Hitta rätt badplats på Sardinien


Sardinien är ön med fantastiska bad. Tänk turkost, kristallklart vatten, tänk röda gnistrande klippor. Men det finns också fullspäckade stränder där du inte ens kan ta dig fram. Så här gjorde vi för att hitta rätt badplats!

Som jag tidigare berättat börjar vår semester på Sardinien lite dramatiskt. Dagen därpå tänker vi förstås ”Nu kan det bara bli bättre” och åker för att bada.

Eftersom vi bor inne i en stad behöver vi köra en stund mot havet. Rekommendationen vi fått är de närmaste sandstränderna, varav vi väljer den längst bort, Spiagga di Cea. Bad idea! Det visar sig vara krångligt att parkera, knökfullt med folk och helt charmlöst (även om vattnet är fint).

Ett besök i hamnstaden Arbatax, bara tio minuter bort, löser problemet! När vi tar en promenad där efter lunch, ser vi nämligen ett rött klippmassiv resa sig mot himlen. Vi har hittat Rocco Rosse, Arbatax röda klippor av porfyr!

Givetvis stannar vi för att fotografera denna enastående natur. Högst uppe på de smala, farligt spetsiga klipporna klättrar modiga besökare (mestadels italienska tonårsgrabbar). Här och var ljuder också toner från de mest kaxigas ”bergsprängare”, i skrevorna. Men runt hörnet, bortanför parkeringen – där gör vi fyndet!

Uthuggen bland klipporna finns nämligen en nedgång, med en perfekt badplats! Naturliga platåer ger ett perfekt underlag för våra handdukar och parasollet kilas fast i ett hål. Sedan är det bara att kliva några få steg, så omsluts vi av Tyrrenska havets kristallklara vatten.

Nu vet vi. Det är här vi ska vara. Så vi återvänder, dag efter dag, ibland till och med helt ensamma. Sönerna snorklar, vi simmar, vi läser och bara är, medan en båt då och då korsar det blå. På andra sidan viken tronar dessutom Sardiniens högsta berg, en minst sagt mäktig kuliss.

Men hur fint det än är, vill vi förstås utforska mer av Sardinien. Ett par av veckans dagar tar vi därför bilen lite längre längs kusten, mot Marina di Gairo. Här krävs en stunds klättring i hettan för att nå ner till vattnet. Men väl där finns mängder av egna platser att bre ut sig på, fjärran från turisthorderna.

Vattnet här är turkost och nästan overkligt klart, i slående kontrast till de röda klipporna. Ett tips dock! Ta med badskor, för du kan faktiskt träffa på en och annan sjöborre. Dessa verkar för övrigt rejält eftertraktade av de italienska besökarna.

I Arbatax ser vi till och med hur sjöborrar fångas och delas direkt vid vattenbrynet, för att sedan avnjutas pronto, under idogt sörplande. Själv blir jag inte direkt hungrig vid åsynen, kanske då jag minns ett högst otrevligt möte med en cypriotisk sjöborre 2006. Men de är tydligen rätt ”snälla” om man inte trampar på dem och uppenbarligen delikatesser! Kanske har till och med du som läsare smakat?

Mer om Sardinien i kommande inlägg. Till dess är du välkommen att läsa om mina andra resor och även följa mig på Instagram: @newyorkmybite. Missa inte heller tipsen i min blogg om New York.

Enjoy!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Maria! Åh, så glad jag blir för dina uppskattande ord. Ja, Sardinien kan varmt rekommenderas.

Ha en underbar vecka, du med!

Maria at Inredningsvis

WOWWW vilka foton 🙂 jag blir SÅ ressugen när jag ser detta Din blogg har verkligen bästa restipsen 🙂

Ha en kanon vecka 🙂

LOVE Maria

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad roligt att du också är sugen på Sardinien! Härligt att planera för en gemensam resa med barnen framöver. Det finns i och för sig många sandstränder på Sardinien som är barnvänliga men dessa är som sagt oftast späckade med folk under högsäsong.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, ja, det är verkligen vackert. Jag tycker det var extra fint med sådant klart vatten i kontrast till de dramatiska, röda klipporna.

Vad kul att du varit på Korsika. Den ön finns nämligen också på min bucket list. Faktum är att vi var nära att boka en Korsikaresa just denna sommar men av olika skäl blev det Sardinien i stället. Men Sardinien var ju också ett drömresmål. 🙂

Haha, vad komiskt med meddelandet från din teleoperatör! Liiiite fel där … 😉

Ämma
7 years ago

Har varit så sugen på Sardinien länge, men det har inte blivit av och jag känner att barnen behöver ett eller några år på sig att växa till sig för att få ut det mesta av det.

Ama de casa
7 years ago

Åh vad vackert! Sardinien finns absolut på min vill-till-lista 🙂 Fast jag har varit nära – på södra Korsika och en gång passerade vi med färja mellan Sardinien och Korsika. Det var då min teleoperatör skickade ett sms: Välkommen till Island! Jag undrade ifall färjan möjligen hade navigerat lite fel… 😉

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket! Ja, verkligen. 🙂

Man skulle ha haft husbil och åkt runt som ni gjorde. Då hade det varit enklare att utforska större delar av ön och bo på olika platser. Nu blev det mest utfärder i närområdet kring hotellet.

FREEDOMtravel
7 years ago

Åh det är så fint på Sardinien! Jättefina bilder 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad roligt att det kändes lockande! 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Eva! Vad härligt att du blev inspirerad att åka dit. Ja, det finns så många underbara platser kring Medelhavet. Sommaren var alldeles för kort i år, känns det som. Men vi får frossa i reseminnen, drömma om nya mål och hoppas på fina brittsommardagar. Kram!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Vad roligt att du är sugen på att åka dit! Hoppas det blir av framöver. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket! Vad härligt att inlägget väckte fina minnen.

Jag skulle också resa runt lite längre vid ett återbesök. Ön är ju ganska stor, så det ideala vore att övernatta på flera olika ställen. Med en enda stad som bas blev det inte några långa utflykter för vår del och vi var egentligen endast 5 dagar på plats, då två dagar gick bort som resdagar.

Så spännande med dotterns dykarcertifikat. Bra jobbat! Ja, det finns mycket mer att uppleva …

www.marvelicious.blogg.se

Vilket härligt ställe, där vill jag va! 🙂

Eva - People in the Street

Vilken härlig natur och riktigt fina bilder! Jag saknar redan sommaren och värmen och skulle lätt kunna boka en resa till Sardinien efter att ha sett dina bilder 🙂
Kram

FANTASY DINING
7 years ago

Har inte varit på Sardinien men skulle jag åka på en sol och bad resa skulle jag ha det som första hands val.

Ditte
7 years ago

Läser med glädje om Sardinien och minns….
Jättefina bilder!
Men kommer jag dit igen ska vi hyra bil mer än en dag, som vi gjorde, för Sardinien är absolut värd att utforska.
Minns det kristallklara vattnet, snorklingen, den vackra natuten, god mat, Algehoo och att ena dottern som tog sitt PADI dykarcertifikat.
Ser fram emot mer…