Coney Island – en utflykt till havet i New York

Vill du göra en utflykt till havet, när du är i New York? Gör det. Det går snabbare än man kan tro och förgyller garanterat resan.

Ta tunnelbanan till Coney Island! Då kommer du allra längst söderut i Brooklyn, till havet. Resan tar cirka 45 minuter från Manhattan och vanligt Metrocard gäller. Passa på när du har köpt ett veckokort med obegränsat antal resor!

Ute vid Atlanten väntar svalkande vindar, som kan vara eftertraktade en het sommardag. Här finns milsvida stränder, ett nöjesfält och – inte att förglömma – mycket känd varmkorv.

 


Ett måste är nämligen att smaka på Nathan’s Famous Hot Dogs. Denna korvförsäljning är en institution sedan 1916. Då började den polske immigranten Nathan Handwerker sälja korven på Coney Island, med hjälp av ett lån på 300 dollar från goda vänner. Hustrun Ida stod för det hemliga receptet, som med åren gjort korven mest känd i hela världen.

Förväntningarna är ganska höga, så hur smakar det då? ”Som vanlig varmkorv hemma i Sverige”, tycker mitt sällskap. Och jag är nog benägen att hålla med (hukar mig för Nathans-fantaster). Men en bra lunch utgör de – och allt smakar förstås extra gott med havsutsikt och sol i fonden. Senapen är för övrigt, i mitt tycke, extra god.

Stärkta av korv, pommes och cola promenerar vi vidare längs havet. Just vid vårt besök (på midsommarafton!) är det inte mycket folk här. Men ju längre fram på dagen, desto mer intensivt blir folklivet. Det är däremot inte många som vågar sig ut i vattnet.

Vädret varierar, som alltid i New York. Dagen visar sig gå från mulen och småkylig – inne i stan – till riktigt sommarvarm. Ett hett tips är att ta med solkräm eller täckande kläder om du inte vill se ut som en kräfta vid kvällens utgång.

Varför heter det då Coney Island, kanske du undrar? Det är ju ingen ö. Men en gång i tiden var det faktiskt det. Platsen var en gång en del av barriärrevet med öar som ligger vid den västra delen av Long Island. En ö som med tiden kom att växa samman med fastlandet.

Badflickor från 20-talets Coney Island. Foto: Wikimedia Commons.

 

Photo: ”Brooklyn Museum – Coney Island Bathers – Irving Underhill” by Irving Underhill.
Online Collection of Brooklyn Museum.

Många generationer av New Yorkers har barndomsminnen från Coney Island, som var det givna utflyktsmålet på helger.

Detta har nämligen varit en seaside resort sedan 1800-talet, och på 20-talet reserverades hela området på allvar för nöjen och rekreation. Tidigare hade det funnits planer på en nationalpark.

Nöjesparken nöjer vi oss med att se utifrån. Men du som är sugen på en hisnande åktur kan äntra The Thunderboldt. (Själv skulle jag inte åka ens om jag fick betalt …)

Under orkanen Sandy år 2012 skadades Coney Islands nöjespark rejält. Men nu är allt återställt och sommaren därpå hölls Nathan’s korvätartävling som vanligt.

Efter en lång promenad är vi beredda att återvända till Manhattan. En halvdag här vid havet var precis vad vi behövde. Det känns nästan overkligt att Atlanten finns så nära. Passa på du också, vid din nästa resa till New York! Tåg D, F, N eller Q är det som gäller, till Coney Island – Stillman Ave.

Vi hann också med ett annat, speciellt utflyktsmål alldeles intill. Men det berättar jag om i ett annat inlägg!

Enjoy!

PS. För mer inspiration och tips om New York: Välkommen att följa bloggen även på Facebook och Instagram.

Samtliga foton, om inte annat anges: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Katarina! Det var extra hedrande att höra just från dig. 🙂

Katarina Wohlfart
8 years ago

Så himla fina bilder Anna 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket! Ja, det här är verkligen en genuin seaside resort med allt vad det innebär av nöjen, sol och bad. Man känner onekligen historiens vingslag! Jag kan absolut rekommendera en utflykt hit. 🙂

scottishmoments
8 years ago

Vilket härligt inlägg! Jag tänkte just när jag såg bilderna att det förde tankarna till gamla tiders badsemestrar med tivoli osv, som på bilder man sett, och sen när jag scrollade ner hade du just såna bilder:)
Verkar så mysigt, ännu en plats att längta till..

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Sofia! Ja, vi hade tur med vädret. 🙂

Sofia
Sofia
8 years ago

Vilka härliga bilder 😀