Det första jag vill göra när jag kommer till New York igen

Den dagen när jag åter sätter fötterna på amerikansk mark, när jag åter ser Manhattans skyline torna upp sig i fjärran, vad händer då? Här är vad jag först vill göra när jag är tillbaka i New York.

En vana är bruten, helt ofrivilligt. Jag brukar ju faktiskt vara i New York minst en gång per år, oftast två! Men som alla andra får man ”gilla läget” och inse att sådana planer nu ligger på hyllan.

Inte ta något för givet

Nästa gång jag är på Manhattan igen kommer jag inte att ta något för givet. Tvärtom. Jag kommer, verkligen, att vara i nuet och inpränta varje liten detalj. När jag kommer upp i det välbekanta bruset, från tunnelbanan, ska jag inte snabbt hasta vidare. Jag ska gå med dröjande steg, snarare ströva. (Tvärtemot vett och etikett i New York.) Att väskan är tung ska inte hindra mig.

Jag ska verkligen se de där New Yorkiga restaurangskyltarna, lyktstolparna och brandstegarna. Inte för att jag inte ser dem annars. Men nu ske jag SE dem med versaler och låta kameran vila mer än ögonen. Hur ofta ”lever” vi inte genom den där linsen, för att leva upp till den mest gilla-vänliga bilden?

West Village. Foto: Krisztina Papp.

Nästa gång ska jag unna mig att bara vara, med ännu fler planlösa upptäcktsfärder. För det är ju så man upplever staden bäst: genom att gå. Det är ju inte för inte som det är min favoritsak att göra i New York.

Union Square revisited

Men rent konkret, vart går jag allra först nästa gång jag kommer till New York? Jo, allra först checkar jag så klart in på mitt hotell. Och givetvis hoppas jag att det även nästa gång blir favoriten The Leo House. Faktum är att de redan nu har öppnat upp, efter att ha haft stängt under stadens lockdown. På sin Facebooksida berättar de om alla restriktioner de vidtar. En riktig förebild! Men när jag själv är på plats igen kommer förhoppningsvis pandemin att ha ebbat ut. (Det lär med andra ord dröja.)

Sedan, när jag checkat in, då beger jag mig till Union Square, som brukar vara det första stället jag besöker på varje New York-resa. Här kan du läsa om varför jag alltid återvänder till Union Square. Självklart kommer jag även denna gång att föreviga utsikten från högsta våningen i min favoritbutik.

West Village med nya pärlor

Sedan, när jag finkammat Burlington för första gången denna resa (jo, det blir alltid flera besök varje gång), är det dags att gå västerut.

Jag måste så klart till West Village, min absoluta favorit bland New Yorks stadsdelar. Ja, Greenwich Village räknar jag också hit, eller ”The Village” som det heter i folkmun. Platsen där murgrönan klättrar över vackra fasader, där man tycker sig förflyttad till Paris bland bugande träd och pittoreska dörrar.

Här ska jag besöka Slowly Shirley, för att lägga en ny speakeasy (hemlig bar) till min lista. Jag kanske ska variera mig lite och utöver kära gamla Arthur’s Tavern besöka ett annat jazzhak, som Mezzrow Jazz Club?

West Village. Foto: Christian Koch.
West Village. Foto: Radoslav Bali.

Vara ännu mera spontan och nyfiken

Nästa resa ska jag vara ännu mer wild and crazy än vanligt (jo, att jag redan är det kan flera av mina vänner intyga …). Jag ska slå mig mer i slang med stadsborna och kanske rent av börja tala mer som en New Yorker.

Socrates Sculpture Park, Queens.
Jag ”wild and crazy” med mörk peruk i New York. 😉 (Fotograferat med skruttig mobiltelefon.)

Besöka speciella platser

Jag ska bege mig till ännu fler av New Yorks mer ovanliga och speciella platser, ännu en bit utanför min bekvämlighetszon. Kanske ta tåget upstate till storslagna Cold Spring eller ägna en heldag på frestande Fire Island? Eller varför inte ta en tur till det övergivna sjukhuset på Roosevelt Island? Man behöver ju faktiskt inte åka tillbaka till Manhattan direkt, efter turen med linbana över East River.

 

The Smallpox Hospital, Roosevelt Island. Foto: Adam Jones
Cold Spring. Foto: Jon Dawson.
Fire Island Light Station. Foto: Don Fick.

Men allra, allra först ska jag glädja mig åt det där förväntansfulla ilet. Det jag brukar känna när jag ser planets digitala framfart ombord på flyget. När ”time to destination” drastiskt minskar, när Atlanten snart är bakom mig, när det äntligen, äntligen blir dags att landa. När det på riktigt är sant: Jag är strax där, i världens bästa stad.

Vad är det första du ska göra när kommer till New York nästa gång? Berätta gärna, oavsett om det blir första eller tjugonde resan.

Enjoy!

PS. Om du undrar över det tillfälliga avbrottet här på bloggen: ”Livet” kom helt enkelt emellan; så kan det vara.

Foton: Anna Ström Åhlén om inte annat anges.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
FREEDOMtravel
4 years ago

Det kanske är bra det där, att man inte kommer ta saker för givet på samma sätt. Det kommer kännas superexotiskt att resa 🙂

Ama de casa
4 years ago

Det är i alla fall härligt att drömma sig bort och kolla in alla minnen sen tidigare 🙂 Tänk så snabbt det kunde ändras, läget… Bland det första vi brukar göra när vi kommer till NY är att köpa med mat och dryck från nån Deli och ta en picknick i Central Park. Ja, beroende på vädret då, men som jag minns det så är det alltid sol 😉 Förutom en gång när vi åkte mitt i vintern och det snöade som bara den. Hade egentligen tänkt åka skidor i Sverige en helg med det var så in i bäng… Read more »

Lena i Wales
4 years ago

Känner för dig och din längtan till N Y och att du ofrivilligt inte kan åka dit. Men en dag ska du se att du står där igen, tills dess kan man alltid drömma och fantisera.

Hannes Svensson
Hannes Svensson
4 years ago

Oj, vilken längtan av att resa jag får när jag läser ditt inlägg!

Orsakulla mamma vid 20, specialpedagog

Jag kan inte ens föreställa mig hur det är för dig att inte få resa till din älskade stad när du alltid gör det annars. Så tomt det måste kännas att få göra avkall på detta :(. Det märks väl i din text att du tänkt igenom hur det kommer vara nästa gång, det där med att inte ta något för givet. Hur tror du det blir för framtiden? Tror du att människor kommer ta något för givet när Covid19 är slut?

Ditte
4 years ago

Jag förstår att du längtar jättemycket till N.Y. Och det kommer ju andra tider men säkert kommer mycket att vara förändrat. Vad gäller N.Y. är det en stad jag också tycker mycket om. Men med herr ”Trumpet” som president så lockar det mig inte att resa till USA. Men om jag kommer så är det mycket jag vill se och göra. Westvillage, området där vi bodde i ett år, ”Hells kitchen”, Washington Square, Strosa längs Park Avenue, China town, Judiska kvarteren, ”Grand central” och Oyster bar. Ja, det finns mycket. Men jag får inse att det har hänt mycket här… Read more »