Därför ryker det från gatorna i New York

”Smokin on Broadway”. Foto: Henk Sijgers.

Vi har alla sett den, åtminstone på film. Den där slingrande röken som stiger mellan skyskrapor och taxibilar. Men varifrån kommer den egentligen, den mystiska röken från gatorna i New York?

Det finns få sinnebilder som är så förknippade med New York som just röken från gatorna. När du kliver upp ur tunnelbanan eller ur taxin möts du av dem direkt, de där bolmande, vitgrå slingorna. Många är de regissörer som tacksamt tagit emot denna stämningshöjare, i allt från romantiska komedier till skräckinjagande thrillers.

Vattenånga

Nu ska vi reda ut varifrån den egentligen kommer. Det finns nämligen många missuppfattningar. Vissa tror att röken kommer från tunnelbanan och andra att den är farlig. Men faktum är att den, tvärtom, har bidragit till att minska växthuseffekten!

Det handlar faktiskt om vanlig vattenånga! Under Manhattans gator finns nämligen världens största ledningssystem för ånga som drivs av företaget Consolidated Edison.

”NYC. the steam.” Foto: Lei Han.

”Steamed.” Foto: DeShaun Craddock.

Vattenångan används för både uppvärmning och kylning av byggnader, varav några exempel är FN-skrapan, Chrysler Building, Grand Central Station och Empire State Building. Men den används också till områden som sterilisering och kemtvätt.

När ångan läcker måste den ledas uppåt och komma ut så högt som möjligt, därav de randiga ”skorstenarna” du ser lite varstans.

Ångsystemet sträcker sig under en stor del av Manhattan, från Battery Park till 96th Street på Upper West Side och till 89th Street på Upper East Side. Visst är det fascinerande att systemet är nästan 17 mil långt?

”New York Steam System.” Foto: Henrik Klokkeråsen.

Nu kan du briljera med denna kunskap, nästa gång du ser en New York-film där det bolmar över vita duken: ”Det är inte rök, det är ånga!”

Har du tagit egna ångande bilder från New York? Länka gärna!

 

PS. Du är också välkommen att följa New York-bloggen på Facebook. Jag rekommenderar även mitt Instagramkonto för mer inspiration om både New York och mina andra resor, som du för övrigt kan följa på bloggen Travel on a Cloud.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Härligt att höra, Eva! Visst bidrar ångorna verkligen till New York-magin. 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad kul att jag kunde bidra med lite ny kunskap, Ditte!
Har själv funderat över detta och tycker det är så spännande att grotta in mig i mer och mer fakta om New York. Jag kan aldrig få nog! 🙂

Eva - People in the Street

En av de delar som gör att jag gillar New York så mycket 🙂

Ditte
7 years ago

Tack för detta! Nu fick jag mer kunskap. Jag had efått för mig att det mest kom från tunnelbanan men också att en del kom från ånga. Men mer visste jag inte.
Jättefina bilder och bra förklaring.
Några ångbilder har jag dock inte att bidra med.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Kul att jag kunde bidra med lite ny kunskap! 🙂

www.marvelicious.blogg.se

Intressant, då vet man det! 🙂