Så firar du svensk midsommar i New York

Är du i New York på midsommarafton? Packa picknickkorgen, gör en blomsterkrans och slå dig ner i Battery Park. Där väntar både Små grodorna och partystämning på hög nivå. Allt med Frihetsgudinnan som fond!  

För några år sedan var jag själv i New York på just midsommarafton. Dagen började med en trevlig utflykt till Coney Island. Men när kvällen nalkades började det dra ihop sig till midsommarfirande Swedish style.

Jag och min man begav oss då till Battery Park på södra Manhattan, närmare bestämt till den del som heter Robert F Wagner Junior Park. Där ordnas nämligen midsommarfirande på äkta svenskt manér varje år, i regi av Battery City Parks och Svenska Generalkonsulatet i samarbete med flera sponsorer. Här kan du läsa om 2019 års midsommarfirande i New York.

Hundratals svenskar vallfärdar till denna gräsplätt för att riktigt frossa i de svenska traditionerna med blomsterkransar, Små grodorna och nubbe. Ja, det sistnämnda är egentligen inte tillåtet i New Yorks parker. Men jag vågar nog påstå att en och annan (host, host) inte riktigt håller alkoholförbudet …

Midsommar Battery Park

Midsommar Battery Park

Midsommar Battery Park

Vi hade kommit överens med en vän att träffa henne för gemensam picknick. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort! På grund av allt från miss i mobiltelefonkommunikationen till folkträngsel så hittade vi aldrig varandra.

Här talar vi nämligen om FOLKTRÄNGSEL med versaler. Ju senare kvällen lider, desto mindre gräs syns i parken. Desto livligare uppträder också besökarna. Har du inte brett ut din picknickfilt ordentligt får du räkna med att picknickgrannen sätter sig enbart ett par centimeter intill eller (som i mitt fall) på dig! Men som man säger: ”Finns det hjärterum …”.

Stämningen går i alla fall inte att klaga på, när solen dalar över Hudsonfloden. Det är en mäktig – och lite absurd – syn att se silhuetten av den svenska midsommarstången med Frihetsgudinnan i fonden.

Själva är vi lätt småhungriga (dagens understatement) där vi sitter utan midsommarmaten, som är i den försvunna kompisens ägo. I stället får vi stå i den långa kön till buffén som kanske inte var mitt livs bästa men ändå fyller magen.

Midsommar Battery Park

Midsommar Battery Park

Här är mina bästa tips om du vill fira midsommar  i New York:

  • Ta med egen picknickmat. Det finns mat att köpa men köerna är långa.
  • Bestäm i god tid och tydligt med dina vänner om var ni ska ses.
  • Ha överseende med överförfriskade firare.
  • Glöm inte att njuta av solnedgången över Hudson River. Kvällens absolut största behållning!

Har du också firat midsommar i New York? Berätta gärna!

PS. Välkommen att även gilla och följa New York-bloggen på Facebook och på Instagram. Glad midsommar!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Ja, det var en udda och kul upplevelse! 🙂

Christine - 29°
6 years ago

Men va roligt! 🙂

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Tusen tack, vad glad jag blir! Ja, det ligger mycket jobb bakom men är man New York-nörd så är man. 🙂 Välkommen hit!

Frida Svensson
6 years ago

men åh, älsk på din blogg! wow vad ambitiös den är!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Sent omsider, tack! Ja, det blev traditionell sillunch hemma. Förr firade vi alltid midsommar i torpet men det ä ju sålt numera. Hoppas du hade en fin midsommar själv.

Det var lite FÖR trångt på midsommarfirandet i New York, i mitt tycke. En person satte sig ju till och med PÅ mig. Haha. Men kul att ha upplevt det!

Kramar

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Ja, det var minst sagt full fart och trångt. Har nog aldrig sett så mycket människor på så liten yta. 😉 Det var som sagt en som satte sig PÅ mig. Haha …

Ja, vilken bra ide! Starta svenska traditioner, det blir säkert uppskattat!

Anna Ström Åhlén
6 years ago

Ja, midsommarfirandet betyder särskilt mycket för de personer som sällan återser Sverige. Det bor ju cirka 17 000 svenskar i New York, så nog finns det underlag. 🙂

Härligt med er nuvarande resa! Ska läsa ifatt på bloggen. Hoppas ni hade en fin midsommarafton "på vägen".

Eva - People in the Street

Oj, så trångt det ser ut. Men trevligt! Jag har faktiskt inte varit i NY över midsommar, konstigt egentligen.
Ha en riktigt glad midsommar vännen!

Biggeros.blogg.se
7 years ago

WOW så roligt att alla sjunger och hoppar små grodorna!! Underbart att alla deltar i parken. Det kanske hade varit något för mig att starta upp svenska traditioner i Cadiz provinsen🤗🤗

FREEDOMtravel
7 years ago

Kul att man kan hitta svenskt midsommarfirande! Kanske inte så konstigt egentligen i en stad där det förstås finns många svenskar … För egen del tar vi husbilen ner mot Polen dagen innan midsommar, så midsommarafton blir nog "på vägen" 😉

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, det tycker New York-borna också! De samlas i horder runt parken för att titta på de skuttande svenskarna som i sig blir en attraktion. 🙂

Marina
7 years ago

Häftigt! Antar att det kan vara lite speciellt att se alla dessa glada människor skutta runt och låta som grodor 😉

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Just det, du är ju på plats precis då! Haha, ja lätt att hitta folk är det inte. Kul att ha sett det hela, tycker jag, men är nog lite tveksam till att gå dit igen. 🙂 Hoppas du får det trevligt!

Evy Knoph
7 years ago

Yes det blir det i år igen :-). Känner igen det där att inte hitta folk, hände mig i fjol, då jag skulle träffat en väninna som bor i New Jersey där…no luck..men däremot min son som tröttnade på busskön ner o gick en bra bit sprang jag på :-).