Fira nyår i New York

Nyårsbollen från Times Square, årsmodell 2008.
Foto: Between a Rock
.

Tillbringar du nyårsafton i New York? Då kanske du vill vara på plats på Times Square, för att vid tolvslaget se New Year´s Eve Ball. Det är en glittrande stor boll, som sänks ner längs flaggstången på One Times Square.

Times Square brukar få turister missa, det är New Yorks mest turistiska hjärta som klappar mellan Broadway och 42th Street. Här passerar över 700 000 människor varje dag … En svindlande tanke!

År 1904 började New York-borna fira nyår vid Times Square. Det var nämligen då som New York-tidningen The New York Times invigde sin nya byggnad på denna plats – därav namnet Times Square.

Traditionen med nyårsbollen, som firas ner vid själva tolvslaget, 
startade år 1906, när fyrverkerier blev förbjudna. År 1914 var det dags för New York Times att flytta men nyårstraditionen har levt kvar sedan dess – i över hundra år.

 
Varje nyårsafton samlas en miljon människor för att se ”the ball drop” vid Times Square. Räkna med att vara på plats tidigt, köa och trängas. Eller också avnjuter du det hela via tv, som över en miljard andra.

Du som är med på Times Square får dock njuta av liveuppträdanden och – inte minst – den magiska upplevelsen av att ha varit där, mitt bland nyårskyssar, sång och glädjerop. Här kan du läsa mer om nyårsfirandet vid Times Square.

Att tänka på, för dig som planerar att vara vid Times Square den 31 december:
  • Det är förbjudet att ta med alkohol. Det finns dock ett antal matställen i trakten … Gå till restaurangguiden för att se vilka som är öppna på nyårsafton.
  • Gatorna kring Times Square stängs allt eftersom. Efter tretiden på eftermiddagen är det svårt att komma närmare än till Central Park.
  • Ta inte med ryggsäckar och väskor.
  • Polisen förbehåller sig rätten att flytta på besökare som har tagit plats tidigt, när avspärrningarna väl kommer på plats.Vill du inte trängas vid Times Square, finns det förstås alternativa sätt att fira nyår i New York.
Kanske vill du fira med kärleken på en romantisk restaurang? Eller vad sägs som en fyrverkerikryssning på en yacht, där du kan dansa och skåla in det nya året vid en ”open bar”? I New York är allting möjligt.

Happy New Year, New York! Looking forward to seeing you next year!

PS. Du vet väl att du alltid kan se live webcam från Times Square, här på min New York-blogg? Följ bara länken i högermenyn.

Gillar du den här bloggen? Hjälp mig att få ge ut den som bok, genom att rösta på mig! Jag är en av finalisterna i Supersavertravels resebloggtävling! Tusen tack på förhand.

Rösta på mig som Bästa New York Blogg 2012!Nu kan du smidigt boka vandrarhem Stockholm direkt på nätet.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments