Royal Piazza – prisvärt boutiquehotel i Split

Ett svalt, lyxigt palats mitt i gamla stan. Det är Royal Piazza, hotellet jag bodde på under min resa till Split i Kroatien. Häng med på en titt och recension!

När vi går med våra väskor genom de stenlagda gränderna fladdrar de direkt emot en, de ganska klyschiga vingslagen från historien. Men sant är det! Här är vi nämligen på riktigt gammal mark. Intill finns Diocletianus palats från från romartiden, och även om vårt ”palats” är lite yngre har det allt något sekel på nacken.

Vi ska bo på Royal Piazza, ett hotell i gamla stan. Alltså mitt i smeten! Det är ett rum jag hittat via Booking.com och det får nog betraktas som prisvärt. Hotellet är nämligen fyrstjärnigt, frukost ingår och priset har landat på drygt 8 500 kronor för sex nätter.

Direkt i entrén välkomnas vi av en palatsliknande känsla i det ståtliga trapphuset. Vår hyresvärdinna Toncika har kommit och mött oss vid huvudvägen, dit också hotellets egen transportservice har kört oss. Hon drar till och med min väska, fast jag är fullt kapabel till det själv.

Meditativ musik och bra luftkonditionering

Toncika hyr ut fyra rum i denna byggnad, så det är en liten hotellverksamhet. Det finns därmed ingen lobby men ett skönt luftkonditionerat utrymme strax utanför vårt rum. Lite speciellt är också att rogivande musik sätter i gång i högtalare, så fort man närmar sig rummet!

Rummet i sig ger ett lyxigt intryck, med sköna sängar och en iögonfallande takkrona. Det finns ett litet bord och två stolar plus ett kylskåp. Extra plus för att nya vattenflaskor ställs dit varje dag!
Visserligen är rummet lite mindre än jag fått intryck av på webbplatsen men det gör inget. Vi kommer ändå inte att tillbringa mycket tid här.

Även badrummet är mycket fräscht med hygienartiklar som ingår och handdukar som byts varje dag (fast vi hänger tillbaka dem efter användning).

Ni som känner mig vet att jag gärna vill ha tyst när jag ska sova. Det är inga problem här. Visserligen låter ju luftkonditioneringen lite men jag laddar som alltid med öronproppar. Utanför rummet är det annars tyst, förutom kvällstid när det spelas en del musik på en restaurang nedanför. Men tack vare (!) restriktionerna som gäller i nuläget, så stänger de redan vid midnatt och musiken slutar en timme innan.

Frukost på restaurang NoStress

Så till hotellfrukosten. Den intas på en närliggande restaurang på torget mitt i gamla stan: NoStress. Är det fritt från stress där då? Jodå, i alla fall på morgonen när vi är på plats. På kvällarna är restaurangen oftast fullsatt men ändå ser recensionerna på Tripadvisor inte särskilt bra ut.

Som hotellgäster är vi i alla fall nöjda, överlag. Vi får välja rätter från menyn upp till ett visst belopp, vilket räcker till varsin omelett, en mugg yoghurt, en kaffe och ett glas färskpressad juice. Jag har i förväg sagt till om glutenfritt bröd men till detta serveras inget smör eller något pålägg.

De flesta dagarna är personalen trevlig och serviceinriktad men två morgnar möts vi av servitörer som tycks ha svalt ett gäng citroner. När jag då ber om mitt (förbeställda) glutenfria bröd får jag ”nej, nej” till svar, ”sånt har vi inte.” Men efter lite insisterande kollar de i köket, och se där: visst fanns det! Nåja, färdiggnällt. Mätta blir vi i alla fall och visst är det mysigt att sitta bland de vackra gamla byggnaderna och se staden vakna.

I de smala gränderna far speciella truckar fullastade med varor, med personal lite halvfarligt balanserande vid räckena. Från vår frukostplats bevittnar vi också diverse vardagsdramatik. En dag far en back flaskor i marken och den nogsamt tvättade stenen utanför butiken måste ses över igen. En annan dag faller en äldre dam och stukar foten. Genast är en servitör från närmaste restaurang framme med en stol åt henne och hennes make, innan sjukvårdspersonal anländer. Vi konstaterar att det är tur att det inte regnar; då hade stenläggningen blivit väldigt hal att gå på.

Men naturligtvis ser vi mest avslappnade och glada semesterfirare, som strosar i den stigande värmen. Kring 35-gradersstrecket hamnar den oftast, temperaturen denna vecka. Även vi beger oss förstås vidare mot andra äventyr, efter dagens frukost. Mer om det framöver!

Nyfiken på Royal Piazza? Vi rekommenderar gärna detta centralt belägna och bekväma hotell, där vår värdinnas service utmärker sig som mest.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jossus Travelpics
2 years ago

Vilken fin,lyxig inredning. Tapeten med palatset blev jag helt kär i.

Ditte
2 years ago

Tack för trevlig läsning och recension. Verkar vara ett hotell i min smak och som inte tillhör de i modell större och ofta ganska opersonliga. Har varit i Split för länge sen (på 1970-talet då det var Jugoslavien)
Trevligt med frukost på torget och underhållning ingick ju.
Kram