Svar på 5 vanliga frågor om New York

Här på New York-bloggen har jag fått många frågor som ofta återkommer. Därför tänkte jag dela några av de vanligaste frågorna – och svaren. Enjoy!

#1 Har du förslag på annorlunda upplevelser i New York? Jag tänkte överraska min man med en upplevelse i present.

Utgå från födelsedagsbarnets intressen! Är det till exempel musik, kan ni gå på en temavandring i kända rocklegenders fotspår. Är han matintresserad kan ni gå på en ”food tour” med provsmakningar eller varför inte pröva på att laga mat själv med kockar? Om film är ett intresse kan det passa med en rundtur till kända inspelningsplatser.

Fem annorlunda och klassiska rundvandringar i New York för olika intressen, tipsar Vingresor om med förslag (och länkar).

Olika häftiga klasser med matlagning, vinprovning, göra egen pasta etc finns på italienska saluhallen Eataly.

En annan sak ni kan göra är att vara med i Sleep no More, en interaktiv föreställning som håller på i flera timmar, på ett ”låtsashotell” i läcker miljö. Jag har själv inte deltagit men förstått att det är något alldeles extra. Avsluta med middag och drinkar på den otroligt läckra takbaren Gallow Green på byggnadens tak. Detta klarar även den höjdrädde, då taket inte är särskilt högt upp. Dessutom kan man sitta mitt i restaurangen (som är utomhus) bland prunkande grönska, brasor och otroligt läcker inredning.

Är ni intresserade av att åka båt finns event till sjöss här.

Den mode- och fotointresserade kan vara modell för en dag.

#2 Vi ska till New York med en 13-årig dotter. Kan hon följa med oss in på barer?

Det är olika regler på olika ställen. ”Flashigare” klubbar/kvällsbarer har förstås åldersgräns 21 år. Men besöker ni en kvarterskrog på dagtid och er dotter beställer läsk ska det inte vara några problem att hon följer med in (eller sitter med på uteserveringen). En bra takterrass där dottern också kommer in för att äta brunch (dagtid) är 230 Fifth.

Här är Time Outs guide med tips på barnvänliga barer i New York City. Fler tips:
13 barnvänliga barer i New York City
New York City för tonåringar

#3 Hur tar man sig från flygplatserna Newark och JFK till Manhattan?

Jag brukar oftast ta flygbussen från Newark in till Manhattan. Det är snabbt, prisvärt, bekvämt och smidigt. Dessutom ingår wifi ombord. Du kan köpa flygbussbiljett på plats eller i förväg via nätet.

Airtrain till Penn Station i Jersey City och sen tåg till Penn Station på Manhattan funkar också. Men jag föredrar bussen för att slippa släpa på väskan.

Det är fast pris på taxi till/från JFK men tullar och dricks tillkommer. Räkna med cirka 700 kr inklusive detta, för en enkel resa. Det kostade det för mig då jag åkte från JFK till East Village (år 2015). Resan kan ta upp till två timmar, beroende på köer.

Det går också att åka tunnelbana från JFK till Manhattan. Det är vad jag brukar göra. Ta först Airtrain från flygplatsen och byt vid stationen Howard Beach. Där tar du A-tåget mot Manhattan. Mycket smidigt och dessutom billigt (cirka 8 dollar). Resan tar mellan en och en och halv timme, beroende på vart du ska.

Shuttle skulle jag avråda från, såvida ni inte är ett sällskap som fyller upp en hel buss ensamma. De kan kuska runt i timmar när folk ska till olika hotell.

Här har jag skrivit ett blogginlägg om just transporterna till och från flygplatserna i New York.

#4 Hur vet jag vad jag får ta in i USA när det gäller mat och godis?

Här kan du läsa de samlade reglerna kring vad man får föra in i USA när det gäller mat.

Annars finns ju det mesta att köpa i New York! Du har apoteken Duane Reade i nästan varje gathörn och många stora matmarknader. Hygienartiklar och smink är i många fall billigare än i Sverige.

#5 Hur är det egentligen att hyra lägenhet via Airbnb – är det lagligt eller inte?

Korttidsuthyrning mindre än 30 dagar är förbjudet enligt lagen i New York. Många hyr ut/hyr ändå men det är förstås på egen risk. Om värden eller värdinnan bor kvar i lägenheten samtidigt och bara hyr ut ett rum är det okej. Om du söker på Airbnb och ”Eget rum” så brukar det komma upp förslag på sådant boende.

Mitt tips är annars att bo via Airbnb i Jersey City. Där är det helt lagligt att hyra ut! Jag har bott där, bara en respektive två tunnelbanestationer från Manhattan, vilket dessutom är betydligt billigare. Att inte fler väljer detta alternativ! Utsikten mot Manhattan är dessutom fantastisk.

Tips på prisvärda hotell i New York har jag skrivit om i ett separat inlägg: ”Hur hittar man bra och billiga hotell i New York?”. Här finns även tips på hotell med lägenheter.

Enjoy!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén. Välkommen att följa bloggen även på Instagram, där jag även visar bilder från andra resmål.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Åh, tack så mycket! Vad roligt! Jag svarar i veckan. Är i princip utan internet i helgen så jag hoppas detta publiceras i alla fall via sporadisk uppkoppling. Ha en riktigt fin midsommar!

Christine - 29°
7 years ago

Jag har på min blogg precis gett dig en Award och 11 frågor att svara på. 🙂
Direktlänk: http://www.29grader.se/2016/06/the-liebster-award.html

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Det låter som en bra idé! Samma här. Det är precis sådana här koncept som bidrar till att göra NYC så speciellt.

We are Nodes
7 years ago

Sleep no more MÅSTE vi gå på nästa gång vi är i NYC! Verkar hur häftigt som helst!

//Nodes http://blog.wearenodes.com/