Fig. 19 – den hemliga dörren bakom konstgalleriet i New York

Adressen är 131 1/2, Chrystie St, på Lower East Side i New York. Notera: ”en halv”. Ingen riktig adress alltså, kan det vara rätt?

Ja, när man är på jakt efter hemligheter så. Och det är just vad vi är, jag och min kompis, en sen novemberkväll. Vädret är kyligt och vi skyndar från tunnelbanan, kryssande bland trafikljus och nattliga resenärer. Andra, som liksom vi, likt fladdermöss navigerar genom den magiska New York-natten. För magisk, det ska den bli bara vi kommer in!

Lower East Side kan jag, det är ju mina ”hoods”, så att hitta Chrystie Street är inte svårt. Det är sen det trixiga kommer: att hitta den där dolda dörren och – framför allt – att bli insläppt.

Vi är nämligen på väg till en speakeasy, en hemlig bar i förbudstidens anda. Pålästa som vi är vet vi dock vad vi ska kika efter – nämligen ett konstgalleri!

Den bastanta vakten utanför det svagt upplysta galleriet blir den slutliga ledtråden. Här får man tydligen inte bara titta på konst utan vidare?! Vi tvingas hala fram våra id-kort och en stund hajar jag faktiskt till, utspökad som jag är i falska lockar kvällen till ära. Men vakten är luttrad. Min frisyr under den nyinköpta hipsterhatten ägnas inget intresse: Vi är godkända och porten hålls upp!

Väl inne i galleriet gäller det att så nonchalant som möjligt ströva runt. Kika lite på konstverk (som min kompis absolut hävdar bara är rekvisita) och sen ”som av en händelse” försvinna in i väggen. För vi ser den ganska snart, den hemliga ingången!

Inte på något sätt märkt, smälter dörren in i den vita väggen. Precis som vilken garderob eller städskrubb som helst. Men där bakom hörs musik – och vi är inne!

Fig. 19, det nittonde konstverket, välkomnar oss med värme, sorlande röster och levande ljus. Från taket droppar gigantiska kristallkronor som stalaktiter i en sagogrotta. För så känns det, som att kliva in i en annan värld.

Borta är den kyliga New York-natten, när vi väntar vid den rikt dekorerade bardisken. Det tar en stund att påkalla den upptagne bartenderns uppmärksamhet. Men snart får ypperligt välmixade och annorlunda drycker överraska våra smaklökar: New York-kvällen blev magisk, och den är långt ifrån slut.

 

Att dra fram systemkameran här inne kan man glömma, så diskreta mobilbilder är det som får föreviga kvällen. Det märks till och med i avancerade recensioner på nätet.

Ja, för konceptet till trots, är inte Fig. 19 någon fullständig hemlighet. Men tillsammans gör vi den till det, genom den kluriga adressen, den kryptiska webbplatsen och det mystiska galleriet.

Det är ju New York – och där ska och kan allting hända.

Enjoy!

PS. Just nu är min New York-blogg med och tävlar om att bli ”Skandinaviens bästa reseblogg” hos Travelmarket. Vill du rösta på mig? Då klickar du bara på ”Rösta här” överst på den här sidan. Ingen blir gladare än jag. Tusen tack!

PS 2. Vill du har ännu mer tips och inspiration om New York? Kika på webbversionen av bloggen, där du får massa nybörjartips, koll på aktuellt väder, dollarkursen och mycket mer. Du är också välkommen till Facebooksidan för New York-bloggen och Instagram där jag heter
@newyorkmybite_travelonacloud.

Samtliga foton (med mobilkamera): Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack, vad kul, Linnea! Ja, det finns många härliga alkoholfria alternativ, även goda "drinkar". Det tar jag gärna själv då och då.

Linnea
8 years ago

Sånt här gillar jag 🙂 Nu är jag ju varken krogtypen eller dricker alkohol men hit skulle jag kunna gå och ta en Cola bara för det mystiskas skull 🙂