Solomon R. Guggenheim Museum New York

Photo: Anna Ström Åhlén.

Du måste förstås vara lite kulturell också, på din New York-resa! Det är alltså dags att gå på museum. För min egen del har det inte blivit så många museibesök än, av den enkla anledningen att det finns alldeles för mycket att uppleva i övrigt. Sådant som ibland måste prioriteras. Ett museibesök tar ju ändå ganska många timmar i anspråk.

Photo: Anna Ström Åhlén.

 

Photo: Paul Arps.

Men vissa museer måste man bara besöka. De är nämligen så klassiska att bara deras uppenbarelse väcker minnen, fast du aldrig någonsin varit där. För givetvis har du sett dem triljoner gånger på film.

I dag beger vi oss till ett sådant världsberömt museum – Guggenheim. Eller, som det egentligen heter: the Solomon R. Guggenheim Museum.

Photo: Kevin Dooley.

 

Photo: Silver2Silicon.https://www.flickr.com/photos/silver2silicon/

Redan utanför ser du att detta är något speciellt. Museet är nämligen minst lika känt för sitt yttre som sitt inre. Bakom den makalösa arkitekturen står Frank Lloyd Wright.

Byggnaden uppfördes mellan 1943 och 1959 men själva museet grundades 1937. Som namnet antyder är Guggenheimmuseet baserat på samlingar av – just det – Solomon R. Guggenheim. Han var en känd konstsamlare och filantrop. Du som undrar vad R. står för, kan få svaret direkt: Robert.

Photo: Lev Glick.

 

Photo: fernando carrasco.

 

The Guggenheim during The Museum Mile Festival. Photo: Amit Gupta.

Guggenheimmuseet i dag är dock så mycket mer än ”bara” ett museum. Det är både en utbildningsinstitution och ett kulturcentrum, med utställningar av modern och samtida konst. Guggenheims egna samlingar finns i dag i de mindre gallerierna.

Att gå igenom museet är enkelt, då du bara följer den slingrande spiralen uppåt. Trötta ben blir sedan glada för att det går att ta hissen ner!

Youtube Play at the Guggenheim. Photo: Katey Killary.

Hit kommer konstnärer för att föreläsa, och det hålls uppträdanden och filmvisningar för såväl barn och ungdomar som vuxna. Välj om du vill gå på en guidad tur med museets pedagoger eller guida dig själv med hjälp av en app som du laddar ner till mobilen. (Ja, det finns fri wifi.)

Naturligtvis ger den ovanliga arkitekturen besöket ytterligare en dimension. Det var nog den jag själv mest njöt av under mitt besök. Det var nämligen inte helt enkelt att gå, då jag några dagar tidigare stukat foten rejält i ett pothole. Men bänkar här och var, för regelbundna vilopauser, gjorde besöket drägligt.

 

Photo: Anna Ström Åhlén.
Photo: Maciek Lulko.


Precis som på vissa andra museer i New York väljer du själv vad du anser att du vill betala. Men om du inte säger något debiteras du den ordinarie taxan.

Väl ute igen, kanske köpsuget har slagit till. Då finns det allt från vykort till affischer att botanisera bland. Själva valde dock jag och mitt sällskap att botanisera bland alla fantastiska blommande träd längs Fifth Avenue. Men det är en annan historia.

Här hittar du Solomon R. Guggenheim Museum i New York: 1071 Fifth Avenue.

Enjoy!

PS. Välkommen att gilla och följa New York-bloggen på Facebook! Då får du ännu mer inspiration och tips om New York.


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack, Lena. Ja, det är verkligen speciellt när museet självt är en sevärdhet. Ha en fortsatt bra helg, du med!

lenaiwales
9 years ago

Dit skulle jag vilja gå om jag kommer till NY. Har ju hört så mycket talas om det och nu fick jag ännu mer info.
Ha en bra fortsatt helg!

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Kul att du tittar in! Jag håller med; det finns så mycket att uppleva som sätts på sparlåga när barnen är små. Jag kommer faktiskt att vara i New York i sommar, så vi kan ses! Skickar meddelande med detaljer. 🙂 Jag vill väldigt gärna besöka dina hoods och träffa dig lite längre. Jättekul!

Trillingnöten
9 years ago

Känner att jag borde vara mer kulturell! Besöker sällan museum såvida de inte är extremt barnvänliga. Kommer säkert blir bätter nu när ungarna blir äldre! Tack för alla kommentarer! Jag läser men är så dålig på att kommentera på telefonen! När kommer du till New York in sommar? Vi åker till Sverige slutet av juli, början augusti och kommer hem slutet av augusti är det tänkt just nu! Skulle vara kul att ses, kanske lite längre denna gång också! 🙂 vill gärna visa mig hood också 🙂