Thanksgiving och Black Friday i New York 2015

Ur Macy’s Thanksgiving Day Parade 2014. Photo: gigi_nyc.

Happy Thanksgiving, New York! I dag firas Thanksgiving i USA – och självklart även i New York. Det är en stor familjehögtid, då man samlas för den kända Thanksgivingmiddagen. På bordet tronar en kalkon, som ska tillagas efter konstens alla regler med olika tillbehör (läs mer nedan).

Traditionen att fira Thanksgiving går tillbaka till 1600-talet. Då hade nybyggarna hårda tider med att odla jorden i det nya landet de utvandrat till. Men de fick hjälp av indianerna, som bland annat visade dem pumpor, tranbär och nya grödor som majs. När skörden ett år föll riktigt väl ut, bestämde man sig för att tacka indianerna med en stor tacksägelsefest. Sedan dess har man fortsatt att visa sin tacksamhet varje år.

Vintage Thanksgiving Postcard. Foto: Dave.

När förenta staterna blev självständiga kom Thanksgiving att bli en nationell högtid. Den infaller alltid den fjärde torsdagen i november i USA. Då samlas man med nära och kära, för att avnjuta den klassiska maten där kalkon, tranbär, pumpa och majs är givna ingredienser.Om du själv vill laga en Thanksgiving Dinner, finns det otaliga recept på nätet. Varje familj har förstås sin egen tradition, men här är en klassisk samling med recept för Thanksgiving.

Foto: Carlos Johnson.
Foto: Sharon Mollerus.

Vad händer då i dag i New York? Time Out har gjort en förträfflig Thanksgiving-guide för New York. Här hittar du allt från information om Macy’s årliga Thanksgiving Day Parade till restaurangtips och tips på den godaste pajen.

Dessutom hittar du en guide till morgondagens Black Friday. Det är nämligen årets största rea, då du riktigt kan shoppa loss i New York! Häng på låset, för det börjar redan vid midnatt.

Den som inte är på plats får njuta av Thanksgiving på film. Vem minns inte de dråpliga händelserna från Friends-gänget? Nedan får du en nostalgisk tillbakablick. Du får också följa med på Macy’s parad från förra årets Thanksgiving. Nästan som att vara med. Men bara nästan …

Enjoy!

PS. På Facebook hittar du också New York – My Bite of the Big Apple, med ännu mer tips och inspiration om New York.  Välkommen som ”gillare”!

Du är även välkommen att läsa om mina andra resor i bloggen Other Bites of the World! Där berättar jag om förra årets julresa till Prag.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Åh, stort tack, Annika! Dina ord värmer. Det var verkligen roligt att höra. 🙂

Annika
8 years ago

Vilka fina proffsiga reportage du gör Anna, jag blir både imponerad och inspirerad 😀