Ny reseguide – Mitt New York av Mia Gahne

Har du drömt om att bo i New York? Det är du i så fall inte ensam om. En av dem som gjort verklighet av drömmen är Mia Gahne, som nu delar med sig av sina guldkorn. Resultatet är en helt ny guidebok – Mitt New York.

Någon kanske tycker att det redan finns många guideböcker om New York.
Sant. Men det finns också lika många sidor av New York som det finns människor. So bring it on! Vi blir aldrig mätta, vi som älskar New York.

Bryant Park. Foto: Anna Ström Åhlén.


Jag har alltid gillat Mia Gahnes krönikor om mat.
Och jag älskar att utforska nya restauranger, särskilt i New York. Givtevis blev jag därför nyfiken på hennes nya reseguide.

Guideboken Mitt New York tar inte bara med oss till Mias favoritrestauranger, även om de upptar större delen av boken. Vi får också fakta om de olika stadsdelarna med historik, personliga synpunkter och – inte minst – humor. Och här har hon mig fast. För vem kan motstå ett sådant lockande recept?

I ett mycket aptitligt upplägg, med färggranna bilder, betar Mia av stadsdel för stadsdel. Precis som i Karavan förlags övriga reseguider finns färgmarkeringar för olika ämnen: Sevärdheter, Restauranger, Barer och nattliv, Kaféer, Shopping och En dagsutflykt.

Designerkläder på outlet. Foto: Anna Ström Åhlén.

Inte mindre än 260 tips ryms i denna guldgruva till guidebok. Jag måste säga att jag är imponerad av Mia Gahnes förmåga att variera språket i dem alla. Jag läste nämligen boken exakt från pärm till pärm, vilket kanske inte exakt är avsikten.

Extra värdefulla är de små insidertipsen, som faktiskt kan rädda en hel kväll: Vissa ställen tar helt enkelt inte kreditkort, andra har särskild klädkod och vissa kräver stora plånboken. Och så finns det ställen dit man mest går för stämningen – inte maten.

Men i de allra flesta fallen handlar det om restauranger dit du kan komma som du är. Prisvärda, genuina sådana, där du faktiskt inte behöver boka bord månader i förväg. Mia Gahne har nämligen ett specialtips: Kom tidigt och ta plats i baren! Där äter du lika gott och får ofta till och med en bättre upplevelse.

Nudlar (ramen) – en innerätt i New York. Foto: Anna Ström Åhlén.

Som sig bör i en modern New York-guide finns också tips till riktigt speciella ställen, som ett kafé så litet att du ”måste hålla in magen när du kliver innanför tröskeln” eller ”syltan med stil” som faktiskt är Mia Gahnes andra hem.

Dessutom kryddas anrättningen av frestande listor, som New Yorks bästa burgare, Fem platser kända från tv och Fem läckra lobster rolls.

Halloween i New York. Foto: Anna Ström Åhlén.

Slutligen får vi inte glömma att New Yorks utbud är en färskvara. Restauranger kommer och går – och smaken, ja den är som den berömda baken. Som van New York-resenär är jag förstås bekant med många av Mia Gahnes tips. Men långt ifrån alla. Och där vi delar erfarenhet håller vi kanske inte alltid med varandra. Men så får och ska det vara.

Frukost i New York. Foto: Anna Ström Åhlén.

Jag vill rikta ett stort tack till henne, för att hon så frikostigt delar med sig även av de mest privata pärlorna. Tips som egentligen är så hemliga att avslöjandet ”svider som att dra ut en kindtand utan bedövning”.

Jag vågar påstå att du här hittar enormt många fler lockande ställen än i vilken traditionell reseguide som helst. Ett axplock: Frank Sinatras eget stamställe i Midtown eller designmuseet där du kan låta en robot rita din selfie i sand. För att inte tala om takterrassen du bara når genom krångliga gångar och en svårfunnen hiss – för att sedan nästan tuppa av vid utsikten.

Blev du sugen på att beställa ett eget ex av Mitt New York? Guideboken finns bland annat hos Bokus.

Enjoy!

Ett glas vin i West Village. Foto: Anna Ström Åhlén.

Om författaren Mia Gahne:

Bor: I New York.
Gör: Journalist, matskribent och översättare.
Favoritsysselsättningar i New York: Sitta på en parkbänk och betrakta folklivet som aldrig upphör att förvåna i denna städernas stad. Uppskattar också att njuta av en precis lagom blodig burgare vid favoritbardisken, med en välsorterad jukebox i bakgrunden.
Blogg: http://mittnewyorkblogg.wordpress.com

PS. Vi avslutar med en av Mia Gahnes favoritlåtar om New York:


Foton av bokomslag samt författare: Karavan förlag.
Övriga foton: Anna Ström Åhlén.

Du vet väl att New York – My Bite of the Big Apple också finns på Facebook? Välkommen till min Facebooksida för fler tips om New York!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments