11 saker att komma ihåg inför resan till New York

Foto: Chris Isherwood.

Har du planerat en resa till New York? Om du har varit där förr, har du säkert koll på läget.

Men om det är första gången du ska till New York, kan det behövas en kom-ihåg-lista. Jag har tidigare skrivit om 35 måsten – saker du inte får missa i New York och New York for Dummies – nybörjarguide till New York. Men tips kan man aldrig få för många av, så …

Här är 11 tips på saker att komma ihåg:

1. Glöm inte ansöka om Esta, elektroniskt inresetillstånd till USA. Så här gör du:
Se till att du har ett giltigt pass (förstås). Gå sedan in på rätt sajt för Esta: Det finns nämligen också falska webbplatser. Om du blir uppmanad att betala stora belopp, har du hamnat fel. Det ska inte kosta mer än cirka 100 svenska kronor. Tillståndet gäller sedan i två år.

Om ditt namn innehåller bokstäverna å, ä eller ö måste du använda dessa bokstavskombinationer i stället:
AA = Å
AE = Ä
OE = Ö

2. Ta med lite kontanter. Alla ställen tar inte kort. Det är lätt att tro att det funkar med kreditkort överallt i New York. Men vissa ställen tar bara cash! Dessutom är det bra att vara beredd med några dollarsedlar, för att ge dricks till väskbäraren på hotellet.

Grand Central Station. Foto: Rick Harris.3. Lär dig hur det fungerar med dricks i USA. Ett grundtips är att ge 15 till 20 procent i dricks till taxichauffören och till restaurangen. På krogen ger man en eller två dollar per drink. Många är beroende av dricks för sin lön. Ibland står det dock ”gratuity included”och då är det inte nödvändigt. Du behöver inte ge dricks om du handlar över disk men ofta står ändå en dricksburk vid kassan. Gör som du känner för!

4. Tänk på att det tillkommer skatt på priserna. Dollarkursen har länge varit låg, vilket gör New York till ett shoppingparadis. Men glöm inte att du måste betala lite mer än det du ser på prislappen. Det tillkommer nästan 9 procents skatt också. (Cirka 4 procent på konsumtionsvaror plus staten New Yorks egen skatt.)

Foto: Tim RT.5. Om du kommer fram mitt på dagen – gå inte och lägg dig. Det kan vara frestande att ta en tupplur på hotellet innan du ”gör New York”. Men härda ut! Om du stannar uppe till åtminstone 21.00 lokal tid, blir det lättare att komma in i den nya dygnsrytmen. (Klockan är då 03.00 på natten i Sverige.) Fler tips mot jetlag hittar du här.

6. Skaffa bra kartor – både över New York City och tunnelbanan. 
Även om det är ganska lätt att navigera på Manhattan underlättar det med en bra karta. Särskilt downtown där gatusystemet inte är lika logiskt. På MoMA Design Store finns tåliga och bra kartor över tunnelbanan och New York.

7. Se upp för bedragare. Kolla recensioner på Yelp!
New York är en otroligt säker stad numera, faktiskt säkrare än Stockholm när det gäller brottstatistiken. Men se upp för bedragare, bland annat amatörmässiga nagelsalonger. Att göra manikyr och pedikyr är prisvärt i New York. Men se till att personalen är utbildare nagelteknologer. Jag har själv varit med om manikyr som krackelerade redan efter två dagar! På Yelp ser du till exempel vilka som är de bästa nagelsalongerna i New York. Mer om detta i kommande inlägg!

Crosswalk, Manhattan. Foto: Michael Tapp.

 

8. Ha rätt skor när du promenerar i New York. Det här kanske verkar som ett självklart råd. Men avstånden är långa och man går mycket i det stora äpplet. Obekväma skor och skavsår kan förstöra din resa! Använda sköna, ingångna skor. Gör också som New York-borna själva: Ha med finare skor och byt på restaurangen, men gå i det som är bra för fötterna! Skavsårsplåster och förebyggande sprej (!) finns på Duane Reade. Det går förstås också bra att snabbt hitta nya, billiga skor.

9. Ta med legitimation (helst ditt pass) när du ska besöka en bar eller beställa alkohol på restaurang. Detta är särskilt viktigt om du ser ung ut, eftersom det är 21-årsgräns för alkohol i New York. Om du ska komma in på en hemlig bar är det också ofta krav på att visa id-handlingar. Man vill helt enkelt ha koll på gästerna, om det skulle hända något.

Papaya Dog Stand, Greenwich Village. Foto: Chris Ford.

 

McSorley’s Old Ale House, East Village. Foto: Vincent Desjardins.

10. Våga prova nya maträtter, även från food trucks på gatan. Är du matintresserad? Då ska du passa på att leta reda på guldkornen i New York. Här kan du äta den godaste måltiden i ditt liv – och dessutom billigt. Själv skulle jag aldrig stilla hungern på McDonald’s när det finns delikatesser från hela världen. Men kolla upp ställen i förväg! Här på bloggen, under flikarna Restauranger och Äta hittar du många tips. Kolla också Time Out New York som alltid har koll på New Yorks restauranger. Tips på food trucks hittar du här – och här kan du se var de befinner sig just nu!

11. Planera inte för mycket. Det är lätt hänt att rusa från sevärdhet till sevärdhet och missa att bara vara. New York är den ultimata staden för just det – att promenera genom stadsdel för stadsdel, att sitta i timmar på en uteservering och titta på folk eller ha picknick i Central Park. Utan några måsten. Det är då du träffar de intressanta människorna och gör de unika upptäckterna. Har du inte tid? Förhoppningsvis kommer du till New York igen.

Enjoy!

PS.Välkommen att följa min New York-blogg på Facebook
också, så får du ännu mer tips och inspiration!0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Verkligen tråkigt att ni gick i den fällan! I punkt nr 1 i blogginlägget ovan skriver jag just om detta: att det finns sajter som luras och tar extra betalt för Easta. Jag länkar även till den rätta webbplatsen. Kanske kan jag dock skriva ett separat inlägg om detta också framöver.

uffelarson
8 years ago

På tal om Esta resp Bedragare: Man måste vara noga med att kolla Estaformuläret, att det är det rätta! Vi lyckades klicka på en länk som ledde till Estas ansökan, men i st f 14 dollar blev det 87… Surt! Varna gärna på din blogg, för det är tydligen många som gått i fällan.

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Härligt att kunna hjälpa till! Man vet förstås aldrig om restauranger byter ägare eller slår igen – så det finns ju inga garantier … 😉 Men några av ställena ska nog passa! Kul att du kommer att blogga om resan. Kramar

Therese
9 years ago

Tack snälla för ditt svar. Har skrivit ner dina tips. Kommer även ha med mig datorn så att jag kan ta fram länkar och så när jag är i NY 🙂
Ska absolut blogga om min resa när jag kommer hem. Kanske även hinner få in ett inlägg eller två under tiden jag är där också 🙂
Kramar

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Hej Therese! Åh, bara en vecka! Förstår verkligen att du längtar. Själv har jag alltid svårt att över huvud taget tänka på något annat när det närmar sig. Kärleken och längtan till NYC känns verkligen i hela kroppen. 🙂 Min absoluta favoritrestaurang, oj vad svårt! Jag kan faktiskt inte välja en enda. Det finns ju så många olika slags mat, som är god på olika sätt. Men jag tycker du "måste" äta hummer i korvbröd på Luke's Lobster (mer takeaway än restaurang). EN Japanese Brasserie är fantastisk: http://www.newyorkmybite.com/2013/01/en-japanese-brasserie-fantastisk.html Detsamma gäller pastan på Frankie's Spuntino: http://www.newyorkmybite.com/2013/09/frankies-spuntino-fantastisk-italiensk_4635.html och på Sfoglia: http://www.newyorkmybite.com/2012/05/sfoglia-italiensk-restaurang-i-new-york_17.html Kan… Read more »

Therese
9 years ago

Nu är det en vecka kvar tills jag åker!!! Kan inte fatta att det är sant. Längtar som en tok.
Din alltime favorit restaurang i New York, har du en sådan? Dit man bara måste gå 🙂
Kramar