Zervati – genuin grekisk restaurang på Kefalonia

Smakrika röror, saftig svärdfisk och svalt vin. Maten på den grekiska restaurangen liknar inget annat på resan. Det är genuint, det är himmelskt. Följ med till Zervati på Kefalonia!


Kefalonia är till att börja med min absoluta favoritö i Grekland
– och jag har varit på många. Den ligger i joniska övärlden och är en mycket grön ö. Landskapet är dramatiskt med allt från höga berg till slukhål och en underjordisk sjö … 
Här finns också (i vårt tycke) Greklands bästa strand: Antisamos.

Förra sommaren var det dags för ett besök med hela familjen. Ja, samma familj som firade jul i Prag. Denna gång hyrde vi ett hus i Karavomylos, på Kefalonias östkust. Ett mycket bra val, visade det sig! Väldigt få turister, lugnt tempo och gott om plats på stranden.

 
Som alltid när vi reser är maten viktig. Grekland är ju mest känt för sin moussaka, souvlaki och tzatziki – kort sagt de klassiska turisträtterna. Men i Karavomylos hittade vi mer än så.
 
Den här skylten gick vi förbi många gånger de första dagarna, utan att stanna. Restaurangen låg ju inte vid vattnet utan en bit upp, på en vanlig bostadsgata. ”Home made food”, ja ja, kunde det vara så speciellt? Det säger väl alla?

 

 

Så en kväll bestämde vi oss för att gå dit – och om vi blev nöjda! Det var helt enkelt så lyckat att det blev flera återbesök under den tid som var kvar.

Här finns all den grekiska mat som man sällan hittar på turistmenyerna.  Bröd och tzatiski tog vi förstås in ändå men också en uppsjö av mer annorlunda rätter.

 

 

 

Inredningen är minst sagt kitschig med allehanda samlingar av snäckor, tomtar och annan kuriosa. Speciellt inomhus! Men självklart satt vi ute i den ljumma kvällen. Just på dessa bilder var vi väldigt tidiga, därav de tomma borden. Men vid våra återbesök fylldes restaurangen snart upp.

Men maten då? Ja, allt var gott, precis allt. Vi lärde oss snart att ta in en mängd rätter och sedan dela, hela familjen. Saftiga köttbullar, hemgjord pommes, fyllda grönsaker, krämiga röror och frasigt grillad fisk.

 

Efteråt blir alla gäster bjudna på efterrätt! Som den naturligaste saken i världen bärs tallrikarna in med hembakt kaka, vaniljglass och kolasås. Service, mina vänner, det är verkligen service.

Finns det då inget negativt? Tja, det skulle vara att de spelar exakt samma musik i högtalarna varje kväll. Tänk en variant på Zorba, på repeat, om och om igen. Men allvarligt talat, det lockade oss mest att skratta. Det gjorde för övrigt nästan också priserna, på ett bra sätt. Missa för allt i världen inte Zervati, när du kommer till denna ö!

Någon mer som varit på Kefalonia?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Vad roligt att du också varit där två gånger, samma här! Jag kan också tänka mig att åka tillbaka; det är verkligen hittills bästa grekiska ön för mig och min familj.

Tänk att du också tycker bäst om Antisamos! Ja, det var ju en del solstolar där men absolut inte trångt tycker jag. Det som imponerade på mig mest var nog att det var så rent och fräscht.

Tack för tipset om restaurangen i Agia Efimia! Den blev jag så klart också nyfiken på.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Kul att du tycker det. Ja, det var en riktig pärla!

Marias Memoarer
8 years ago

Det ser riktigt mysigt ut, och maten ser god ut! 🙂

Ninnie
8 years ago

Å! Kefalonia är ju sååå fint! Jag har varit där två gånger, och kan tänka mig att åka dit igen…Sist var för två år sen, i juli 2014. Läste även ditt inlägg om Antisamos, och blev nästan sjuk av längtan…Det är den abslout finaste stranden jag varit på, vår favorit!!! Dock hade det blivit mycket mer folk, barer och solstolar sen första gången vi var där (2007), men ändå lika fint. Kommer jag till Kefalonia igen så ska jag absolut försöka hitta restaurangen du skriver om…Vi åt oförglömligt gott i Agia Efimia, en fin liten by vid havet som ligger… Read more »

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack, Maria! Ja, det var det verkligen. Så härligt när man plötsligt springer på en sådan pärla. 🙂

Marias Memoarer
8 years ago

Mums så gott, och mysigt ställe! 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, vad glad jag blir! Du är varmt välkommen hit, Wilda!

Wilda
8 years ago

Så lockande du beskriver det! Jag kan riktigt känna smakerna och dofterna i orden. Kul att ha hittat hit!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack! Ja, jag fick en släng av tillbakalängtan när jag gick igenom förra sommarens bilder. Grekland är en ständig och återkommande favorit i vår familj.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Eva, och vad härligt att du fick Greklandslängtan! Underbart att ni ska dit i sommar. Parga har jag inte varit i, så jag ser fram emot dina rapporter och bilder från den resan!

Kattas Betraktelser
8 years ago

Du bjuder på grekisk känsla idag!

Eva - People in the Street

Åh, det ser ljuvligt ut! Och bilderna får mig att längta ännu mer till vår semestervecka i Grekland till sommaren. Men det blir inte en ö den här gången utan vi reser till Parga.