Att resa ensam till New York – svar på 7 vanliga frågor


Åka själv till New York – hur är det? Törs man och blir det verkligen kul? Mitt svar på dessa frågor är ett rungande: JA! Tveka inte att resa ensam. Här får du både tips och råd för ensamresan till det stora äpplet!

Min första ensamresa till New York ägde rum en höst. Jag hade tidigare bara åkt med sällskap men nu skulle det samlas bloggmaterial. Färden över Atlanten företog jag själv, med film och böcker. Men sedan var jag faktiskt inte ensam många stunder …

Redan efter ett par dagar stämde jag träff med en Twittervän
, som jag länge mejlväxlat med. Vi skulle bara träffas och fika men blev vänner från första stund! Fler träffar vidtog, med bloggvänner och deras vänner. Hyresvärdinnan, där jag bodde inneboende, visade sig dessutom bjuda på allt från restaurangtips till pratstunder över te, shoppinghjälp och en vänskap som finns kvar än i dag. New York i ett nötskal!

Här är svar på 7 vanliga frågor kring att resa ensam till New York:

#1 Är det säkert att åka till New York som ensam tjej?

Svar: Ja! New York är en av världens mest säkra städer, trots att det långt ifrån var så förr. I dag är brottsstatistiken till och med lägre än i Stockholm! Självklart gäller allmänna försiktighetsåtgärder, som alltid, var man än befinner sig: att inte gå ensam i parker mitt i natten eller i glest befolkade områden. De här tipsen ger USA Today till ensamma kvinnor.

Tunnelbanan är full av folk fram till midnatt och taxi är relativt billigt. Själv har jag aldrig känt mig orolig på kvällarna, då jag gått på upplysta gator där det alltid är mycket folk. (Även de stadsdelar som nämns i artikeln ovan är säkra numera, där det är mycket trafik och folk.) En trygghet är också att det finns fullt av poliser och att staden som sagt ”aldrig sover”.

#2 Hur och var ska jag bo?

Hotell i New York är dyrt och det blir förstås ännu dyrare att boka enkelrum. Men det finns lösningar!

I ett annat blogginlägg har jag samlat tips på ”bra och billiga hotell i New York”. Allt beror dock på vad du har för krav och budget.

Ett bra tips för ensamresenären är att hyra rum i privatlägenhet. Så länge hyresvärden också bor kvar i den är det helt lagligt. Många bra och prisvärda boenden finns på www.airbnb.se. Ställ in sökfunktionen enligt dina önskemål (wifi, luftkonditionering etc) och kolla så boendet har många bra recensioner. Här finns också en lista på bra boenden för soloresenärer i New York.

Vilken stadsdel du väljer spelar ingen större roll. Om det bara finns tunnelbana inom lagom gångavstånd kan du enkelt ta dig runt. Tveka inte att bo i Brooklyn eller i Jersey City (bara några minuter från New York). Norra Manhattan med Harlem kan verka långt borta. Men det är det inte, och bor du nära expresståget kommer du snabbt downtown.

#3 Kan jag gå ut och äta ensam?

Svar: Ja! I New York behöver du absolut inte känna dig obekväm som ensambesökare på restaurang. Först det första finns det mängder av möjligheter kring ätande, om du vill undvika ”flotta bord med vita dukar”.

Ät på en saluhall eller matmarknad, köp mat i en deli eller från en food truck och sätt dig på en bänk för att njuta av folklivet, Eller ha picknick i en park. Möjligheterna är oändliga. Det finns matställen i varje gathörn.

Självklart kan du också gå på restaurang (oavsett vita dukar eller ej) utan sällskap. Det är inte som hemma, att du ”måste” sitta med en bok eller dator för att det ska kännas legitimt. Tro mig, det är vanesak – och du är inte ensam!

Ett bra tips är att sitta vid bardisken. Där kan du enkelt komma i samspråk med både andra gäster och med personalen, om du så skulle önska. Det är ofta även billigare där om det finns en särskild barmeny. Andra ställen är som gjorda för dig som vill sitta länge och äta/fika med datorn intill.#4 Vilka aktiviteter passar den som reser själv?
 

En sak är då säker: I New York behöver du aldrig ha tråkigt eller vara sysslolös. Utbudet är så stort att min paroll verkligen stämmer: ”New York är staden som har något för alla, alltid.”

Perfekta singelaktiviteter är förstås att sporta (jogga, cykla eller gå). Varför inte ta ett yogapass i Bryant Park en tidig morgon, när du ändå har jetlag?

Shoppa loss i timmar, utan att ta hänsyn till något sällskaps preferenser. Vem bryr sig om att du stannar i favoritbutiken i två timmar, bara för att du inte kan bestämma dig?

Sitt på en uteservering med en kaffe och spana på folk. Promenera i timmar för att upptäcka stadsdel för stadsdel, ta en båttur på floderna, gå på museum, musikal, opera, bio eller teater. (Ja, det går alldeles utmärkt ensam!) Listan tar aldrig slut …

#5 Hur ska jag lära känna andra människor?

Vissa upplevelser vill man ändå dela med andra, det går inte att komma ifrån. Men lugn, när du fått nog av egentid finns alla möjligheter i världen att träffa människor och skaffa nya vänner. (Jämför mitt eget exempel ovan!)

I New York kan du börja prata med vem som helst, utan att någon tror att du är full eller konstig. Självklart gäller det inte varje människa men överlag! Amerikaner är överlag öppna och trevliga – och du märker snart när det är läge att vara social. Kanske inte när du frågar den stressade Wall Street-mannen om vägen men med fördel i hissen, på en parkbänk eller på en utställning.

Boka gärna guidade turer och event där det ingår aktiviteter som provsmakning av maträtter, drycker, egen matlagning eller liknande. Tenement Museum har till exempel turer där du både får lära dig om immigranternas historia och smaka den tidens mat. Du kan också åka på en Sex and the City Tour eller uppleva 60-talets New York på Mad Men Walking Tour – bara för att ta några exempel.

Håll utkik på sociala medier efter grupper och träffar, där andra svenskar ses om du vill träffa landsmän. Svenska kyrkan är ett säkert kort när hemlängtan sätter in, eller bara längtan efter en kopp svenskt kaffe med kanelbulle och en pratstund på svenska.

#6 Hur reser jag mest prisvärt som ensamresenär?

Självklart beror det på vad du främst vill ha ut av resan: Vill du bo bra, äta flott, shoppa mycket och gå på flera föreställningar är det klart att det drar iväg. Särskilt om dollarkursen är hög.

Men oavsett om du reser ensam eller i sällskap kan du spara många sköna slantar i New York. Hyr som sagt gärna rum i en lägenhet, coachsurfa (helt gratis!) eller bo på hostel. YMCA har sköna sängar och en trygg boendemiljö, där det till och med finns gym och simbassäng! Här kan du förstås också träffa andra soloresenärer.

Spana efter speciella erbjudanden på mat och dryck! Många ställen erbjuder faktiskt gratis mat om du samtidigt beställer dryck (och det hade du väl ändå tänkt).

New York erbjuder också mängder av gratisaktiviteter. Missa inte eventkalendern event12.com/newyork som listar aktiviteter månad för månad. Aktuella tips för alla plånböcker finns också på sajten med det vitsiga namnet brokelyn.com. Särskilt sommartid finns det mycket att göra utomhus som gratiskonserter och gratisföreställningar.

För billiga matställen och prisvärd shopping, se Time Out New York som har utmärkta guider – stadsdel för stadsdel.

Flera museer ger dig möjlighet att betala vad du vill, i stället för den rekommenderade taxan. Vissa har också gratis inträde särskilda tider, som MoMA på fredagar. Se deras webbplats för exakta tider.

Fri wifi finns på massor av ställen: på caféer, i parker och i tunnelbanan, så lägg inte pengar på dyrt surfande.

#7 Var kan jag hitta fler tips om ensamresor till New York?

Mängder av människor reser ensamma till staden som aldrig sover. Här på bloggen kan du läsa reseberättelser från andra ensamresenärer som Magnus Nordstrand (på 80-talet) och Sanja Matoničkin (år 2015).

Det finns förstås massa inspiration på nätet för dig som vill resa ensam till New York. Här är några tips:

 
 
 

Så, vad väntar du på? Boka din New York-resa, oavsett om du får sällskap över Atlanten eller inte. Du kommer att ha ”the time of your life”. Och kom ihåg: Livet blir vad du gör det till.

Enjoy!

Vill du har ännu mer tips och inspiration om New York? Kika på webbversionen av bloggen, där du får massa nybörjartips, koll på aktuellt väder, dollarkursen och mycket mer. Du är också välkommen till Facebooksidan för New York-bloggen och Instagram där jag heter
@newyorkmybite_travelonacloud.

Samtliga foton, om inte annat anges: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad kul att du uppskattade inlägget! Härligt att du ska resa till NYC nästa sommar. Jag tror absolut att du kommer att träffa nya vänner där och få fantastiska upplevelser! Återkom gärna med rapport.

Unknown
7 years ago

Wow! Kul att du delade med dig nassor med information! Jag ska själv resa nästa sommar till New york ensam. Första gången jag reser enaam. Hoppas dock man hittar någon på vägen eller innan dess som man kan resa med 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack, vad kul att du blev inspirerad, Linnea! Jag säger så klart: JA, låt New York blir resmålet för din ensamresa. New York är verkligen museernas stad. Tenement Museum är mycket riktigt ett måste, även för den som inte är museinörd. 😉 Passa även på att boka en av museets turer då man får testa mat från den tiden. Det skulle jag vilja göra!

Linnea
8 years ago

"ett inlägg…" skulle såklart vara "detta inlägg…"

Linnea
8 years ago

Jag har på min bucketlist att resa ensam nånstans, någon gång. Efter att ha läst ett inlägg kanske det blir NY? Kan fortfarande inte släppa det där museet där man får se hur de bodde på riktigt i NY förr i tiden, ha ha! Det museet lär jag få gå på själv ändå även om jag inte skulle resa ensam så det är kanske lika bra att resa dit själv så jag kan nörda loss i museer 🙂

Edi
Edi
8 years ago

Tusen tack:))

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Hej! Detta känner jag tyvärr inte till men hör med amerikanska ambassaden i Stockholm. De har både telefontider och chatt med svensktalande personal vissa tider. Se länk: http://www.ustraveldocs.com/se_se/se-main-contactus.asp#section1

Så roligt att resa med tonåringar!

Edi
Edi
8 years ago

Hej Anna:)
Tänkte fråga angående dokument som jag måste ha med mig när jag reser med mina tonåringar,eftersom vi har olika efternamn,den papper från skatteverket räcker den som bevis att jag är mamma till dem?
På flygplatsen alltså om de undrar?:)

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Maria! Vad roligt att du kände ressuget. Det var meningen! 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Eva! Vad roligt att höra.

Jag instämmer: Visst är många mycket gästvänliga. Se bara på vårt gemensamma minne kring den här händelsen: http://www.newyorkmybite.com/2014/12/massimo-salon-haftig-frisersalong-pa.html *Ler fortfarande.*

Maria
8 years ago

Man blev ju nästan lite sugen på att åka iväg där 🙂

Eva - People in the Street

Informativt och bra inlägga (igen) Anna 🙂

Klart man kan resa ensam. Det finns alltid möjligheter att lära känna människor i New York om man vill. Min erfarenhet är att många är väldigt öppna och gästvänliga i New York.