Älskar du New York samtidigt som du älskar god mat? Då är förstås längtan dubbelt så stor nu när vi inte kan resa dit. Men drömma och planera går ju, så ta en titt på detta boktips: New York för foodisar.
New Yorks bästa restauranger
Var finns de bästa restaurangerna i New York? Det är nog en fråga de flesta ställer sig, oavsett om de är i New York för första gången eller (som jag) ständigt återvänder. Utbudet är ju så enormt, att det faktiskt går att äta på olika ställen hela livet och ändå aldrig bli klar. Men var finns pärlorna? Ställena som är genuina och inte anpassade efter turismen?
”De bästa restaurangerna sneglar alltid, med djup kärlek och en gnutta vemod, tillbaka på ett annat land eller en annan plats som någon lämnat bakom sig.”
Citatet ovan inleder Martin Gelins bok New York för foodisar, som jag fick nöjet att njuta av som recensionsexemplar. (Tack till förlaget Natur och Kultur.) Av olika skäl hann jag inte läsa den före pandemins utbrott och sedan var det, givetvis, inte relevant med en guide till ett nerstängt New York.
Visst har restaurangkartan i New York förändrats sedan före pandemin men det gör den å andra sidan hela tiden där. Från en dag till en annan kan en 100-årig institution gå i graven eller en ny succé skjuta upp som en svamp. Att googla före besöket är ändå alltid ett hett tips. Jag googlade själv många av restaurangerna under läsningen och samtliga fanns kvar med skyhöga betyg på Tripadvisor. Så kort sagt: Läs, dröm och spara till den dag vi åter är där!
Lockande bildspråk och berättarröst
Direkt när jag öppnar boken slås jag av det lockande bildspråket. Fotona ger den där lite ruffiga New York-känslan, den som genast tar mig till ”det gamla New York” med skyltar från 50-talet, klättrande brandstegar och människor fångade som de är, rakt upp och ner i arbete, vila eller samspråk. Helt enkelt glimtar av New York, så som det är i all sin opolerade glans.
Dessutom blir jag genast hungrig, oavsett om jag ätit eller inte, där jag navigerar bland ”krispig blomkål med tahini”, ”en underbar, mörk och tjock mole, som de väller över bitar av grillad kyckling” eller ”nostalgiska drinkar som Hemingway-daquiri eller Delmanos version av en gimlet, som innehåller fläderblomssaft och tequila”.
Martin Gelins språk och berättarröst förhöjer boken ytterligare ett snäpp. Det här är någon som kan sin sak vid tangentbordet. Tipsen broderas genomgående ut med oväntade anekdoter, liknelser och mer eller mindre bekanta referenser som alla har ett gemensamt: De kryddar framställningen och får dig att hungrigt bläddra vidare.
Ett exempel är beskrivningen av krogen Lilia som ofta invaderas av matfotograferande influencers:
”Ändå kan det faktiskt vara värt besväret att boka bord här enbart för att prova Robbins redan legendariska agnolotti, små tjusiga degknyten med ricotta, feta och soltorkade tomater, som simmar i en saffranssås kryddad med chili, honung och tårarna från en miljon hipsters som inte kom in.”
Indelning efter stadsdelar och typ av mat
Tipsen i boken är uppdelade på stadsdelar och typ av mat. Här hittar du restauranger och krogar under rubrikerna ”Italienskt, Bagels & delis, Vietnamesiskt, Mexikanskt, Naturvin & bistromat, Mellanöstern, Södern & barbeque, Steakhouses, Skaldjur & ostronbarer, Japanskt, Hamburgare, Karibiskt, Sötsaker, och Barer”.
Vissa stadsdelar är matmeckan som sticker ut och därmed fått egna kapitel: Chinatown, Queens, Flushing, Sunset Park och Koreatown.
Vid varje tips finns, där så är möjligt, öppettider angivna. Kanske lite vanskligt kan jag tycka, då det verkligen är något som snabbt kan förändras. Hellre hade jag efterfrågat någon markering av om restaurangen erbjuder glutenfritt. Även om vi glutenfria är en minoritet så blir vi trots allt fler och fler. Det skär såklart lite i hjärtat när jag läser om alla fantastiska pizzerior, sandwichbutiker och bagelställen och sedan googlar för att upptäcka att de inte är något för mig.
Men då och då hittar jag de lysande undantagen som faktiskt erbjuder glutenfritt, som Russ & Daughters, det legendariska stället på Lower East Side. En googling visar att de numera erbjuder glutenfria bagels som dessutom har toppbetyg. Gissa vem som styr sina steg dit, så snart det är möjligt?
17 års research av restauranger i New York
Vem är då Martin Gelin, som står bakom boken? Jo, en prisbelönt författare och sedan många år Dagens Nyheters korrespondent i New York. För oss New York-fantaster är han välbekant sedan tidigare, tack vare den eminenta guideboken New York. (Säg den New York-nörd som inte har ett sönderläst exemplar på nattduksbordet.)
Martin Gelin har ätit sig igenom New Yorks restaurangutbud under hela 17 år, vilket är grunden till New York för foodisar. Ändå har han förstås bara naggat på ytan. En hel livstid räcker som sagt inte för att testa allt. Men hatten av för detta gedigna arbete!
Boken för alla mat- och New York-nördar
Som New York- och matnörd vattnas det verkligen i munnen på mig när jag bläddrar i New York för foodisar, och en växande längtan pirrar i min kropp. Längtan efter den där unika stämningen, ljuden, smakerna och inte minst människorna.
Författaren beskriver dem så levande, alla de unika personligheter som vigt sina liv åt sin verksamhet. Kockar som kräset sorterar bland tryffel från Italien, korsar gammelfarmors recept med modern touch eller kör som de alltid har gjort, genom generationer. Alla hittar de sin plats i den galax som utgör New Yorks restauranghimmel.
Jag vill också ta tåget till hela världens mat i Queens. Jag vill också leta upp den oväntade restaurangen i entrén till lyxhotellet, italienaren med menyn på post it-lappar och delin där tiden stått stilla sedan förra seklets början.
Tills vidare får jag drömma vidare och smaka i fantasin. Vill du göra detsamma? Då är det här boken för dig.
Enjoy!
Foton: Jonas Cramby, pressbilder från Natur och Kultur.
Visst längtar vi efter god mat och dryck i NY och andra ställen längre bort, men tills vidare får vi nöja oss med god mat och dryck runt om i Spanien. Fast det är inte så dumt det heller 🙂
Ja, det förstår jag. Maten och drycken i Spanien går ju knappast av för hackor! 🙂 När det gäller New York så är väl halva nöjet själva stämningen … Den är svår att ersätta! Jag får längta på. 😉
En bok helt i min smak. Och så roligt med restaurangtips skriven av någon som verkligen ”kan” N.Y. Kommer jag hit igen så får det bli en matresa och med tips från den här boken. Stort tack för att du så frikostigt delar med dig. Håller helt med dig om att stämningen i N.Y. är svårslagen.
Kram
Vad roligt att du uppskattade tipset, Ditte! Ja, det är verkligen extra roligt med någon som verkligen kan sin sak och har testat dessa restauranger på djupet. Det känns betryggande även om saker och ting förstås förändras. Eller hur, stämningen i New York är sannerligen svårslagen! Jag kommer att vara så tacksam den dag jag återigen får uppleva kombinationen av den och delikat mat.
Kram tillbaka!
En bra matbok kan verkligen få en hungrig med text och bilder.
Önskar jag var lika talangfull som Gelin när det kommer till språket.
Visst är det så! Det är en ren njutning att läsa och drömma om god mat presenterad på ett aptitligt (!) sätt. 🙂 Ja, han är verkligen fantastisk med pennan!
Låter som en härlig bok för den som vill drömma sig till New York!
Det är det verkligen! Jag gillar verkligen när tipsen beskrivs på ett personligt sätt, här extra kryddade av Martin Gelins eminenta språk.
Åh, låter ju verkligen helt fantastiskt! Måste se till att få tag på den där boken när den där New York-resan jag fick av sambon för typ fem år sedan äntligen blir av, haha 😉
Verkligen! Men oj, så underbart att du har en New York-resa som present innestående. Ja, då är den här boken ett måste. 😀
PS. Jag ser att den finns både hos Bokus och Adlibris till bra pris (ingen reklam, bara googlande).