Vårpromenad och solnedgång i Strängnäs

En gyllene solnedgång över Mälarens vatten och en tur upp till Ekotemplet. Det njuter jag av en stilla vårkväll. Följ med mig och min nya Iphone på promenad i Strängnäs!

För en tid sedan skaffade jag en ny liten kompis som ryms i min ficka. Eller, nåja, inte alla fickor. Den här elektroniska vännen är nämligen lite större än min förra.

Jag talar om min nya Iphone (om någon möjligen trodde något annat). En telefon, med nummer 11, som är högst välkommen till mig. Framför allt blev jag lockad av kameran: att det inte längre skulle vara nödvändigt att släpa med systemkameran vid varje tur.

Från Strängnäs domkyrka till Mälarens vatten

Med sällskap av yngste sonen beger jag mig neråt Mälaren, från vårt drömhem som ligger invid Strängnäs stadskärna. Här är det nära till allt, och från översta våningen skymtar man faktiskt det glittrande blå.

Vi passerar stadens ståtliga domkyrka som belyst av kvällssolen tronar på Kyrkberget. Sedan är det inte många steg ner mot Strandvägen.

Vi följer gångvägen utmed Mälaren och fascineras av naturens egen konstnär som målar så makalöst. Här behövs inga filter!

Bispens badhus

Vid Bispens badhus skiljs vi åt, för sonen ska bada bastu. Den lilla badbryggan med bastu speglar sig i vattenytan och väntar inbjudande på besök av sina delägare. Jajamen, vår familj är en av dem!

Men jag fortsätter på Östra Strandvägen, vidare mot nya mål.

Bo Setterlinds park

Så uppenbarar sig en liten park, med planteringar, vackra lyktstolpar och en liten brygga. Var är jag nu?

Detta är Bo Setterlinds park, en plats som är tillägnad just denna poet som kan sägas vara ”Strängnäs nationalskald”. Bo Setterlind levde mellan 1923 och 1991 och verkade en stor del av sitt liv just i Strängnäs. Han utnämnde till och med en gata här till Sveriges vackraste: Gyllenhjelmsgatan som leder upp till stadens domkyrka.

Hjärtan med trösterika budskap hänger från träden och fångar min blick. Aldrig har de väl värmt så, som i dessa tider.

Efter parken kommer jag till en samling ståtliga, gula byggnader: ett före detta lasarett. Här intill Nabbgatan ligger (logiskt nog) Nabbkullen, med en brant trappa vid sin fot.

Uppför trappan går jag, och här gäller det att ha konditionen i gott skick. Vart leder den månntro? Jo, till ett tempel!

Ekotemplet: ett grekiskt tempel i Strängnäs

Det är lätt att tro att man befinner sig i Grekland i stället för Strängnäs vid anblicken av den här skapelsen på kullen. Med kolonner värdiga antiken tronar det uppe på kullen med milsvid utsikt över Mälaren.

Hur kommer det sig att det ligger ett tempel här? Jo, det är tack vare Nils Rydberg, en handelsman som bestämde sig för att bygga ett litet lusthus år 1819. Han lät utforma det som ett grekiskt tempel, både för eget nöje och för att låta stadens invånare få njuta av skapelsen. Till att börja med hette templet Niklasborg och här intogs nog en och annan punsch, då det användes som just punschveranda.

I slutet av 1980-talet var olyckan framme och templet brann ner till grunden. Men tack vare bevarade uppgifter kunde en kopia av templet byggas, för att stå klar 1992. Inredningen i dag är betydligt enklare. Men tanken är att lokalen ska kunna hyras för bröllop och olika event, vilket så också är fallet. Jag har själv varit här och lyssnat till en imponerande sångröst för några år sedan.

Den här kvällen är jag helt ensam uppe på kullen. Framför och runt mig breder Södermanland ut sig, i sin spirande vårskrud. Dessutom badande i ett gyllene ljus. Tack till min yngste son som tipsade mig om att gå upp hit just i kväll.

Min nyvunna vän då, får den stanna i fickan? Nej, den får allt komma upp till bevis. Klick till höger och vänster blir det plus en svindlande panoramavy. Ja, nog får den godkänt allt, min lilla elektroniska vän.

När solen sänker sig bortom katedralens spira, anträder jag färden neråt. Det gäller att sätta fötterna rätt och utan incidenter är jag nere igen. Under tio minuters promenad väntar, så är jag hemma igen.

Småstaden har allt sina fördelar, med närhet och storslagenhet i ett. I dessa tider lär man sig dessutom att njuta av det lilla och se alla detaljer man vanligtvis bara passerar.

Blev du nyfiken på Strängnäs? Fler tips kommer inom kort.

Enjoy!

4.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Evy Knoph
4 years ago

Verkligen jättefina bilder, härlig stämning o fina färger :-). Alltid kul med ny telefon. Själv nöjer jag mig med nytt fodral…tråksvart, men fint blingat med Flamingo- o kattklistermärken av dotterdottern :-).

En sån där byggnad stod på en kulle på engelska landsbygden mellan Newcastle o Sunderland, blev förvånad första gången jag såg den.. såg malplacerad ut :-).

Helena - Oh darling, let's be adventurers

Härliga bilder från en vacker kväll. Visst är det kul med en ny telefon 🙂 Jag har inte bytt på flera år och är för en gångs skull faktiskt fortfarande supernöjd med den jag har. Innan så brukade jag alltid känna mig missnöjd med kameran, hehe.

Helena - Oh darling, let's be adventurers

Ja men precis.Innan så tog jag oftast en ny telefon när mitt abonnemang gick ut så var alltid tvungen att vänta minst 2 år iaf. Det var också ungefär då telefonerna brukade säcka ihop, haha. Men inte den jag har nu så det är jag väldigt glad för. Den har dock fått en ny skärm en gång pga att jag var lite klumpig. Och jag blir också löjligt förtjust i alla nya tekniska prylar!!
 
PS: Har fått ditt mail och ska svara… 🙂

Lena i Wales
4 years ago

Stort tack för att du tog oss med på denna trevliga promenad! Så mycket vi fickuppleva av skönhet, natur och kultur.
Inte visste jag att det fanns ett grekiskt tempel där, dessutom med intressant historia.
Blir mer och mer intresserad av Strängnäs.
Trevlig pingst!

Emma, Sol som sol?
4 years ago

Vilka helt fantastiska bilder, ljuset är så fint. Stämmer det överens med hur det var? Ibland tycker jag att kameran kan ta fram de mest märkliga – och vackra – färger. Jag gjorde en jämförelse en gång, kom jag på …
https://solsomsol.blogspot.com/2018/12/foto-som-foto.html
 
Ha en härlig helg!
 
(Va?! Ingen knäpp kod längre?)

FREEDOMtravel
4 years ago

Vilka härliga och fina bilder! Nu blir man ju sugen på att besöka Strängnäs (igen) 🙂