Möt Hanna Ekegren – svensk konstnär som ställer ut i New York

Hanna Ekegren. Foto: Privat.

Namn: Hanna Ekegren.
Ålder: Född 1974.
Bor: I Göteborg.
Gör: Jobbar som konstnär
och grafisk formgivare.
Familj: Make och tre barn.
Motto: ”Ge för att få.”

Intervju med Hanna Ekegren

Hon har gjort succé i Sverige med sina färgsprakande målningar, som hon målar direkt med fingrarna. Cirkelformer och ansikten är motiv som ofta återkommer i hennes uppmärksammade konstnärskap. Hela tiden med avstamp i ”allas lika värde”. Den 16 februari har hon vernissage i New York. Möt konstnären Hanna Ekegren!

Hallå Hanna, grattis till att du ska ställa ut i New York. Hur gick det till?
– Hej, tack så mycket! Jag har förmånen att ha en man som inte bara är en underbar make utan även min agent. Björn hade uppmärksammat att flera framstående svenska konstnärer ställt ut i Svenska kyrkan på Manhattan så han skickade bilder på mina målningar och de blev intresserade och välkomnade mig dit. Känns väldigt roligt.

The January Woman. © Hanna Ekegren.

Berätta om utställningen!
– Jag kommer att ställa ut i mindre format än vad jag brukar visa. Vanligtvis är mina målningar i alla fall runt 1 x 1 meter men nu håller de ett annat format, anpassat mer efter lokalerna och det var kul att bryta mitt eget mönster när jag målade inför utställningen. Annars stora ögon, runda former och massivt med färg, som vanligt. Lite mer abstrakt, en blandning. Tidigare har jag mer delat upp måleriet i traditionella ”hannamålningar” och abstrakta, men här blir det en mix! Utställningen heter Big eyes, small talk – känns som en bra sammanfattning av måleriet och mig.

Systrar. © Hanna Ekegren.

Hur går det till när du skapar en målning?
– Jag tror på stenhårt arbete, inte att vänta in rätt känsla och liksom sitta svår och fundera, så jag målar på. Mycket färg, många lager, en resa som går inåt. Ett introvert jobb där funderingar och känslor bubblar till ytan och tar form och får färg, liksom transformeras och blir extrovert i mötet med betraktaren. Allt tar avstamp i allas rätt att vara den unika människa man är född att vara, oavsett etnicitet, sexualitet och religion. Jag gillar olika!

Du jobbar mycket med starka färger. Varför?
– För mig är färg energi, det är helande och glädjande. Jag tror att alla människor mår bra av färg. Genom glada färger jobbar jag med tyngre frågor. Lite som en glad melodi med vemodig text.

Hanna Ekegren målar. Foto: Privat.
Aujourd’hui. © Hanna Ekegren.

Vilka är dina drivkrafter?
– Jag föddes med dubbeldosis kreativitet, jag mår inte bra om jag inte målat på några dagar. Så kreativiteten är en drivkraft, den största, likaså har jag behov av att uttrycka funderingar kring allas lika värde, att vi ska värna om varandra – allihop. Dessutom mår jag väldigt bra av kontakten jag får med många av mina följare och kunder, av att höra om känslor som väcks inom betraktarna när de tittar på målningarna. Att få glädja och stärka andra är en ynnest.

Vad har du för planer i New York, förutom utställningen?
– Vi kommer att vara superturister denna gång eftersom det är första resan dit för samtliga i familjen. Vi ska gå på MoMA, åka till Ground Zero, Dakota Building med mera. Åka runt Frihetsgudinnan. Åka skridskor i Central Park, gå på zoo. Hänga på restauranger och strosa runt. Kanske gå på någon mindre konsert. Kommer vi hinna allt?! Både Björn och jag har en känsla av att vi snart kommer att återvända, och det bästa vi vet är när man börjar lära känna en stad så man också kan skapa mer av en tillhörighetskänsla, hitta sina egna pärlor, Det är viktigt att barnen får en lika härlig vecka som vi vuxna, så det blir på allas villkor.

New York fascinerar många. Vad är det som lockar dig?
– Det stora. Att jag så här på distans uppfattar New York som en unik stad, en egen värld där just olikheterna ryms och skapar det där storslagna. Får se om jag har rätt. Det känns som om alla som varit där berättar om New York som stället de bara måste åka tillbaka till.

Slutligen – vad har du för planer härnäst?
– Detta år hoppas jag blir ett år i ett mindre hetsigt tempo än de sista fem. Jag önskar få mer tid för mina kollektioner av brickor, kuddar och konsttryck, och vi håller också på att utveckla sortimentet. Dessutom kommer vår andra barnbok ut på marknaden strax efter att vi kommit tillbaka från New York – Abbe och hans vuxna. En upp- och nervänd värld där dagisbarnet Abbe lämnar sina vuxna på jobbet, försöker få dem att äta, sova etc. En underhållande liten berättelse där jag illustrerar min make Björns fina text. Annars står utställningar i både Göteborg och Stockholm på agendan.

Tack så mycket för svaren, Hanna! Jag önskar dig varmt lycka till med utställningen och rekommenderar alla New York-besökare att gå och se den.

C’est la vie.© Hanna Ekegren

______________________________________________________________________

Välkommen till Hanna Ekegrens vernissage i New York!

Tid: Torsdagen den 12 februari, 2015, klockan 16.00 till 19.00.
Obs! Ändrad tid: 12 i stället för 16 februari!
Plats: Svenska kyrkan i New York, 5 East 48th St, mellan 5th Av och Madison Av.

Utställningen pågår till och med den 28 februari.

Läs mer om Hanna Ekegren på hennes webbplats: www.hannaekegren.se.
Vill du veta mer om Svenska kyrkan i New York? Här kan du läsa min intervju med kyrkans medarbetare i New York.

Enjoy!

PS. Den här bloggen kan du också följa på Facebook, för ännu mer inspiration och tips om New York.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
9 years ago

Ja, jag är verkligen glad för Hannas skull! Svenska kyrkan har en väldigt mångsidig verksamhet i New York. De är verkligen en mötesplats, vilket framkom extra tydligt då jag intervjuade dem.

lenaiwales
9 years ago

Vilken chans!
Trevligt att det är i Svenska Kyrkan. Här i UK och i Fuengirola i Spanien gör de också mycket, men inte något liknande tror jag.