Backpacker eller suitcaser: en lista om resor

En lista med resefrågor, en intervju med mig själv? Det får vi aldrig nog av, eller hur? Nej, tänkte väl det. Här kommer ännu en lista om resor, närmare bestämt kring vem man är när man reser.

Det är Annika Myhre med bloggen Resfredag som har satt ihop denna lista med resefrågor. Hon befinner sig just nu på Koh Lanta i Thailand och fick en fråga av sin son om hon kunde dyka, för det brukade hon ju inte. Nej, Annika är typen som snarare smyger nerför badstegen. Det ledde till fler resefrågor om vem man egentligen är när man reser, med uppmuntran till andra att göra detsamma. Här finns Annikas egna svar.

Jag har kopierat hennes frågor rakt av utom en, där jag valde de alternativ som känns mest aktuella för mig. Då kör vi!

Vem är du när du reser? En lista om resenärstyper:

1. Dyka i från poolkanten eller smyga i från badstegen/poolkanten?

Svar: Till att börja med så badar jag inte i pool men bara för det kommer jag ju inte undan frågan. 😉 Svaret är att jag vadar ut i vattnet från stranden eller klättrar/hasar ner från klippan. Dyker gör jag inte.

2. Backpacker eller ”suitcaser”?

Svar: Annika med bloggen Resfredag har hört uttrycket ”att suitcasa sig fram”. Jag har själv inte hört det men visst är det spännande med nya uttryck! Hur som helst, så gäller frågan om man reser lite mer spontant som en backpacker eller om man, med resväska, bokar sådant som boende, utflykter etc i förväg.

Mitt 18-åriga jag hade svarat backpacker men dagens TravelAnna föredrar resväska. Däremot bokar jag inte prick allt i förväg. Boende, visst, men resten får ofta ge sig på plats. Spontant är mycket roligare! (Det tyckte dock inte alltid mitt 18-åriga jag som ibland sov på stationsgolv.)

3. Packa kvällen före eller packa i god tid?

Svar: Till 95 procent i god tid! Jag har en närmast löjligt minutiös lista som jag prickar av, under minst en veckas tid. Under denna tid lägger sakerna i högar i gästrummet, ordnade efter kategorier.

Sedan slutar det i och för sig nästan alltid med att vissa moment blir kvar till slutet ändå. ”Ska jag inte tvätta upp den där tröjan trots allt?” Försöker dock sluta med detta, då det alltid leder till att nämnda tröja inte hinner torka alternativt att jag i alla fall glömmer den i torkrummet. Faran med att vara ganska berest är ju att det är lätt att gå för mycket på slentrian. ”Äh, jag har ju koll på självklarheter som tandkräm etc.”

Till intresseklubben: Anteckna gärna att undertecknad faktiskt har glömt att ta med just tandkräm. För att inte tala om när jag var utan trosor i Paris.

4. Paketresor eller sy ihop själv?

Svar: Jag instämmer med Annika i att halva nöjet är att sy ihop resorna själv! Men det finns undantagsfall. När jag och maken gjorde vår hittills bästa (!) resa, så fick vi hjälp med ett skräddarsytt paket av en researrangör. Med egen chaufför reste vi i Malaysia med flera läckra boenden, egen chaufför tillika guide och flera utflyktsmål som vi troligen aldrig hittat eller kommit på idén att ordna själva. Men viss egentid hade vi förstås. Här kan du läsa mer om vår resa i Malaysia.

5. Foodie eller naturjunkie?

Svar: Jag gillar både och. Precis som jag gillar både naturupplevelser och storstäder. Men måste jag välja mellan god mat och fin natur så kommer maten först. Maten är ju över halva nöjet med en resa!

6. Skidsemester eller sandstränder?

Svar: Jag väljer stränder  (läs sommar) framför vinter alla dagar i veckan. Dock behöver det inte vara sand på stranden, nej faktiskt helst inte. Jag (och min familj) föredrar stenstränder eller klippor. Men det är klart, en tur i längdspåret är ju inte fel det heller.

7. Återkommande favoriter eller nya destinationer varje gång?

Svar: Du som känner mig vet redan. Jag är en återvändare av stora mått: till vissa platser. Platser som kommit att bli som ett andra hem. Främst gäller det förstås New York, staden som man aldrig blir klar med. Inte övertygad? Läs då gärna mina 100 skäl att älska New York. Men jag återvänder också gärna till andra ställen, som Grekland, vilket dock inte hindrar mig från att söka nya resmål. En blandning av bägge är bäst!

8. Roadtrip eller tågresa?

Svar: Tåg är egentligen mer bekvämt än bil, eftersom man kan göra annat: som att läsa, skriva eller sova. På bilresor blir jag lätt åksjuk. Men måste jag välja blir det en roadtrip. Det ger ju trots allt större frihet: att kunna stanna när man vill och få spontana infall längs vägen. Roadtrip i Malaysia med egen chaufför (fotot ovan), det var grejer det.

9. Systemkamera eller mobilkamera?

Svar: Måste jag välja blir det systemkameran. Men jag använder faktiskt alltmer ett mellanting: min lilla kompaktkamera Canon PowerShot G9x Mark II. Den är lätt och behändig att ha med i handväskan. Dessutom har den wifi, vilket är ett stort plus.

10. Morgonmänniska eller kvällsmänniska?

Svar: Kvällsmänniska! Redan som bebis hade jag tydligen bestämt mig för detta. Mina föräldrar kunde hitta mig stående i spjälsängen i mörkret, ”skakande galler” då jag absolut inte ville sova. Än i dag är jag ofta sist i säng i huset.

11. Spanien eller Grekland?

Svar: Här frågade Annika Myhre egentligen ”Spanien eller Italien?”, då hon upplever att många föredrar det ena av dessa två länder. Det är dock inte min erfarenhet.

I min värld upplever jag att de flesta föredrar Spanien eller Grekland, det vill säga västra eller östra delen av Medelhavet. Här blir svaret Grekland, det land jag varit flest gånger i. Vad finns inte att älska med detta land? Klart vatten, underbar mat, vackra byggnader och på många ställen ganska turistfritt (jag är ju ingen turist, haha).

Spanien lockar dock också, just eftersom det finns mycket kvar för mig att upptäcka där. Min nästa resa går faktiskt just dit, närmare bestämt till Fuerteventura.

Vad tycker jag om Italien då? Jo, riktigt bra. Särskilt Rom och det italienska språket som jag tycker är världens vackraste språk.

12. Läsk eller alkohol?

Svar: Läsk går helt bort, usch för massa socker och för kolsyra! Inom begreppet alkohol ryms förstås mycket, och här måste jag säga att jag föredrar vin med låg sockerhalt. Mycket hellre ett glas svalt, torrt vitt vin framför sprit eller öl.

13. Äkta böcker eller ljudbok?

Svar: Jag har provat ljudböcker men inte fastnat helt. Delvis beror det på vem som läser. Om det är ”fel” person som läser retar jag mig på det i stället för att lyssna på historien. Nej, att läsa på papper är än så länge oslagbart för min del. Jag gillar att i min egen takt måla upp bilder framför mig, att kunna gå tillbaka (och ibland smygkika lite framåt). Pocketböcker på en klippa vid havet, det är livet.

Haka gärna på och svara på en eller flera av frågorna här i kommentarsfältet (alternativt i din egen blogg om du har en sådan). 

Uppdatering: Missade visst Annikas fråga om jag är i god till eller ej på flygplatsen/tågstationen. Svaret är: alltid i god tid!

Foton: Anna Ström Åhlén utom bild 1: Anders Ström, bild 3: Erwan He samt bild 8 och 13: Eva Sollén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Resfredag
5 years ago

Så kul att läsa dina svar, och intressant spaning om Grekland vs Spanien. För mig är Grekland nästan aldrig ett alternativ, konstigt nog, så har inte ens tänkt i de banorna! 🙂

Ann-Louise
5 years ago

Nu har jag också svarat på frågorna i ett inlägg. Kul att läsa dina svar, vi var ganska lika på många punkter. 🙂

Emma. Sol som sol?
5 years ago

1. Dyka i från poolkanten eller smyga i från badstegen/poolkanten? Aldrig att jag skulle hoppa från en klippa utan att veta hur där ser ut under! Men visst kan jag hoppa. Men eftersom det är dykförbud i vår pool (för liten) så blir det dyk från trappan. 2. Backpacker eller “suitcaser”? Suitcaser. Önskar jag kunde vara en backpacker ibland men det går inte. 3. Packa kvällen före eller packa i god tid? God tid. Listor som prickas av. Minutiöst. 4. Sladda in på tågstationen/flygplatsen precis på håret eller vara där 1 timme innan deadline? Långt innan. Alltid! 5. Paketresor eller… Read more »

Emma. Sol som sol?
5 years ago

Kan det ha med åldern att göra? Alltså sönerna som sover hur länge som helst, menar jag då. Sonen har alltid varit hopplöst pigg på morgonen men nu som 14-åring börjar han ändra sig faktiskt.
– Sova är bortkastad tid! har han sagt ända sedan han kunde prata.

Reiselinda
5 years ago

Kul att läsa allas listor! Känner igen det där med att plocka kläderna halvblöta från torkställningen för att man tvättat i sista minuten..

Ama de casa
5 years ago

Vi var länge backpackers ända tills Anders kom på att det var enklare att dra på en resväska än att bära på två ryggsäckar. Haha!
När det kommer till resesättets variationer så är jag nog fortfarande mer av en backpacker. Fast med resväska då 😀

Rolig lista med braiga frågeställningar!

trackback

[…] du läsa fler listor – många bloggare har hakat på:Annikas lista hittar ni härFrån stad till strands hittar du härFlyingDrydens lista hittar du härReiseLindas lista hittar du […]

Daniel | FlyingDryden
5 years ago

Grekland. Där har jag inte ens satt min fot. Än. Fin lista! 🙂

Orsakulla mamma vid 20, nu lärare och doula

Så intressanta svar och kul att få en liten bättre bild genom texten :D. Det där med ljudböcker känner jag igen mig i,har inte heller riktigt fastnat för saken 🙁

Ditte
5 years ago

Vilken rolig lista. Och extra roligt förstås att läsa dina svar här men jag har förstås läst vad de som kommenterat skrivit, har nu funderat för egen del. Svar kommer. Känner igen mig i dina svar på flera punkter. Anade att det nog var så. Presenterar mina svar i morgon. Härliga bilder som lockar till mer resande.
Stor kram.

Veiken
5 years ago

Oj vilken trevlig lista. Jag passar inte in nånstans. Jag är lite hit och lite dit! 🙂