Ändebol – gårdsbutik och café i Sörmland

Närodlat, blomsterprakt och en cheesecake som är den godaste jag någonsin ätit dessutom vegansk. Det finns på Ändebol, en lantgård med gårdsbutik och café utanför Katrineholm. Följ med till fagra Sommarsörmland!

Första semesterveckan hyrde jag och familjen ett torp. Vi älskar gamla hus och var själva torpägare i hela 18 år. Men 2014 insåg vi att det blev för mycket med två hus och två trädgårdar att sköta. Sedan reser vi ju också gärna, vilket inte kan komma som någon överraskning då detta är en reseblogg … Men i år var det Sverigesemester för hela slanten!

Torpet vi hyrde ligger i närheten av Katrineholm, en trakt som är välbekant för oss. Då vädret inte var på sitt bästa humör satsade vi på utflykter, och en av dem gick till Ändebols gård.

Ändebols gård är ett familjeägt lantbruk, som driver både gårdsbutik och café. Här hade vi varit förr men mycket hade hänt sedan sist. Det som först fångar vår blick denna julidag är den vackra blomsterprakten och det trevliga välkomnandet.

Smittskyddsåtgärderna är dessutom på hög nivå! Handskrivna griffeltavlor uppmanar besökarna att ta en korg och vänta vid markeringarna utanför gårdsbutiken. Så snart någon kommer ut, då är det grönt ljus för att själv gå in.

Interiören i gårdsbutiken leder tankarna till gamla tiders handelsbod. Här hänger flätade korgar i taket, hyllorna ståtar med hemgjord lemonad, sylt och allehanda rustika prylar för hemmet. Rotborstar och linnedukar är bara ett axplock.

Här finns även tvål, såpa, granola och dignande lådor med grönsaker. Allt är ”här- eller närproducerat” och allt från gården hamnar förr eller senare i gårdsbutiken. Så även lammskinn från gårdens egna gotlandsfår. Ekologiskt och KRAV-märkt är andra ledord i denna lilla pärla till butik. Dessutom finns ekologiskt kött från lamm och nötkreatur att köpa under hösten.

Vintertid ordnas julmarknad i det stora växthuset intill: en av de tillbyggnader vi inte känner igen sedan sist. Det finns också möjlighet att söka plats på gården som volontär, delta i odlandet och följa maten från jord till bord! Detta är något som särskilt lockar utländska besökare, och det är nöjda sådana enligt recensionerna på gårdens webbplats.

Men det som lockar oss mest är gårdens café. Fikasugna som vi är sitter vi snart på gårdens uteservering med olika delikatesser framför oss.

Själv väljer jag en gudomlig vegansk cheesecake med lime och jordgubbar. Alltså, den är bland det godaste jag ätit! I ett nafs är kakan slut, nersköljd med en läskande kombucha med smak av ingefära. Behöver jag nämna att jag redan på hemvägen börjar googla recept på vegansk cheesecake?


Är du också sugen på att besöka Ändebols gård?  Se karta nedan. Gården tar emot besökare från mitten av maj till sista oktober. Under september och oktober har de öppet fredag till söndag.

Enjoy!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gerd Lindblom Collin
3 years ago

Ett jättefint reportage! 😀 Jag skulle jättegärna besöka detta om jag hade haft möjlighet. Så fint med närproducerat och all hänsyn. Vi får ett helt annat tänk i dessa tider, som kommer att bli fortsatta. Coronan kommer att finnas och vi får göra vårt bästa att skydda varandra av omsorg.
Tack för alla fina bilder, det tillför sinnet!
Kram, Gerd

FREEDOMtravel
3 years ago

Vilket mysigt ställe!

Emma, Sol som sol?
3 years ago

Vilket fantastiskt ställe! Humlen som klänger på pergolan ger ett trevligt välkomnande och interiören är så himla mysig. Det låter verkligen som ett ställe väl värt ett besök om man är i faggorna. Satt länge och tittade på fotot med alla flaskor, vilka etiketter!

Hoppas så att det går bra för dem!

Ditte
3 years ago

Tack, Anna för den fina turen hit. Fantastiska bilder som också lockar mig till ett besök. Ett ställe helt i min smak. På alla sätt. Butiken kan påminna om den som vi besökte i Högbo bruk men den hade inget café. Men det mesta var här eller närproducerat.
Jag hade inte tidigare hört talas om Ändebol men ska försöka att få min dotter att ta mig med hit i bil en helg.
Och denna rabarberpaj. Jag kan bli lyrisk.
Så fin bild på dig här också.
Stor kram och trevlig helg.

Anna Ström Åhlén
3 years ago
Reply to  Ditte

Tack så mycket, Ditte, för dina uppskattande ord! Vad roligt att du blev lockad till ett besök. Ja, det blir ett härligt utflyktsmål för dig och dottern.:) Roligt att det påminner om Högbo bruk. Caféets bakverk var verkligen något alldeles extra. Denna cheesecake måste jag som sagt försöka baka på hemmaplan (utifrån receptet jag googlade fram och gissar på). 😉 Obs, det finns två Ändebol i Sörmland, så åk inte fel. Detta Ändebol ligger i Bettna. Men karta finns ju också i inlägget.

Stor kram tillbaka! Jag hoppas att även du får en fin helg.

Lena i Wales och Spanien

Wow, vilket ställe! Där hade jag trivts.
Bra idé att hyra ett torp. Två trädgårdar kan bli för mycket att ta hand om.
Trevlig helg!

Anna Ström Åhlén
3 years ago

Vad kul att höra! Ja, det var något alldeles extra. Precis, var det inte jobb på det ena stället så var det jobb på det andra … Det tog aldrig slut! 😉

Sent omsider tack och ha det gott du med!

Ann-Louise Paulsson
3 years ago

Det ser ut som ett ställe helt i min smak, speciellt om de har god fika! 🙂 Blev väldigt sugen på att åka hit och vi har ju skaffat bil nu i sommar så nu är sådana utflykter betydligt enklare.

Anna Ström Åhlén
3 years ago

Vad kul att höra! Ja, gott fika har de garanterat. Även övriga i familjen, som tog andra bakverk, var nöjda. 🙂

Skönt med bil! Då får ni absolut ta er en tur hit. Kanske passa på att besöka Helgesta på vägen? I den trakten finns för övrigt också ett underbart café med gammaldags lanthandel – i en före detta skola. Det måste jag också blogga om! 🙂

Eva Sollén
3 years ago

Det ser superfint ut. En gårdsbutik helt i min smak och så fin du är <3

Kramar