Fira nyårsafton i New York

Drömmer du om att se ”the ball drop” vid tolvslaget i New York? Kanske har du till och med gjort det? Om inte, här är sådant som är bra att tänka på för dig som planerar en nyårsafton på Times Square.

Vi har nog alla sett den på film eller tv: the ball drop i New York. Hur en miljon (!) människor samlas vid Times Square för att exakt vid midnatt se hur den kända kulan åker ner, för att markera starten på det nya året.

Konfetti flyger, fyrverkerier sprakar och alla stämmer upp i Auld Lang Syne. Romantiskt? Episkt? En ”one in a lifetime experience”? Ja, kanske. Jag har själv inte varit med här och kommer troligen inte att vara det heller. Varför inte då, kanske du undrar?

Nyårsfirandet på Times Square har nämligen en annan sida också. Eller rättare sagt flera. Extra tufft har det (förstås) blivit efter de senaste årens terrorattacker runt om i världen. Nu finns viktiga regler att följa!

Vill du fira nyårsafton på Times Square? Det här är bra att veta:

1. Du får inte ta med dig alkohol, paraply eller ryggsäck. (Fast nog ser man en och annan kork flyga i luften.)
2. Du måste vara på plats riktigt tidigt under dagen för att kunna se hyfsat bra. Räkna med måååånga timmars väntan. Dyk gärna upp vid lunchtid. När klockan är 15 går det knappt att komma närmare än till Central Park och gatorna spärras av.
3. Det finns inga offentliga toaletter på plats. Så om du inte vill förstöra kvällen med risk för nödighet (eh, det gäller väl kanske de flesta) bör du ha en härdad blåsa eller helt enkelt sätta på dig en blöja! (Ja, folk gör det, seriöst.)
4. Du bör klä dig varmt och framför allt ha sköna skor. Som sagt, se punkt 2.
5. Håll ihop med ditt sällskap genom något gemensamt kännetecken. Vissa kör med ballonger i en särskild färg, medan andra klär sig lika.
6. Var beredd på att det tar rejält med tid även att ta sig därifrån efter tolvslaget.

Varför firar man på Times Square?

Här är lite fakta du kan briljera med när du står där och stampar i kylan:

Det var år 1904 som New York-borna började fira nyår vid Times Square. Det var nämligen då som New York-tidningen The New York Times invigde sin nya byggnad på denna plats – därav namnet Times Square. (Många missuppfattar namnet och tror att platsen heter Time Square, utan s, men Times är alltså det rätta.)

Traditionen med nyårsbollen/-kulan, som firas ner vid tolvslaget, 
startade år 1906 när fyrverkerier blev förbjudna. År 1914 var det dags för New York Times att flytta men nyårstraditionen har levt kvar sedan dess – i över hundra år.

Fler tips på hur du kan fira nyår i New York

Vill du slippa frysa och ändå njuta av the ball drop? Lugn, det finns fler sätt, även om det kostar.

På The Knickerbocker Hotels takbar St Cloud kan du få VIP-utsikt över Times Square, dessutom med varma filtar, uppassning, öppen bar och övernattning. Men smakar det så kostar det, givetvis. Ovannämnda Platinum-paket går loss på cirka 30 dollar plus skatt per person (alltså över 3 000 kronor). Fast tänk på att det då faktiskt ingår toalettbesök. 😉

Vill du ha en garanterat annorlunda nyårsafton i New York, kan du se fyrverkerierna samtidigt som du sportar. Tala om bra start för hälsosamma nyårslöften! Time Out New Yorks nyårstips inkluderar nämligen New Year’s Eve Run i Central Park eller en cykeltur. Men också firanden i andra parker, vid Brooklyn Bridge eller på en abonnerad teater i Midtown.

Kanske lockar det mer att att se New Yorks nyårsfyrverkerier från vattnet? Gör då en nyårskryssning runt Manhattan. Även här frestar arrangörerna med VIP-paket, fyrarättersmenyer och champagne. Lite billigare än takbarer är det men räkna med priser kring 150 dollar per person.

Viktigt att tänka på: åldersgränsen är 21 år för de flesta ställen på nyår eftersom det serveras alkohol. Har du yngre personer med i sällskapet gäller det alltså att i god tid ta reda på vart ni kan gå. Men ett säkert kort är Bowlmore Times Square. Där kan ni njuta av en god buffé och bowla er in i det nya året.

Vad du än väljer och var du än befinner dig på nyårsafton, vill jag tacka för det här året på New York-bloggen! Tack till var och en av er som läser. Nu siktar vi in oss på ett nytt härligt New York-år, vare sig det är IRL eller i fantasin.

Happy new year and enjoy!

 

Foton:
Gigi_nyc, Kenya Allmond, SimonPix

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ditte
5 years ago

Vilket härligt inlägg! Stort tack! Jag har två gånger firat in det nya året i N.Y, på 70-talet. Antar att det inte blir fler gånger. Så fint att se dina bilder och läsa texten. Fick lite av känslan att vara där igen.
Önskar dig nu ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År.
Stor kram!

Lena i Wales
5 years ago

Vad kul att få veta varför nyår firas där och varför det heter Times Sq.
Låter lockande, men skull nog inte klara av så mycket människor och dessutom inga toa.
Men måste vara en stor upplevelse.
God fortsättning på det nya året!

Emmi - explorista.se
5 years ago

Åhh, det låter superhärligt! NY är en av mina favoritstäder och det var alldeles för längesen jag var där nu!

Orsakulla mamma vid 20, nu lärare och doula

Intressant men jag som tycker sånt där är stressande (lite svårt för folksamlingar) känner bara paniken :D. Men förstår att andra gillar sådant där :).

TravelAnna
5 years ago

Jag förstår dig! Jag skulle inte heller ge mig in i den där folkmassan. Skulle däremot gärna beskåda det hela från en bekväm takterrass. 🙂

Ann
Ann
5 years ago

Att fira vid Times Square har alltid känts väldigt romantiskt, men när man läser dina punkter så tror jag att vi hade det enklare i Dublin 🙂