Apothéke – följ med till förbudstiden på hemlig bar i New York

Bardisk på Apothéke. Foto: Istolethetv.

Det är onsdagskväll i New York. Men inte vilken kväll som helst – det är prohibition night! Jag och mina vänner är förväntansfulla, medan vi styr stegen mot Chinatown. På en liten bakgata ska den ligga, den hemliga baren. En så kallad speakeasy, där vi ska resa i tiden.

Vi är nämligen på väg till Apothéke, en speakeasy där onsdagar betyder 20-talstema. Precis som då det begav sig, ska alkoholen serveras på en hemlig adress. En plats man ska tala tyst (eller lågmält) om: ”speak easy”.

Bartendrarna ska ha 20-talskläder och drinkarna ska vara tidsenliga. Nu gäller det bara att komma in!

Kvällen till ära har jag en klänning i 20-talsstil. I mitt huvud ringer lösenordet, som jag noggrant memorerat. Det gäller ju att göra sina efterforskningar. Och efter intensiva sådana vet jag, att lösenordet går att ordna, Man behöver bara följa Apothéke i sociala medier. Men det gäller att ha ögonen på skaft!

När vi närmar oss slår hjärtat i takt med mina klackar. Framför, över gatstenarna, ser vi så småningom skylten. En liten upplyst apoteksflaska med en bastant dörrvakt framför. Han ser skeptisk ut när vi stannar.

Bardisken på Apothéke. Bild lånad från www.apothekenyc.com.

”Password!”, manar han, när vi i samlad tropp ber om att få komma in. Och det är inte utan förvåning han konstaterar att vi faktiskt kan det.

”Bootlegger*”, meddelar jag i triumf – och får en highfive av den nu gladare vakten. Så är vi inne.

Kvällen på Apothéke motsvarar alla förväntningar och mer därtill. Det är som en dröm, en saga. Jag som alltid drömt om att resa i tiden, befinner mig verkligen i 20-talet. Personalen är tidstypiskt klädd och miljön både mysig och stilfull.

Vi minglar och njuter snart av våra cocktails, kryddade med barens egenodlade örter. Snart får vi till och med ett bord. Annars gäller förhandsbokning och då ska man lämna sitt kreditkortsnummer per mejl. Något jag själv drar mig lite för.

Den vackra lokalen hos Apothéke. Bild lånad av www.apothekenyc.com.
Bartender in action på Apothéke. De flesta kvällar har de apoteksrockar, på onsdagar 20-talskläder. Foto: Istolthetv.

Men tack vare att vi kom tidigt (redan vid 19), är det inga problem att få plats. Och snart är vi i glatt samspråk med trevliga mäklare. Dock inte från Million Dollar Listing New York …

När kvällens liveband kommer är lyckan komplett. Det är njutning för alla sinnen, när Avalon Jazz Band spelar upp.

Missa inte för allt i världen Apothéke när du kommer till New York! Adressen är 9 Doyers St. Är du sugen på nattamat efteråt, ligger detta eminenta nudelställe alldeles intill.

Enjoy!

PS. Vill du ännu mer inspiration och tips om New York? Välkommen att följa bloggen på Facebook.

 

*Obs! Lösenordet ändras hela tiden, så håll utkik på sociala medier!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack, kul att du blev inspirerad! Ja, det var verkligen en unik upplevelse. 🙂

Scottish Moments
9 years ago

Vad härligt annorlunda det verkar! Så roligt att ni fick uppleva det! Väldigt bra tips också inför en ev. framtida resa till NY!