Midsommar i Sparreholm och Helgesta

Snart är det midsommar! Här ser jag tillbaka på förra årets firande, i en av landets vackraste trakter. Följ med på midsommarfirande i Hyltinge Hembygdsgård, Sparreholm!

Trakten kring Sparreholm och Helgesta har en speciell plats i mitt hjärta. För flera inom min släkt är detta den vackraste plats som finns, både av yttre och inre skäl.

I den lilla socknen Helgesta, mitt i Sveriges lustgård Södermanland, föddes min farfar: Waldemar Åhlén. Hans pappa var folkskollärare, kantor och organist och farfar själv växte i princip upp vid orgeln. Vid en sådan skulle han sedermera komponera melodin till en av Sveriges mest omtycka körsånger: Sommarpsalmen En vänlig grönskas rika dräkt.

Min farmor växte upp på Johannisdal, handelsboden i socknen, inte långt därifrån. Gården finns kvar och är i dag bed & breafast men farfars barndomshem är tyvärr rivet. Kvar finns dock den vackra vitkalkade kyrkan med anor från 1100-talet och en kyrkogård som, just i en vänlig grönska, sluttar mot glittrande Båven.

Som tur var flyttade mina farföräldrar senare till Stockholm, för om inte om hade varit hade min pappa kanske inte fötts där – och han hade inte träffat min mamma som bodde på samma gata!

Det var även i Stockholm som min farfar skrev Sommarpsalmen. Det skedde en solig majsöndag, har han själv berättat, ”omedelbart efter att han kom hem från högmässan i Högalidskyrkan”  där han då tjänstgjorde som organist. Psalmen framfördes sedan för första gången av en liten barnkör i Hjorthagens kyrka 1933 – och resten är historia.

Just i Helgesta kyrka gifte jag mig för 25 år sedan och min ena syster gjorde detsamma några år senare. I dag vilar också min älskade pappa i sina föräldrars grav just här, så det finns många anledningar att  återvända.

Förra året, år 2019, bestämde vi oss för att fira midsommar på Hyltinge Hembygdsgård i Sparreholm. Det är en gammal bygdegård där vi hade vår bröllopsfest efter vigseln i Helgesta. Det var ett riktigt bondbröllop med dukning i ladan, smyckning med sommarblommor och ett högsäte för brudparet. Turen var minst sagt på vår sida, då vädret varit riktigt uselt före bröllopet men tog sig och bjöd på hela 19 grader och halvklart. (En krisplan fanns, med byggfläktar på listan.)

Ingen av oss hade varit i hembygdsgården sedan bröllopet, så det var ett kärt återseende. Barnen (som inte fanns då) tyckte förstås också det var intressant att besöka trakten!

Nu skulle vi delta i midsommarfirandet, där det var fritt inträde för alla med blomsterkrans eller folkdräkt. Utan att vara någon som helst expert lyckades jag sno ihop en huvudbonad som sparade mig tjugo kronor (om jag inte minns fel). Inte viktigt så klart, men en fin idé för att få mera stämning!

Firandet var redan i full gång när vi anlände, mycket välbesökt, med vädrets makter på gott humör.

Mellan husen fanns flera platser för medhavd picknick och en fiskdamm för de små. Men det gick minst lika bra att köpa fika på plats.

Vid logen stod nämligen dignade fat med hembakat uppdukade, dessutom med glutenfria alternativ. En extra eloge för detta!

Barnet inom mig väcktes till liv och jag tog en tur i ringdansen kring midsommarstången. Ingen annan i familjen kände sig dock hugad.

I stället gick de ner till sjön och så strax även jag. Midsommarfirandet gjorde sig onekligen extra bra på håll, med majstången inbäddad i grönska.

Därefter fortsatte vi till Helgesta kyrka, som nyrenoverad blänkte med sin vita fasad. De mäktiga ekarna, sluttningen mot vattnet och bryggan där friden nästan går att ta på. Underbara plats!

Jag kan inte tänka mig en vackrare kyrkogård. Här vill även jag vila, den dagen det är dags.

Men just denna dag är det livet vi hyllar, den stora outgrundliga resan vi alla gör mot ett och samma slut.

Här i Helgesta möts då och nu, de som gått ur tiden och de som finns kvar. Tack till min farfars familj som valde att slå ner bopålarna precis här!

Hur vi firade vårt silverbröllop i år? Jo, på Steam Hotel i Västerås!

Foton: Anna Ström Åhlén, Johannes Ström och Anders Ström.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emma, Sol som sol?
4 years ago

Nya Blogger är inte helt tillförlitligt, jag märker att jag missar inlägg, de ploppar upp lite konstigt känns det som.   I alla fall, härliga (mid-)sommarminnen! (Ska det vara ett mellanslag där efter parentesen, förresten?)   Om dansen, det fick mig att tänka på våra midsomrar vi hade i Sverige sedan sonen föddes. Vid sockenstugan var det samling, vi hjälptes åt att plocka blommor och klä stången. Sedan var det lite fika för dem som hade det med sig innan dansen drog igång. Efter dans var det fiskdamm för barnen. Första åren var det inga problem med små grodor och… Read more »

Emma, Sol som sol?
4 years ago

Först nu lyssnade jag på psalmen och åh så vackert! Jag har ju till och med själv sjungit den! I slutet, då när de står bak och sjunger då fick jag faktiskt gåshud! Så otroligt vackert!

Lena i Wales
4 years ago

Trevlig släktkrönika. Minns att du skrivit om psalmen förut.
Vilket läge för en kyrka, underbart.
Hoppas det blir ett fint midsommarfirande i år också, om än kanske lite annorlunda.
Grattis till den stundade bröllopsdagen!

Ama de casa
4 years ago

Vilka härliga bilder och minnen! Så vackert det är i Sommarsverige 🙂
 
Jag är fortfarande väldigt impad över att det var din farfar som skrev den där vackra sommarpsalmen 🙂

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, porslin, pudelmamma & specialpedagog★

Men du detta med din farfar hade jag ingen aning om, den är en av mina favoritpsalmer och jag älskar när man sjunger den på skolavslutningar.
Sedan blev jag oerhört peppa på midsommar av ditt fina inlägg.

Amanda (Swedish Passport)

Åh så mysigt inlägg! Älskar idén med att alla som hade midsommarkrans gick in gratis, det måste ju bidra till stämningen helt klart 🙂

Ditte
4 years ago

Stort tack Anna för detta väldigt fina besök och med de vackra bilderna till. Många platser i Sörmland har jag besökt och så även Sparreholm men aldrig Helgesta. Väldigt intressant och spännande att läsa om din farfar och hur dina föräldrar träffades. Och givetvis är Helgesta en plats som betyder extra mycket för er. Tänk! Er vigsel här och sedan festen. Att ni vill fira midsommar här förstår jag. Här är det ju verkligen traditionen som är med. Jag kände nu när jag läste att jag var med här. Med den vackra Sommarpsalmen i bakgrunden. Bilden på dig med midsommarkransen… Read more »

Veiken
4 years ago

Åh, vilket underbart inlägg på alla vis! Jag förstår att en del av dig alltid kommer att finnas där, även när du ser dig omkring i världen!
Här firar vi mycket enkelt idag covid19enkelt helt enkelt! 🙂
Hoppas du får en underbar midsomma var du än befinner dig!