Underhållning i New Yorks tunnelbana, del 2: NYC Subway Dancers

Subway dancers in NYC
Subway break. Photo: Runs with scissors.

Plötsligt kliver de in i tunnelbanevagnen och ropar: ”It’s showtime!”. I nästa sekund flyger deras ben och armar ovanför ditt huvud i en sanslös akrobatisk föreställning. Det handlar om subway dancers i New Yorks tunnelbana.

Du som åker med New York City Subway vet att du inte direkt behöver ha tråkigt medan du väntar på tåget. Visst kan det vara trångt och varmt men se dig omkring. Om inte väggar och perrong bjuder på konst kan du alltid kika på medpassagerarna, där du kan förvänta dig att se det mesta.

New York Subway Dancers är ett av inslagen som förgyller din resa. En imponerande show som ofta höjer stämningen i vagnen. Killarna (ja, det är oftast det) är ofta mycket unga och ser dansen som ett bra sätt att få in fickpengar. I hatten hamnar inte bara mynt eller endollarsedlar utan också större summor, ibland tresiffriga.

Är detta verkligen tillåtet, undrar kanske vän av ordning? Nej, inte enligt MTA:s regler för New York Citys tunnelbana. Men som alltid, överallt, gör ju folk som de vill – på gott och ont. Jag får medge att det inte är totalt avslappnat som jag njuter av showen när fötter och ben passerar mitt huvud med en hårsmån. Dock är det ju skickliga artister, där otaliga timmar och år av träning ligger bakom. ”We know what we’re doing”, säger en av artisterna i filmklippet nedan. Visst, ibland måste man våga lite också, annars är det förstås bara att flytta på sig så snart det ligger ”showtime” i luften.

Pendlarna är oftast mycket positivt inställda till showerna, men NYPD är inte lika glada. De menar att detta faktiskt är en allvarlig säkerhetsrisk och arresterar folk på löpande band. Även passagerare har förstås klagat på att dansarna kommer för nära deras ansikten.”People have the right to have a safe, pleasant ride on those subway cars”, sade NYPD Commissioner Bratton i en nyhetssändning. Det var år 2014 men vi som ständigt återvänder till New York vet att dansandet fortsätter.

Vad tycker du om dansen i New York Citys tunnelbana?

PS. Här hittar du del 1 av miniserien om underhållning i New Yorks tunnelbana. Nästa del kommer i mars. Men andra inlägg kommer före det, så klart.

Välkommen att även följa mig på Instagram: @newyorkmybite.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ditte
7 years ago

Har sett en hel del i N.Y.s tunnelbana, men inte detta. Av dina bilder , text och filmsnutt är jag helt med på detta och tycker det är kul.
Uppiggande!
Kram!

Marina
7 years ago

Jag tycker alltid det är kul med uppiggande detaljer i vardagen och det här verkar definitivt vara ett sådant!