Halloween i New York

Nu är den här, den stora Halloween-helgen i USA – och självklart även i New York.

Redan för en månad sedan började gårdar och fasader fyllas av Halloween-pynt, där vissa minst sagt går ”all in”. Spindelnät, gravstenar och avhuggna kroppsdelar är bara några exempel, de ena läskigare än de andra. Sveriges fokus på pumpor känns ganska diskret i sammanhanget!

Halloween är egentligen en irländsk tradition, som kom till USA med immigranterna och sedermera till Sverige.

Namnet betyder ”alla helgons afton” (all hallow’s eve), och högtiden har sitt ursprung i en keltisk skördefest, Samhain. Den markerade sommarens slut och vinterns början, och sågs som en nyårsafton. Under denna tid trodde man att gränsen var extra tunn till de dödas värld. Många onda väsen var i farten, så det gällde att skydda sig.

Folk kunde klä sig i djurhudar för att skrämma iväg otyget. Senare började man också gröpa ur kålrötter eller rovor (så kallade Jack-o’-lanterns) och tända en eld som skulle lysa hela natten.

De keltiska sederna kom till USA under 1840-talet och blandades med både amerikanska skördefester och det kristna allhelgonafirandet.

Visste du att …

  • 86 procent av alla amerikaner dekorerar sina hus till Halloween?
  • Halloween är den mest kommersiella dagen i USA, näst efter julen?

På lördag kväll, den 31 oktober, kommer många att gå man ur huse i New York, för att delta i New Yorks Village Halloween Parade. För att inte tala om alla privata fester och allmänna upptåg, med trick or treat.

Happy Halloweeen, New York! Själv avstår jag från både pumpor och firande. Det blir i stället några extra tankar till de bortgångna, under den svenska allhelgonahelgen. Om den kan du läsa på min språkblogg.

Enjoy!

PS. Allt fler gillar min Facebooksida för bloggen om New York. Välkommen dit, du också, för ännu fler tips.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
NEWYORKMAMMANAnna Ström Åhlén Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
NEWYORKMAMMAN
Guest

Vid 1.30 trummar ju mitt Batala!

Anna Ström Åhlén
Guest

Ja, minsann! Vad kul. 🙂