TravelAnnas reseår 2018

Reseåret 2018 är slut och TravelAnnas (mina) resor kan enkelt sammanfattas så här: två smultronställen i Sverige, en ny ö i Grekland och framför allt New York, dit turen gick två gånger!

Jag är, som bekant, ingen som ”samlar på länder”. Inte heller tar jag varje tillfälle i akt att resa. Kanske en konstig sak att skriva på en reseblogg? Men jag trivs ju även så bra hemma.

Fokus år 2018 har varit mitt eget företag, som dessutom har fyllt tio år. Mina kunder kommer alltid först, och även om jag är ganska fri sätter familjelivet och uppdragen vissa ramar. Om jag reser vill jag ju inte sitta vid en dator hela tiden …

Men en del minnesvärda resor har det blivit under året, inklusive två jag ännu inte har bloggat om. Då kör vi!

New York i april

I april fick jag se New York i rosa blom, med magnifik magnolia och körsbärsträd. Jag hade picknick i parker, åkte båt på East River och utforskade nya hemliga ställen: bland annat en restaurang och bar i ett före detta bankvalv. Dessutom åt jag New Yorks godaste arepas, i Queens.

Bästa minnet från vårresan till New York var att få umgås med vänner som jag inte träffat om det inte vore för internet. Min vän Evy Knoph, aka @restanten, utnämnde 2018 till cybervännernas år – och jag instämmer. Vilken guldkant på livet det ger, att lära känna likasinnade som delar ens intressen, umgås online i flera år och sedan inse att det funkar klockrent även IRL!

På denna resa skrattade jag också så mycket att jag troligen förlängt livet med flera år.  Tack för det, förutom till Evy, till min andra kära vänner Ulrika, Susanne och Bodil! Och även min vän Kajsa, som (den lyckosten) är bosatt i New York sedan många år.

Sommar på Stora Karlsö

Hemma i Sverige blev det ju en het sommar av sällan skådat slag. Jag och familjen var en hel del hemma i Strängnäs, men vi gjorde också ett par resor inom landet.

I juni besökte vi Stora Karlsö utanför Gotland, ett resmål vi återvänt till många gånger. Denna speciella ö är som en hybrid mellan ”en grekisk ö och ett nordatlantiskt fågelberg” (enligt Länsstyrelsen på Gotland).

Alla tre sönerna var med, och vi bodde som vanligt i fyrbiträdesbostaden på toppen av berget. Här hittar du min guide till Stora Karlsö.

Mountainbike i Säfsen

I början av juli provade jag på en (för mig) ny sport: mountainbike! Visserligen cyklar jag ju året om, men det är på en klassisk damcykel. Att grensla en mountainbike var något helt annat. Jag kan ju säga att det blev en ganska darrig jungfrufärd, innan jag hade fått in snitsen på att växla, bromsa och inte stirra på däcken utan på vägen framför. Skulle verkligen de breda däcken klara rötter och stenar? Jajamen, det gjorde de och jag klarade mig från vurpor. Men ärligt talat var jag ganska matt efter x antal mil på detta nya färdmedel. Mina söner och min man har betydligt större vana och jag var ju tvungen att försöka hålla deras tempo.

Säfsen på sommaren är för övrigt otroligt vackert. Jag kommer att berätta mer om detta i kommande inlägg, med tips på boende och saker att göra i Säfsen sommartid.

Karpathos i Grekland

På sensommaren lämnade vi hettan i Sverige för värmen i soliga Grekland. Faktum var att det till och med var behagligare i Grekland, för där fanns det ju i alla fall luftkonditionering!

Grekland är ett favoritland i min familj, och vi kan knappt räkna antalet gånger vi varit där. Men i år var det dags att frångå favoriter som Kefalonia och utforska ett nytt resmål.

Vi valde Karpathos, som är en ö mellan Kreta och Rhodos. Ett val som visade sig vara mycket bra! Här tillbringade vi en härlig vecka med fantastisk mat, klart varmt vatten och (i ärlighetens namn) en hel del blåst. Svindlande vackra bergsvyer kunde också prickas av, så detta kräver ett eget inlägg framöver. Stay tuned!

New York i oktober

Men vänta, ännu en resa till New York? Jajamen, inte kan jag hålla mig borta. Trots vårresan bokade jag ännu en resa till New York, i oktober 2018. Detta blev en helt spontan bokning tillsammans med min vän Eva Sollén, som driver resebloggen People in the Street.

Eva Sollén och jag är ju två inbitna New York-nördar, som gjort stan osäker förut: närmare bestämt år 2014. Nu gav vi oss iväg igen och denna resa blev minst lika lyckad. Återigen skrattade vi så vi låg dubbelvikta. Vi inkvarterade oss i Little Italy och fick uppleva en riktig New York-lägenhet av den gamla stammen, där temperaturen inomhus kan vara densamma som utomhus, innan de sätter på centralvärmen. Dragspelstonerna ekade mellan fasaderna, uteserveringarna höll öppet under varmare dagar och staden bjöd på sitt vackraste, höstigaste och Halloweenfyllda jag. Brooklyn Heights och takbaren The Crown var bara ett par av resans höjdpunkter.

Som grädde på moset delade vi dessa upplevelser med fler New York-älskare: Evy Knoph igen (!) och hennes vän Helene (@nabbelina) som från att ”enbart” ha varit en cybervän nu också är en kär vän IRL. Sannerligen cybervännernas år!

Stockholm då och då

”Ingen resa är för liten”, brukar jag ju säga. Och därför tycker jag även att mina återkommande turer till Stockholm räknas. Stockholm som jag bott i större delen av mitt liv och där jag en dag hoppas kunna bo igen. I Stockholm har jag också flera släktingar och många vänner, både från förr och nu.

I höstas hade jag nöjet att recensera ett nytt läckert Scandic-hotell i centrala Stockholm. Jag passade på att gå på en konsert i samma veva, tillsammans med två av mina söner. En mycket minnesvärd vistelse!

Under året som gått har jag fått mycket positiv återkoppling, särskilt från er som gjort resor till New York. Det är alltid lika roligt att höra era berättelser om hur lyckade era resor blev med hjälp av mina tips och hur flera av er vågade ta steget och resa ensamma, trots flygrädsla och andra hinder. Heja er!

Tack för året som gick, vill jag säga till alla er som följer bloggen. Nu ser vi fram emot ett nytt reseår, både i fantasin och verkligheten.

God fortsättning!

PS. Resebloggaren Flying Dryden berättar också om sitt reseår 2018 och har sammanställt en lista över flera resebloggare och deras resor 2018.

Foton: Anna Ström Åhlén, utom bild tre som är tagen av Evy Knoph, den näst sista som är tagen av en okänd person på The Crown och den sista som är tagen av min son Simon Ström.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] New York – My Bite of the Big Apple […]

Daniel | FlyingDryden
5 years ago

Två New York-resor. Gissar att min mor gärna skulle haka med på dem, hon tjatar ibland om att hon hittat billiga biljetter dit men inte vill åka själv. Eller ska jag offra mig? 🙂

FREEDOMtravel
5 years ago

Härliga resor! God fortsättning!

Ann-Louise
5 years ago

Vilket härligt reseår med fina resmål! Extra kul med hela två resor till New York. 🙂 God fortsättning på det nya året!

TravelAnna
5 years ago
Reply to  Ann-Louise

Tack så mycket, Ann-Louise! Ja, det var verkligen resor med kvalitet. Som vanligt är NY något alldeles extra. Den förälskelsen alltså …

Önskar dig allt gott under det kommande året!

Orsakulla mamma vid 20, nu lärare och doula

Vilka resor du gjort, det ser verkligen ut som du fått chansen att livsnjuta :). Det är så viktigt att hitta det där i livet som får en att må bra. New York ser alltid så inbjudande ut 🙂

TravelAnna
5 years ago

Tack så mycket, ja, det var verkligen fina resor. Jag är nöjd med året!

Kul att du tycker NY ser inbjudande ut. Jag längtar redan till nästa resa. Inte bokad än men förhoppningsvis blir det en tur i år med.

Ha det gott!

Ama de casa
5 years ago

Vilket härligt reseår! Hoppas 2019 blir minst lika häftigt 🙂

TravelAnna
5 years ago
Reply to  Ama de casa

Tack, så mycket i dubbel bemärkelse! Jo, jag är nöjd med förra årets turer. Hoppas du är detsamma med dina! 🙂

Evy Knoph
5 years ago

Åhh.. härligt reseår. Så kul att vi äntligen fick träffas I.R.L i favoritstaden 2 gånger :-). Du med preferenserna neråt o mycket gående.. jag med preferenserna i Midtown, o mycket irrfärder med lokalbussarna :-).

Kul att du uppmärksammade Cybervännernas år.. hände verkligen mycket på den fronten under året..

Får väl se vad 2019 bär med sig.. blir eventuellt en comeback på bloggfronten för mig? Hmm..

Ha det bra o så får vi se om det blir fler tillfällen att ses I.R.L i favoritstaden eller någonannanstans.

Nu dax för mig att checka ut från årets första härliga resa i Paris.

Eva – People in the Street

Verkligen ett fantastiskt reseår för dig och extra kul för mig att vi kunde få till en ny härlig resa till New York där vi även träffade andra likasinnade som vi lärt känna där ute i cybern. Legendariska skratt, hahaha. Jag räknar inte heller länder och jag jagar inte heller att alltid dra iväg långt bort när jag är ledig. Jag åker gladeligen tillbaka till gamla favoriter som jag mixar med nya ställen och såklart stugorna här uppe i Norrbotten. Stockholm besöker jag mest varje månad via jobbet och nu blir det även jobbresor till Göteborg och Jönköping. Ha det… Read more »

Ditte
5 years ago

Vilket omväxlande och roligt reseår du haft! Och det är många gånger så att omväxlingen berikar. Jag samlar heller inte längre på länder, har nog aldrig gjort det. För jag vill ha tid på mig att uppleva, upptäcka och ta in. Även jag trivs så bra hemma. Jag har haft lite trassel med att kommentera en del wp bloggar och har för mig att jag skrivit en kommentar till detta inlägg förut. Kanske kom det bort eller så kan det vara i din skräppost. Härliga bilder och fin läsning. Tack för att du delar med dig. Varm kram Och N.Y.… Read more »