Dagbok från New York 1987, del 4 – gästbloggare Magnus Nordstrand

Magnus Nordstrand vid tunnelbanestationen Nostrand Ave i Brooklyn.

Det är augusti 1987 i New York och dagboken fortsätter, signerad gästbloggare Magnus Nordstrand. I näst sista delen blir det bland annat besök i World Trade Center och en ”exotisk” tripp till avlägsna Brooklyn. Här kan du läsa del 1del 2 och del 3 av dagboken. 


Enjoy!

Gästbloggare Magnus Nordstrands dagbok från New York, 1987. Del 4:


New York, 26 augusti 1987

morgonen skulle vi dela påoss; Hans och Håkan åkte helikoptertur över Manhattan och fick se otroligt mycket från luften. Karin och jag åkte till WorldTrade Center, men hissen var trasig. Då ställde jag mig i biljettkö för Broadways sistaminuten-biljetter vid Ticketon Center (som ocksåfinns på Times Square). När jag till slut kom fram visade det sig att de bara tog kort (inte mina resecheckar). Inte ett j-la skit blev gjort!
Magnus, Håkan, Hans och Karin äter på Greasy Spoon i Brooklyn. Denna måltid var, enligt gängets recensioner, 
bland de sämsta de någonsin ätit. 

Innan lunch åkte vi alla fyra tunnelbana ut till Brooklyn. Med hjälp av Norstedts Guidebok och FalkPlan-karta begav vi oss iväg; där var vi verkligen i minoritet, man förstår lätt hur invandrare känner sig hemma i Sverige.

Nostrand Ave är en mysig gata med låga hus och många småbutiker. Vi gjorde kap i den inglasade spritbutiken, där jag köpte en flaska rom för 70 kr. Vi tog taxi till brofästet, med magnifik utsikt över stan.

Vi gjorde ett nytt försök med World Trade Center. Utsikten var spektakulär. Där uppe blev man lite knäsvag och hissen upp gick i raketfart.”I’m on the top, mum!”
Discotajm på kvällen. Håkan valde att stanna hemma med en ”six pack” öl. Hans nya ”scandal beauty” Monica, ännu en svensk au-pair-flicka – denna gång från Malmö – slog följe med oss.


The Tunnel är ett trendigt ställedär man måste köpa inbjudningskort för att komma in. Det är en club inne i en mörk tunnel. Rå New York disco music. Stötte påännu en italienska men fick nobben för hon hade redan en blond pojkvän. Däremot fanns det en massa underligt folk i svarta kläder, och Tutti-Frutti-pojkar i kvinnokläder, som dansade utmanande och gned sig mot varandra.
En trappa ned fanns det en privat klubb. Det ”dealades”helt öppet och det röktes crack i små grottor i tunneln. The Tunnel är ett ställe man inte måste besöka igen, men ändå en upplevelse som man inte velat missa. Kvällens melodi var ”Silent Morning”med Noel.


New York, 27 augusti 1987
Jag har just kommit hem från Viktors Café där jag åt en redig middag/brunch för 21 dollar. Jag pratade både engelska och spanska. En av servitörerna, som var av colombianskt ursprung, ville bjuda ut mig pådisco i Queens. Jag avböjde vänligt: ”Not safe to go to Queens at night for me”.
Jag har annars haft ett bra flyt idag: Efter gemensam frukost åkte jag till Washington Square och New York University. Det var mysiga kvarter mitt i Greenwich Village. Jag köpte en läderjacka påUnique Clothing för 350 dollar, sedan tittade jag in påCinemabilia Inc. Det ser inte mycket ut utifrån men väl inne är det fullmatade hyllor med filmböcker och serier. Fulländat sortiment. Jag lämnade av inköpen på hotellet. Kön till Ticketon var för lång såjag köpte fullprisbiljetter på teatern till ”Dreamgirlsför 45 dollar. Det är helt j-la otroligt vad man kan göra av med pengar i den här staden.

New York University.

Ser på teven allt elände som hänt i NY idag.Mord och tokiga barnamördare. Enkelspårig rapportering från USA och så gott som inget från resten av världen.
Många knarklangare i stan men jag trivs.Iklädd kostym gick jag på Broadwayshowen. Det var en fantastisk föreställning som stod påegna ben utan Jennifer Holiday. Jag kände igen låtarna från LP-skivan hemma och tempot var högt. Efteråt gick jag förbi 42:a gatan på Broadway ner utan att fåett enda crack-anbud – det måste bero på kostymen.
Sista delen kan du läsa här! Där får du bland annat veta varför Magnus tas för en NY-bo
– och vad han gör i dag, nästan 30 år senare!Gästbloggare: Magnus Nordstrand.
Från: Saltsjöbaden.
Ålder: 23 år.
Familj: Singel.
Sysselsättning: Åkte själv till sina drömmars stad New York i augusti 1987, med en Norstedts Guidebok och FalkPlan-karta över staden. Den 1 september ska han börja jobba på SF Films huvudkontor som budchaufför. Planen är att jobba med film i framtiden.


Samtliga foton: Magnus Nordstrands privata, från år 1987.


PS. Välkommen att följa den här bloggen på Facebook också!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack för din kommentar! Det ska bli spännande att besöka den "nya" tunneln.
Scorsesefilmen ska minsann spanas in igen också. Det är det härliga med gamla klassiker – de tål att ses om och om igen. Särskilt när de handlar om New York!

Magnum
9 years ago

Dåligt med kommentarer här, så jag vill bara tilläga att THE TUNNEL ska bli en food court nu i sommar och vill man se hur det såg ut "back in the hey day" kan man kolla in Martin Scorsese del av New York Stories (från 1989)-första delen. I den besöker huvudpersonerna ett avantgardistiskt performance på klubben. Bland övriga gäster skymtar Debbie harry (Blondie). 50 Cent var en av langarna här på 90-talet.