Socrates Sculpture Park i Queens

Strålande utsikt över Manhattan, det tackar vi aldrig nej till, eller hur? Lägg därtill en park precis vid East River och läckra skulpturer. Då hamnar du i Socrates Sculpture Park!

Du minns den där dagen i Queens? Då jag åt den godaste maten på min senaste New York-resa? Om inte, läs det här inlägget. Hur som helst: Dagen är definitivt inte slut efter den delikata lunchen. Då beger vi oss nämligen iväg till nästa mål.

En häftig skulpturpark i Queens

Socrates Sculpture Park har länge stått på min lista över saker att göra i New York. Men av någon anledning har det inte blivit av. Kanske för att det känts oklart hur man ska ta sig dit? Det är nu inga problem. Vi plockar helt enkelt fram Google Maps (du kan göra detsamma i slutet av detta inlägg) och travar på, från Arpeas Café ut mot vattnet. En av oss tar bussen men den visar sig inte gå fortare.

På vägen passerar vi även andra parker, alla med en utsikt ”to die for”. Men det är Socrates vi ska till, punkt slut. Och väl framme går det inte att ta miste.

En flera meter hög basketspelare lurar nära ingången och en kille i hoodie hukar med sin hund intill en kvinna på roller blades. Men sedan är det tyvärr lite glest på konstfronten. Några mer eller mindre rostiga jättar trängs bakom ett staket, men that’s it.

Ha koll på utställningarna i Socrates Sculpture Park

Det visar sig att vi hamnat ”In between exhibitions”, som en skylt förkunnar. Tyvärr. Jag kan inte dölja ett litet styng av besvikelse, då jag verkligen sett fram emot ovanliga och häftiga konstverk. Men denna känsla ska strax vara bortblåst. Det är nämligen bara att vända blicken mot vattnet.

Annorlunda utsikt över Manhattan

På andra sidan East River reser sig nämligen Manhattans skyskrapor i givakt: höga som låga, smala som breda i ett stelnat, aldrig sinande fälttåg. Där står de och vakar, blickande ut mot New Yorks allra största stadsdel: Queens.

Det är första gången jag ser dem från detta håll, och silhuetten är inte den vanliga. Men den går, som alltid, rakt in i själen och väcker den där New York-pulsen till liv igen. Den där sjudande, pirrande känslan av att vara vid världens (eller universums!) medelpunkt, där allt kan hända.

Som Kate Winslet i Titantic brer jag ut mina armar, som om jag kunde lyfta och bli ett med horisonten. Det är vår, solen skiner och jag är här, här, här! Men så landar jag frivilligt på jorden igen, för jag har ju mitt sällskap. Mina eminenta vänner som bjuder på allt från djupa samtal om livet till galna skratt eller bara vilsam tystnad. Vi turas om att posera och blir förevigade av ömsom varandra och en ”random” kille som säkerligen inte har något emot att plåta detta glada gäng.

Fiske i East River

En bit bort prövar några New Yorkers fiskelyckan, medan andra trotsar förbudet att beträda vissa delar av gräsmattan. (Gräset behöver växa till sig men besökarna vill ha picknick.) Själv väljer vi en tillåten plats, där vi låter timmarna gå med vind i hår och solsken i blick.

Hur kan det då se ut under en utställning i Socrates Scupture Park? Bilderna nedan får ge en liten vink. Ett hett tips är alltså att konsultera den gamle Googlevännen även före besöket, för att få koll. Men, som sagt, är du svag för utsikter och parkhäng är besöket väl värt ändå.

Toaletter och dricka i Socrates Sculpture Park

Toa då? Jo, det finns i form av klassiska bajamajor. Faktiskt helt okej. Blir du törstig är det medhavd dricka som gäller men kom ihåg att man inte får dricka alkohol offentligt i New Yorks parker. (Något många smyger runt genom att sätta flaskan in en papperspåse och då är det ”helt okej.) Vi dricker dock bara vatten, som vår vän Ulrika köpt i en automat inte långt därifrån. Kostnaden 25 cent per flaska var rätt överkomlig …

Har du också varit i Socrates Sculpture Park? Om inte: Gör ett besök nästa gång du är i New York. Du kan nämligen kombinera besöket med en båttur också! Mer om det framöver.

Enjoy!

Foto av utställning med getter: Simplethrill. Foto av utställning med dörr:
Colin Poellot. Övriga foton: Anna Ström Åhlén, Bodil Konradsson (fotot av mig) och Evu Knoph (gruppfotot).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena i Wales
6 years ago

Där skulle jag trivas. Den sist bilden är helt underbar!

Ama de casa
6 years ago

Vilken läcker skulpturpark! Vi hittade en fantastisk i Trenton, en timmes bilfärd utanför NY tror jag. Seward Johnson’s park. Hur läcker som helst 🙂