionerna säger det. Tipsen från betrodda New Yorkers, som sedan länge styrt stegen hit för att smörja kråset, säger det. Dessutom ska det vara skamlöst billigt: tre dumplings för en ynka dollar!

Förväntningarna är alltså höga när jag och min man närmar oss den gula skylten, på Lower East Side. Ja, det är trångt och lite ruffigt. Trängseln i köket är stor, likaså tempot. Det ångar, det ryker, ett för oss obegripligt språk ljuder över stekfaten. Men vi beställer. Och, ja, det är så billigt som ryktet sagt.

Med lunchen i famnen beger vi oss till Sarah D Roosevelt Park, några steg bort, för att äta. Båda med varsin ask dumplings och en sesame pancake sandwich. Sedan låter vi smakerna brisera på våra tungor, medan New York-ljuden omger oss: rop, skratt, en studsande basketboll, hundskall och de aldrig sinande sirenerna som fond.

Här, i parken, så njuter vi. Det är nämligen mycket gott. Kanske är till och med Prosperity Dumpling en värdig konkurrent till vår tidigare dumplingfavorit, Vanessa’s Dumpling House?

Stängt efter hälsoinspektion

Fylld av viljan att tipsa bestämmer jag mig för att blogga om Prosperity Dumpling, hemma i Sverige igen. Så jag googlar, för att få veta lite mer. Och det är då jag får en chock!

Dumplingstället har stängt efter en hälsosinspektion! Bara ett par månader efter vårt besök. Jag läser och har svårt att ta in orden. Jag ryser. Man har nämligen funnit råttor springandes på gården bakom restaurangen, en gård där maten också förbereds! Bloggplanerna läggs ner, jag suckar resignerat, men inser förstås att loppet inte är kört. Det finns ju ytterligare 24 000 ställen att utforska!

Öppet igen under nytt namn: East Dumplings

Men så i dag, 2019, när jag letar igenom gamla bilder från New York, så hittar jag de där från Prosperity Dumpling. Jag konsulterar Gooogle, av ren nyfikenhet. Kanske har de åter öppnat igen?

Ja, nu kan jag med glädje meddela att dumplingsrestaurangen återuppstod. Det tog ett år, men redan 2016 kom en ny skylt på 46 Eldridge Street i stället för den gula. En grön, med nytt namn!

Mycket positiva recensioner i dag

East Dumpling är restaurangens nya namn och de positiva recensionerna på Yelp haglar. Precis som förut är det mycket trångt, exakt som då tar man med sig maten därifrån. Men, framför allt, som då: De har samma koncept och det är lika prisvärt.

Tre dumplings för en dollar, vad sägs om det? Prisvärt, skulle jag säga, till och med vid dagens rådande höga dollarkurs. För var kan du annars äta en ytterst mättande och delikat lunch för tjugo, trettio kronor?

Vågar du dig hit? Svaret är ja. För inte i min vildaste fantasi kan jag tänka mig att de skulle riskera tillståndet igen. Och recensionerna talar som sagt sitt tydliga språk. Så styr stegen dit näst gång du är i New York, särskilt om kassan är skral.

Enjoy!

PS. Vill du ha tips på hur du kan shoppa prisvärt i New York, trots den höga dollarkursen? Klicka på länken så kommer du till min stora shoppingguide.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emma. Sol som sol?
4 years ago

Dumplings undrar jag om jag har ätit någon gång … Jo, på en thailändsk restaurang i Sverige tror jag. Tänker på råttorna, ibland är det nog bra att inte veta vad som försiggår bakom stängda dörrar. Men självklart är man ändå tacksam för att det finns en hygienkontrollerande instans. Någon måtta måste det ju ändå vara, alltför många som ju blir sjuka efter restaurangbesök. Man får hoppas att ditt resonemang håller. Är inte säker på att alla näringsidkare resonerar så tyvärr utan man försöker om och om igen och får man inte registrera i sitt eget namn tar man fruns… Read more »