Lázár Equastrian Park – ett utflyktsmål nära Budapest

Den godaste maten på hela resan. Ståtliga lippizanerhästar och hästshow i vackert landskap. Det väntade mig i Lázár Equastrian Park, inte långt från Budapest! 

Egentligen så är inte hästar min ”grej” – längre. Visst fanns det en tid i mitt liv då allt kretsade kring stallet (som för många yngre tjejer). Men en avkastning satte stopp för vidare hästkarriär. Sedan dess har jag faktiskt varit lite rädd för hästar. Jag hade inte heller några särskilda förväntningar inför besöket i Lázár Equastrian Park, under sommarens pressresa till Ungern.

En hästpark på ungerska landsbygden

Så fel jag hade! Utflykten till hästparken blir en riktig fullträff. Vår lilla grupp anländer lagom till lunchtid i strålande solsken. Där tas vi emot med öppna armar av György Darázs, som är föreståndare sedan 2002. Så får vi svalkande vin i glasen och bjuds även på pálinka. På gårdsplanen slår vi oss sedan ner vid rutiga dukar, medan György berättar om den ungerska hästkulturen som går långt tillbaka i tiden.

Bröderna Lázár, i ägarfamiljen, har en minst sagt imponerande meritlista. Vilmos och Zoltán Lazar är mångfaldiga världsmästare och den sistnämndes son går redan i pappas fotspår (eller hovspår?). Lite senare ska vi både få besöka stallet och beskåda den digra medaljsamlingen.

Den godaste maten på hela Ungernresan

Men först är det dags för lunch – och det blir den godaste måltiden under hela resan! Det som serveras är en så kallad Csikós menu, med klassisk gulaschsoppa som förrätt, ackompanjerad av hembakat bröd och pepparfrukt. Jag hugger dock in på en salladstallrik i stället, på grund av matallergi. Mitt sällskap älskar soppan och jag är lika nöjd, jag med.

Sedan kommer huvudrätten: olika slags kött på en träbricka som fortfarande vid minnet får det att vattnas i munnen på mig. Här tronar rostad gås, skivor av fläskkött stekt med ost, marinerad kyckling, svamp och grillade säsongsgrönsaker. O-h, m-y G-o-d, så gott! Till efterrätt serveras den ungerska klassikern ”The Custard Pie” men här får jag i stället ett frestande fruktfat.

Imponerande hästshow

Mätta och belåtna beger vi oss för att se på hästshowen, alldeles intill. Under ett tak har många andra bänkat sig, för att få se de skickliga ryttarna och väldresserade hästarna visa sina konster.

”Wow, titta! Det är ledigt längst fram?!”, konstaterar jag och Christian Muda från Mat- och resebloggen. Vi tar genast plats på första parkett men inser snart, den hårda vägen, varför dessa platser är lediga. När hästarna börjar galoppera förbi förflyttar sig nämligen viss lera i vertikal riktning, och Christians skjorta får ett ovälkommet mönster … Jag själv drar från platsen snabbare än en avlöning medan min resebloggarkollega beger sig till toaletterna. Tyvärr så missar jag att föreviga denna (förlåt Christian!) smått komiska händelse.

Resten av hästshowen förflyter utan incidenter och vi applåderar åt konster som fyrspann, oxspann, och ”pusta five”, där en ryttare står med en fot på varje häst och har ytterligare tre i bredd framför! ”Drottning Elisabeth” själv rider också in på banan, med imponerande dressyr i damsadel

Vid ett tillfälle önskas en frivillig i publiken. Då får ingen mindre än vår vän Andri med bloggen From Ice to Spice komma fram! Uppdraget är att slå omkull en vinflaska med en piska – och han klarar det på första försöket. Way to go, Andri!

En plats för bröllop och fest

Efter hästuppvisningen passar vi på att kika in i den bröllopsdekorerade salen. Parken är nämligen mycket populär att boka för bröllop, och till vår glädje arrangeras ett just i dag. Vi lyckas till och med få en glimt av brudparet, precis innan det är dags för dem att skrida fram till altaret.

Med häst och vagn i skogen

Så går turen vidare till stallet med medaljvisning, och därefter blir det en åktur med häst och vagn i skogen. Andris flickvän Ása Steinarsdóttir kniper platsen bredvid kusken och lyckas samtidigt både filma och bli vän med honom på Facebook! Social media skills i ett nötskal …

Tusen tack till Lázár Equastrian Park för en fantastisk dag! Hästar är numera förknippade med goda minnen för mig.

Vill du läsa mer om min resa till Ungern? Här har jag skrivit om den idylliska staden Szendendre och här är fem anledningar att älska Budapest. Fler inlägg kommer.

Enjoy!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

Denna resa genomfördes i samarbete med Hungarian Tourism. Innehållet och åsikterna är som alltid mina egna.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tusen tack, Eva, vad glad jag blir! Ja, jag tror också att du skulle älska stället. Självklart tänkte jag på dig när jag var där (och vi dessutom var i Ungern samtidigt). 🙂

Eva - People in the Street

Vilket härligt inlägg med målande beskrivning om händelserna! Mycket bra!
Jag tror att jag verkligen skulle älska det där stället, gammal hästtjej som jag är. Men å andra sidan behöver man inte vara hästfrälst för att trivas där vilket du är ett bevis på!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Haha, ja, exakt så! 🙂 Att man aldrig lär sig. Det som verkar för bra för att vara sant ÄR ofta det också. 😉

www.marvelicious.blogg.se

Men vad snopet med att det där med första parkett inte var så bra idé.. Man tror väl man är fiffig då (och att de andra som satt sig längre bak är lite dumma), men i efterhand inser man att det var för bra för att vara sant… 😉

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Ditte! Blir alltid lika glad för dina uppskattande ord.

Ja, visst är det så att det skulle krävas mer tid och fixande om vi ordnat utflykten på egen hand. Jag är väldigt tacksam och glad över det fina arrangemanget.

Härligt att du också fått mersmak på Ungern. Men jag förstår dig: Det är ju detta ständiga dilemma: Återvända eller åka till nya platser. Det finns ju så mycket att se och så lite tid, egentligen … 😉

Sydafrika låter fantastiskt! Det ser jag verkligen fram emot att höra mer om.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack! Uppvisningen på ridskolan i Jerez måste ha varit fantastisk att se. Haha, skrattar gott åt Anders kommentar. Ja, det finns olika saker vi uppskattar här i världen.

Maten i hästparken var vi dock eniga om: Bäst på resan!

Ha en fin helg.

Ama de casa
7 years ago

Åh vad fint! Jag älskar hästar, även om jag inte rider längre. Var och tittade på den spanska spanska ridskolan i Jeréz (till skillnad från den som finns i Wien 😉 ) för några år sen. Otroligt vackert! Anders var dock inte enig och tyckte att hästarna mest utövade "silly walks" 😉

Maten såg helt fantastisk ut! 🙂

Ditte
7 years ago

Jätteroligt att läsa mer om resan och ni både hann och fick se mycket genom ett bra arrangemang. Kan tänka mig att om man åker på egen hand så krävs betydligt mer tid för att hinna med.
Har varit i Ungern och egentligen bara i Budapest och lite runt Balatonsjön.
Men det är jätteroligt att läsa och se mer. Jättefina bilder och informativa texter.
Problemet är bara att dte är så mycket i världen som lockar och man måste prioritera.
Är nu på g med Sydafrika innan jag blir för gammal.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad roligt att du blev inspirerad att besöka hästparken. Ja, att göra utflykter utanför Budapest är verkligen något att rekommendera. Det finns mycket att se och göra, inte alls långt från staden (som i sig är helt underbar också så klart). 🙂

Jonas
7 years ago

Ser riktigt trevligt ut. Absolut något att räkna med för nästa sommars reseplaner.

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack! Ja, nu är det dags att skriva ifatt lite från Ungernresan. Sommaren har ju varit minst sagt fullspäckad!

Haha, ja, det var verkligen ett sammanträffande att Lina skrev om samma utflyktsmål och dessutom samtidigt.

Så kul med en ridtur tillsammans med bröllopsparet! Då får du plocka fram dina gamla kunskaper. Kan tänka mig att det är extra ljuvligt att rida ut i den spirande vårgrönskan då.

FREEDOMtravel
7 years ago

Vad kul att få läsa om resten av din Ungern-resa! Och så himla lustigt att Lina var där just nu och skrev om det! Snacka om sammanträffande!!! Jag red också som yngre, men sällan nu. Men på bröllopet som vi var på nyligen vann jag en vinst i "månadslotteriet". Jag valde månaden april och nu är det min uppgift att arrangera en ridtur med bröllopsparet i april! 😉

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Nämen! Har du också varit där?! Måste genast in och läsa. Ja, det var verkligen ett sammanträffande. 🙂 Jag kommer också på bloggeventet. Det ska bli så kul! Ses då. Kramar tillbaka

Lina
7 years ago

Vad komiskt att vi båda skrev om det idag! Jag var ju där i söndags! Postade mitt inlägg på fm! Allt bra m dig? Hoppas vi ses nästa Tors! Kramar