Jazz Age Lawn Party – 20-talsevent varje sommar i New York

Vill du vara med om ett riktigt häftigt event i New York? Klä dig i 20-talskläder, packa picknickkorgen och ta färjan till Governors Island. Det är dags för Jazz Age Lawn Party!

Fjäderboan lämnar röda spår efter sig när jag går mot färjan på södra Manhattan. Det är varmt, riktigt varmt. Runt omkring mig reser sig skyskraporna som statister, där jag som en stumfilmsstjärna trippar fram i min flapperklänning.

”Hey, what’s up?”, ropar en och annan åskådare, inte utan en uppskattande vissling. Men annars har ingen reagerat, inte ens under min nyss genomförda tunnelbanefärd. Det är ju New York!

Snart möter jag min väninna och vi äntrar båten som ska ta oss bort. Inte bara från Manhattan utan till en annan tid. Vi är på väg på en tidsresa, som ska bli ett sant minne för livet!

>

Jazz Age Lawn Party heter eventet som går av stapeln varje sommar. Ett omåttligt populärt garden party, där människor i alla åldrar samlas. Det är 20-tal som gäller för hela slanten, i allt från kläder till smycken, smink och musik.

Om det inte vore för alla smarta mobiler (och vissa andra anakronistiska detaljer), skulle man lätt kunna tro att man rest i tiden.

Det här är ett event jag länge har lockats av, så lyckan var total när jag insåg att jag skulle vara i New York just en av sommarens två eventhelger! Biljetter köpte jag på nätet, där man kan välja mellan olika varianter. I den dyraste varianten ingår tilltugg, dryck och olika vipbehandlingar.

Jazzpartyt blir dock mycket snabbt fullbokat och det är inte billigt. Runt 500-lappen får du punga ut med och då ingår varken mat eller dryck. Men ändå – det är värt det!

Allt håller dock på att sluta i förskräckelse innan det ens har börjat! Ombord på färjan (en resa på tio minuter) går nämligen min påse sönder, där vattenflaskan har läckt. Note to self: Kombinera inte vatten och papper i 30 graders värme.

Väl framme vid entrén inser jag sanningen: Min biljett är borta! Samtidigt som min hjälpsamma väninna stuvade ner återstoden av påsen i en soptunna, stuvades nämligen även återstoden av biljetten ner. Paniken börjar stegra sig under det fjäderprydda pannbandet! Men det är lugnt. Vakterna lyckas med hjälp av sparade mejl i min mobil spåra min bokning och snart är vi inne, redo att äntra 20-talet.

Det är ett nöje utan motstycke att spana på alla människor, som mer eller mindre gått ”all in”. Här paraderar allt från varietédansöser och badflickor till halmhattsprydda herrar och damer i den ena klänningen mer påkostad än den andra. Sedan finns det de som helt struntat i klädkoden också – men de är få.

Det stora flertalet har verkligen gjort allt för att tillsammans återskapa 20-talet, jazzens och framtidstrons glada dagar.

>

Så njuter vi till fullo, i många heta timmar. När törsten och hungern sätter in får vi dock hala fram stora plånboken. Det är inte billigt; en liten kaffemugg med vitt vin går loss på 100 riksdaler men det är smällar man får ta. Detsamma gäller den mat som står till buds, såsom pulled pork buns och olika wraps. Läxan till nästa gång får bli: Ta med egen picknickkorg! Egna alkoholhaltiga drycker är dock strängt förbjudna. Huruvida detta efterlevs eller inte kan vi dock inte avgöra.

Roligt har folk i alla fall, på sina picknickfiltar där den ena dukningen överträffar den andra. Kreativiteten finner inga gränser, inte heller trivseln.

När Michael Aranella & His Dreamland Orchestra spelar upp ÄR vi verkligen i 20-talet. På riktigt. Vi dansar charleston så fjädrarna yr medan solen brinner på New Yorks himmel. En trollkarl imponerar med gåtfulla tricks och försäljningen drar i gång: av allt från tidstypiska smycken till hattar och porträttfoton.

Det är fest, det är glädje och det är sommar i New York! Kan det bli bättre? Missa inte detta, för allt i världen nästa sommar over there.

Enjoy!

Vill du har ännu mer tips och inspiration om New York? Du är också välkommen till Facebooksidan för New York-bloggen och Instagram där jag heter @newyorkmybite.

Samtliga foton, om inte annat anges: Anna Ström Åhlén. Bild 1 och 7: Dennis Reaves.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Ja, det var verkligen en upplevelse för livet. Försök gå om du får tillfälle någon gång! 🙂

Emmi i Österrike - explorista.se

Vilken häftig grej, aldrig hört talas om det innan! 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Eva! Ja, man ville ju fotografera precis allt egentligen men det gällde att njuta också. Och det gjorde jag verkligen.

Ett hett (!) tips är att ta med solkräm och/eller parasoll. Man är ju rätt oskyddad i de där tunna klänningarna under New York-solen. (Jag lyckades bränna mig fast jag sökte skugga så gott det gick.)

Åh, så roligt det vore att gå dit tillsammans med dig någon gång!

Eva - People in the Street

Otroligt härliga bilder på ett event som jag vet att jag skulle älska och jag förstår mycket väl att du trivdes fullt ut!
Jag får försöka tajma det med en kommande resa till New York 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket! Det fanns så otroligt mycket att fotografera. Tacksamma motiv dessutom. Jag rekommenderar verkligen detta event eftersom det ha något för alla!

Jag har förresten tipsat om mitt tidigare gästblogginlägg hos dig om Kroatien. Se här: https://www.facebook.com/traveloacloud15/

Hallin på Resias blogg

Men så underbart det ser ut. Kan tänka mig att det var en härlig upplevelse! Otroligt vackra bilder.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Ja, du borde absolut försöka tajma det med din sommarresa! Det är en eventhelg i början av juni och en i augusti. Kul att du varit på liknande sådana event. Detta var första gången för mig och jag fick absolut mersmak!

PS. Har uppdaterat inlägget med ännu fler bilder nu!

Evy Knoph
8 years ago

Det där ser ju superkul ut! Får kolla in hur det stämmer in med min sommar-resa.. Får lite Gunhild Carling-vibbar.. var på hennes jazz i Skåne..så kul att se folk klä sig enligt tidigare o dansa Jitterbug… var på ett trevligt sånt event häroomsommaren när Vince Giordanos orkester spelade ute vid Hudson-floden …Ålskar glad-jazz.. o dom som gör det o år i NY en måndag ska inte missa kitchiga Arthurs tavern kl. 19-22, då Grove street stompers, som har spelat där i ca 53 år spelar..

trackback

[…] handlar om trettiofem saker man inte får missa i New York. Hennes favoritinlägg handlar ett jazzparty i New York så […]