Gästbloggare Per Ernestad – Gallagher’s Steakhouse

Huvudmatsalen på Gallagher’s Steakhouse med den välkända målningen i bakgrunden.
Foto: Atsushi Tomioka.

Sugen på ”NY Steak – the American Style”? Då ska du bege dig till en riktig New York-klassiker: Gallagher’s Steakhouse. I dag gästbloggar Per Ernestad, en vän och kollega till mig som nyligen avnjutit ett besök på denna restaurang.

Gallagher’s Steakhouse är ett anrikt ställe för köttälskare och den som i vart fall vill prova på att försöka få i sig en äkta ”giant US steak”. 
Stället är lite av en sportbar/restaurang men med ”tyngre” mer sofistikerad inriktning och ligger mitt på Manhattan, precis vid Broadway och 52:nd Street, strax norr om Times Square och intill många av teatrarna och hotellen alltså. Gallagher’s slog upp portarna 1927 under förbudstiden som en av NY:s första ”SpeakEasy” av den före detta Ziegfeld-flickan Helen Gallagher. När spritförbudet hävdes 1933 blev Gallagher’s en ny typ av restaurang och Broadways första Steak House. Det var här den allra första ”New York Strip Steak” serverades.

Det imponerande och inglasade kylrummet vid entrén. Foto: Atsushi Tomioka.
Kött i väntan på tillagning. Foto: Per Ernestad,

Redan när du kliver in genom entrédörren förstår du att här handlar det om ”steaks and nothing but steaks”! Vid sidan om entrén och garderoben ligger nämligen det gigantiska och inglasade kylrummet som rymmer hundratals köttlängder med ouppskurna ”steak-ämnen”. En hel förmögenhet i välhängt kött av bästa prime beef-kvalitet.Inne i den stora matsalen möts man först av en hovmästare och senare av vitklädda servitörer (à la basebollklädsel på 20-/30-talet då krogen öppnades). Mitt i lokalen ligger en stor bar där man kan börja med att slå sig ner för en öl och för att bara ”ta in” stället. Alla väggar är täckta med porträtt av välkända personligheter från sportens värld, med betoning på baseball. För en svensk som är tämligen okunnig om baseball så är många namn okända, men i vart fall legendariska baseball-stjärnan Babe Ruth i sin New York Yankees-kostymering från 20-/30-talen lyckades vi hitta – av de flesta kännare ansedd som världens främsta baseballspelare genom alla tider.

Baren mitt i restaurangen. Foto: Atsushi Tomioka.Längs en av långväggarna finns även en mycket berömd oljemålning föreställande många av 60-/70-/80-/90-talens största teater-, tv- och sportpersonligheter och andra kändisar. Här kände vi snabbt igen Muhammed Ali, Liza Minnelli, Bill Clinton, John McEnroe och många, många fler. Senare under kvällen då identifierandet utvecklats till rena sällskapsleken vid vårt bord, kom en av kyparna fram med ett förtryckt facit vilket var till stor hjälp!

Den så kallade kändisväggen på Gallagher’s Steakhouse. Vi klarade att känna igen bland annat Muhammed Ali, Bill Clinton, John McEnroe, Marilyn Monroe, Josephine Baker och Liza Minnelli. Hur många fixar du? Foto: Gallagher’s Steakhouse.

Den lite murriga tunga träinredningen passar väl till denna herrklubbs-liknande miljö med sin ”tunga” mat. Här gäller kött i alla former, men mest som steak. Till detta dricker man gärna ett gott vin från vinkällaren eller en sval öl. Ett fåtal andra rätter finns också inträngda på den köttstinna menyn. Våra val var snabbt avklarade, undertecknad beställde en Steak, medium-rare, och middagssällskapet valde en förmodat något mindre Filet Mignon, medium. Några tillbehör valdes väl också, pliktskyldigast.

På Gallagher’s grillas hela dagarna mängder av det bästa köttet efter beställning i det öppna köket.
Öppet 12–
12! Foto: Atsushi Tomioka.

Efter en kort stund kom så maten till vårt bord. En gigantisk kolgrillad Steak som smakade helt underbart, perfekt tillagad och med exakt rätt nyans. Den ”lilla” Filet Mignon visade sig vara lika vällagad och fantastiskt god, men övermäktig. Att jag tvingade mig till att sluka min Steak var givet på förhand, trots protesterande byxknapp. Den avslutande New York Cheesecaken var kanske inte lika nödvändig, men lika god.

Vår Steak och ett par till fantastiska köttbitar under tillagning på kolgrillen. Mums!
Foto: Atsushi Tomioka.

Trevligt samspråk med kyparna och många roliga bilder på väggarna att titta på ger ytterligare poäng och ”flavour” till besöket. Snabb och oklanderlig service, trevligt bemötande och helt otroliga köttbitar ger givetvis ett högt betyg för besöket.
Priset för dessa jättelika köttstycken var som förväntat tilltaget, men helhetsupplevelsen gjorde det ändå värt varenda ”nickel”. En äkta ”US – biggest in the world”-upplevelse av den gamla skolan!

Gallagher’s Steakhouse i New York. Foto: Wikipedia.
Per Ernestad (gästbloggare) på det allra översta inhägnade utsiktsplanet
i Empire State Building, med nya World Trade Center-skrapan under
uppförande och den något mindre Frihetsgudinnan i bakgrunden.
Bilden tagen vid ett NY-besök under en kylslagen vecka i mars 2013.

Gästbloggare: Per Ernestad.
Bor: I Onsala.
Gör: Kommunikatör och copywriter i egna företaget Ernestad
Marknadskommunikation AB. 


Tack för tipset och blogginlägget, Per! Nu vet vi alla vart vi ska styra stegen när köttsuget sätter in, under vistelsen i New York.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments