New Yorks minsta och mest udda museum – i en varuhiss

New Yorks hemligheter, de tar aldrig slut och jag slutar inte heller att leta. På senaste New York-resan besökte jag stadens (troligen) minsta och mest udda museum i en före detta varuhiss. Häng med!

Hur hittar man ens New Yorks minsta museum? Jag har ju flera listor som jag sakta men säkert betar av, varav en är 276 coola och annorlunda saker att göra i New York. ”Problemet” är bara att listan hela tiden utökas, så någon total avbockning lär det aldrig bli tal om. Stackars mig som måste fortsätta återvända …

Ett dolt museum i en varuhiss

I höstas tog vi sikte på det dolda och minimala ”Mmuseumm” (ja, det stavas så), jag och resebloggaren Eva Sollén (People in the Street). Museet är inte bara troligen stadens minsta, det ligger också på en ovanlig plats: i en före detta varuhiss.

Hissen med museet är inte alltid öppen, så när porten är stängd är det mycket lätt att missa. Men självklart var vi laddade med Google Maps.

Att gå, gå och åter gå är en självklarhet för både mig och Eva, varje gång vi är i New York. (Möjligen med undantag för den gången jag klev rakt i ett ”pothole” och stukade foten.)

En mörk gränd i Tribeca

Med boende i Little Italy var det inte långt till museets adress: 4 Cortlandt Alley, en gränd i Tribecas utpost. Byggnadsställningar stod lite i vägen men det gick ändå att se den, den gamla varuhissen.

Och där, genom hissens fönster, kunde vi se rakt in i det lilla museet. Ja, litet, det är bara förnamnet. Så trots att det var stängt, kunde vi ändå svepa med blicken över hyllorna med … ja, vad? Jo, schampoförpackningar, chipspåsar, mobiltelefoner och blöjpaket. Eh?

Att kika in i detta dolda minimuseum var onekligen udda. Men jag måste medge att besöket inte gav särskilt mycket utan guide. Vi var dock nöjda med att ha hittat och kikat på ännu en av New Yorks dolda sevärdheter.

Schampoflaskor, mobiler och blöjor föremål som förmedlar en historia

Efteråt tog jag reda på att utställningen vi såg hette Objects of Collaps. Det som bara såg ut som ”random saker” hade förstås ett budskap. Den här gången gällde det Venezuela och den kritiska situationen i samhället, där sådana här vanliga föremål inte längre är självklara. Vad händer när kända varumärken som utstrålar trygghet och stabilitet inte längre går att få tag på? Det är ett par av de frågor besökaren kunde fundera på. (Note to self: Googla även stängda utställningar som det går att kika in på.)

Mmuseumm kallar sig ett nutida naturhistoriskt designmuseum om människor. Genom föremål från hela världen vill de berätta historier om människan och den moderna världen. Utdrag från Mmuseums webbplats:

”Now is always weird. Now must have been weird for the Neanderthals. Now was certainly weird during the Middle Ages. And now is definitely weird now.

Mmuseumm is a style of storytelling about the modern world. It is a contemporary natural history museum. It is a design museum about people. It is Object Journalism.”

Boka en guide eller ansök om en egen utställning

Utställningarna i Mmuseumm varierar. Här kan du läsa om tidigare utställningar och du kan till och med ansöka om att ordna en egen utställning. (Kan dock inte garantera att du blir antagen, haha.)

Skicka ett mejl till museet om du vill boka guidad visning. Notera dock att det inte får plats mer än tre personer åt gången i hissen. Blir det fler brukar tydligen guiden skicka iväg dessa på fika medan de väntar. (Det låter i och för sig inte helt fel.) Alldeles intill ligger också ett ”rest stop” där man kan köpa souvenirer.

Öppet igen våren 2019

Sugen på ett besök? Se kartan nedan. Observera dock att museet är stängt i skrivande stund (januari 2019) och öppnar igen under våren. Håll koll på deras sajt. Tills vidare får du nöja dig med att kika in genom det lilla fönstret.

Enjoy!

PS. Sen kan du förstås fortsätta utforska Tribeca och njuta av vyer som de här:

Foton: Anna Ström Åhlén, utom de två sista som är tagna av Pelle Martin.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emma. Sol som sol?
5 years ago

Människans uppfinningsrikedom och påhittighet är verkligen fantastisk! Hos vissa är de dragen än mer starka och vi andra får njuta eller skaka på huvudet åt deras idéer.

Så himla kul med varuhissen! Och de har sågat ut små fönster så alla kan se oavsett tid, till och med lampan är tänd!

Fantasy Dining
5 years ago

Åh så coolt! Helt i min smak och stil 😉

Lena i Wales
5 years ago

Verkligen ett annorlunda ställe, men intressant och kul grej. Ett ställe man inte glömmer att man varit på.
Ha det bra!

Christine - 29°
5 years ago

Så speciellt! Och coolt på nå vis. 🙂