The Metropolitan Opera i New York

Metropolitan Opera House. Foto: Niall Kennedy.

En gång i livet måste du göra det – gå på The Metropolitan Opera i New York. Eller, rättare sagt, minst en gång i livet. Även om du inte brukar lyssna på opera, är ett besök här ett måste! Det är nämligen ett av världens främsta operahus med en storslagen miljö och stämning.

Mitt första besök var i höstas, strax efter min födelsedag. Jag hade fått en fantastisk present av min familj: nämligen en biljett till Figaros bröllop (Le Nozze di Figaro). Dessutom med mycket bra plats.

Efter en inledande drink och mat på Mandarin Oriental, var det dags för föreställningen. Min reskamrat Eva hade också skaffat biljett, så vi skulle dela upplevelsen – om än på olika rader.


Lincoln Center. Foto: inilovely.

Lights at the Met Opera. Foto: Jeffrey Keefer.

Met Staircase. Foto: tene_beignet.

Met Opera Entrance. Foto: Alberto Ceballos.

Efter att först ha gått åt fel håll (som bekant är lokalsinne inte min starkaste gren), blev det språngmarsch för att hinna i tid. Men det gick bra. Vi kunde i lugn och ro uppsöka våra platser och insupa den vackra miljön.

Ja, miljön i The Metropolitan Opera House är verkligen speciell. I taket glittrar makalösa ljuskronor, och gigantiska fönster bildar fond till vindlande trappor med snirkliga räcken. Man riktigt väntar sig att Askungen ska skrida nerför de mattbeklädda trappstegen – precis som i sagan.

Le Nozze di Figaro: Foto: c_adachi.

Så bänkade vi oss inför den 3,5 timmar långa föreställningen. Det kändes nästan overkligt att sitta här, i detta legendariska operahus.

Bredvid mig satt ett par i 80-årsåldern, som jag förstås hamnade i samspråk med. De visade sig vara stamgäster på The Met Opera men satt nu för första gången lite högre upp än på parkett. Paret bodde i Greenwich Village – och jag blev förstås inte alls avundsjuk, nej då. (Min favoritgata råkar bara vara Morton Street …)

Föreställningen visade sig sedan vara helt fantastisk! Tiden gick snabbt, i denna salong med magnifik dekor och imponerande sång. Skådespelarna gjorde sina roller med bravur, dessutom med humor. Lite extra roligt var det, att svenska Peter Mattei hade en av rollerna!

Foto: Anna Ström Åhlén.

Foto: Anna Ström Åhlén.

Foto: Anna Ström Åhlén.

I pausen blev det rejäl kö till the restrooms men jag fick senare veta vart man egentligen ska gå! Längst ner i huset, nära parkeringen, finns det nämligen toaletter som många inte känner till. En kort paus ute på terrassen hanns dock med, innan det var dags för andra akten.

Att föreställningen framfördes på italienska var inget som helst problem. I varje stolsrygg finns nämligen rullande diskreta textrader med engelsk översättning. Ett mycket smart system som vi borde ta efter i Sverige. Det förnäma paret bredvid mig avstod dock från text. Vem vet, kanske ville de bara njuta av sången – eller också var italienska en av strängarna på deras lyra.

Tiden gick alltför fort och snart avslutades det hela med stående ovationer. Extra applåder fick dirigenten, som varit sjukskriven en längre tid och nu var tillbaka. Allt enligt mina stolsgrannar, som förgyllde kvällen ytterligare med sin konversation.

Ute vid Lincoln Center sammanstrålade jag med Eva igen, i myllret av nöjda operagäster. Det var dags att ge sig hem i New York-natten – eller vidare till nya äventyr.

Missa inte ett besök på The Met Opera, du heller! Här kan du boka biljetter.

Enjoy!

PS. Välkommen till New-Yorkbloggen på Facebook för ännu fler New York-tips.
Fler bilder från operan finns på Eva Solléns blogg Peopleinthestreet.

Foto: Anna Ström Åhlén.

The Met Opera. Foto: Phil Davis.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack för din kommentar. Ja, häftigt var ordet! Jag kommer garanterat att återvända. 🙂

Scottishmoments
9 years ago

wow wow wow! vad häftigt!! Skulle vara en oförgömlig kväll tror jag säkert!!

hälsningar från http://www.scottishmoments.com

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack, kul att du gillade den! Ja, till The Met Opera återvänder jag definitivt.

lenaiwales
9 years ago

Vilken upplevelse det måste ha varit! Tack för rundvisningen!

Anna Ström Åhlén
9 years ago

Tack, Eva! Ja, den resan är ett riktigt minne för livet. Toppen rakt igenom! 🙂

Eva Sollén
9 years ago

Vilka oslagbara minnen vi har av av New York tillsammans 🙂 Mycket beskrivande inlägg (som vanligt :))