Antique Garage – läckraste restaurangen i New York?

Plötsligt hittar du den – restaurangen som är helt unik, restaurangen som sticker ut. Till och med i New York. Eller kanske just därför.

Antique Garage är en sådan restaurang. Den är så vackert inredd att det tar ett bra tag innan du ens tittar på menyn. Här finns så otroligt mycket antikviteter och smakfulla detaljer, att du (eller i alla fall jag) får lust att ta med allting hem.

Till att börja med: Ta en titt på namnet: Antique Garage. Ja, visst är det ett före detta garage, en gammal bilverkstad. Det enda som möjligen skvallrar om det i dag, är den något anonyma entrén och formen på lokalen.

Annars kan du tro att du hamnat i ett palats hemma hos en antikvitetssamlare. Och det är nästan precis vad du har.

På de blottlagda tegelväggarna trängs gyllene speglar med konstfulla, antika lampor och tavlor. Från taket ”rinner” en pampig kristallkrona som ett glittrande vattenfall. Ett till synes helt slumpartat hopplock, som tillsammans blir fullständigt makalöst.

Hit kom jag med en kompis för att avnjuta en brunch, en söndag i april. Uteplatserna tedde sig först lite lockande, i vårsolen. Men den läckra inredningen segrade, så det blev bord inomhus. Den före detta garageporten stod dock vidöppen mot gatulivet med luft och ljus.

På vårt bord stod snart varsin Mimosa och en omelett. Vi lät oss väl smaka på denna turkiska restaurang, där bordsgrannarnas val kanske borde visat vägen – till en turkisk tallrik.

Men snart fick också vi ta del av en turkisk specialitet. Efter maten bars en efterrätt in, ”on the house”, varsin spröd, delikat baklava. Detta bakverk kan lätt bli för sött, men här var det en riktig fullträff.

Givetvis blev vi nyfikna på vem som stod bakom denna speciella restaurang. Och det skulle vi snart få veta; han fanns nämligen på plats i lokalen.

Snart satt han vid vårt bord för en liten intervju: Utku Cinel, ägare och grundare. År 2003 öppnade han Antique Garage, och sedan dess har succén varit ett faktum. Men det var inte alla som trodde på idén från början.

– Här låg det en bilverkstad från början, bekräftar Utku under vårt samtal. Folk trodde jag var helt ”psycho” när jag sade att jag ville göra om den till en restaurang. De trodde inte det skulle gå!

Men Utku skred till verket: Färgen togs bort från väggarna, så teglet kom fram och antikviteter från hans stora samlingar kom på plats.

Utku Cinels största intressen är nämligen antikviteter och – just det – matlagning. Nu fick han utlopp för båda intressena, i en idé som gick ut på att man skulle kunna äta och därefter köpa med sig saker hem.

Numera är dock inte sakerna i lokalen till salu. Han har helt enkelt inte tid att inhandla nytt. Restaurangverksamheten tar all tid. Dessutom har flera filmer spelats in här, i denna minst sagt unika miljö.

Utku Cinel anlitas också som inredare åt kunder med stjärnstatus.
– Jag har bland annat inrett Brooke Shields sovrum! berättar han med ett leende.

Slutligen ber denne mycket trevlige man att vi ska stanna en stund till. Snart ska nämligen en grupp musiker spela upp. På programmet står musik från hans hemland: Turkiet.

Och visst stannar vi, både för att njuta av musiken och ytterligare en Mimosa. Hela tiden fylls lokalen av alltfler hungriga gäster, som insett det vi också gjort: På Antique Garage trivs man.

När vi till slut går ut på Sohos gator för vidare äventyr, har vi med oss visitkortet. För självklart blir det återbesök på Antique Garage.

Adressen är 41 Mercer St (mellan Broome St och Grand St).

Enjoy!

Samtliga foton och film: Anna Ström Åhlén.

PS. Förväxla inte restaurangen Antique Garage med loppmarknaden Antiques Garage i Hell’s Kitchen!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
10 years ago

Vad kul att höra, Fabian! 🙂 Det låter som en helt perfekt första kontakt med New York. Tack för att du delade med dig.

Fabian
Fabian
10 years ago

Första stället jag besökte, första gången jag var i New York. Hoppade ur taxin och julihettan som slog emot mig tvingade mig helt enkelt att med resväskan i hand sätta mig ned och ta något kallt. Det har blivit fler besök sedan dess. Underbart ställe!

Anna Ström Åhlén
10 years ago

Tack snälla för dina positiva ord! Det är faktiskt vanliga Iphonebilder här. Ibland får man vara lite diskret. 🙂

Annika
10 years ago

Häftigt ställe Anna och roligt att se en annorlunda, personlig och genomtänkt miljö på en restaurang. Fina bilder som vanligt:-))