Lower East Side Tenement Museum Shop – ett paradis för alla som älskar böcker och New York

Det här måste vara min absoluta favoritaffär i New York. När jag och min reskamrat Eva Sollén (som driver bloggen Peopleinthestreet) klev in genom dörren trodde vi inte det var sant. New York-nördar som vi är, hade vi nu hamnat i paradiset – och ville köpa precis allt.

Butiken var nämligen Tenement Museum Shop, en unik bokhandel med allt från kokböcker till barnböcker, anteckningsböcker och kalendrar. Allt med tema New York!

Som du hör av namnet, är detta butiken vid ett museum: Lower East Side Tenement Museum. Här får man titta in i bostäder precis som de såg ut för 100 år sedan. Bostäder för de fattiga fabriksarbetare, som kom hit som immigranter – och faktiskt var de som byggde staden.

Men butiken är långt ifrån en vanlig museishop, den är en guldgruva med presenter. Om du lovat köpa hem något till nära och kära, vågar jag påstå att du hittar det här. Om personen dessutom älskar New York, ja då är du hemma.

Kreativiteten i bokhandeln finner inga gränser: Här finns böcker om skyskrapor, utformade precis som sådana. Här finns små almanackor och anteckningsböcker, med kartor, vackert papper och tillhörande pennor. För att inte tala om spel, porslin (!) och almanackor med New York-teckningar från 50-talet.

För den matintresserade finns ett mecka med New Yorks kokkonst. Bläddra i böcker om bagelns historia, gamla nedärvda judiska släktrecept eller modern streetfood.

Avdelningen med barnböcker förtjänar en särskild titt. Förutom häftiga pop-up-böcker finns här New York-historia som är både humor och konst. Dessutom några ytterst annorlunda godnattsagor. Vad sägs om boken om Ipaden som måste gå och lägga sig? En bok som börjar i stil med ”Det var en gång en familj med many small devices” …

Givetvis är detta perfekta presenter till barn och ungdomar som både vill lära sig engelska och om New York. (Ja, okej då, jag skulle gärna ha några exemplar även i min egen bokhylla.)

Tyvärr finns det ju något som heter maxvikt på flyget, så urvalet i shoppingkassen blev något begränsat. En liten tröst var möjligen att även kassen var ett fynd värt att spara.

Möjligen kan man skicka hem några bokpaket nästa gång eller beställa från museishopen via webben.

Ett besök på själva Tenement Museum hann vi tyvärr inte med denna gång. Men det står helt klart på listan inför nästa New York-besök. Tills vidare får vi ta en sneak peek på museet genom filmen nedan: En guidad rundtur, där besökarna får ta del av enskilda människors historia. Verkligen något för alla åldrar.

Enjoy!

PS. Välkommen att följa den här New York-bloggen på Facebook för ännu fler tips. Vill du redan nu läsa mer om immigranterna på Lower East Side, kan jag rekommendera den här romanen.

***Uppdatering: Jag har nu också besökt och bloggat om Tenement Museum!***

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
9 years ago

Ja, det är faktiskt den mest intressanta butiken jag varit i, i New York. Förstod nog att du skulle gilla den! 🙂

lenaiwales
9 years ago

Vilket härligt ställe! Skulle nog kunna strosa omkring där länge.

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack själv och välkommen hit! Hoppas du kommer iväg snabbare än så. 🙂 Ett bra tips för få ner kostnaden är ju att bo utanför Manhattan. Själv har jag bott i Jersey City, bara en t-banestation bort men med betydligt lägre priser. New York vill jag också vara i hela tiden, ungefär varje dag … 😉

chrissy
9 years ago

ok wooow vad häftigt!!!!! jag har aldrig känt en sån lust att åka till nyc som nu!! måste komma ihåg det här till om typ 12 år när jag äntligen har råd, haha. tack för att du visade det!! hade ju aldrig vetat om'ett annars