Ett annat San Francisco och norra Kalifornien – uppföljare till Ett annat New York

Alla ni som älskade reseguiden Ett annat New York – missa inte uppföljaren.

Ett annat San Francisco och norra Kalifornien av Daniel Svanberg finns i butik sedan i somras.

Att San Francisco har en speciell plats i Daniel Svanbergs hjärta går inte att ta miste på. När författaren till succéguiden Ett annat New York beger sig till USA:s västkust är det kärlek från första raden. Han skräder inte orden: San Franciscoborna är vänliga, öppna och toleranta och norra delen av Kalifornien är ”en dikt, en sång”. Här kommer du ”likt miljontals människor före dig att falla som en fura för alla intryck som förför dina sinnen”.
 Själv har jag ännu inte varit i San Francisco, men efter att ha läst denna guide står staden helt klart på min lista. Precis i som föregångaren vill författaren visa en annan sida av resmålet, bortom turistfällorna – i detta fall mer än Golden Gate-bron och Alcatraz. Visst får du veta var i staden du får de bästa vyerna över dessa historiska monument.

Men sedan får du följa med på en odyssé du sent ska glömma: genom olika stadsdelar, i bil längs kusten och på vandringsleder kantade av redwoodträd. Och – inte minst – på en kulinarisk resa utan motstycke.

Fokus ligger på mat och dryck. Och inte mig emot. Själv tillhör jag absolut den skara som anser att en resa utan detta inte är en lyckad resa. I San Francisco behöver vi inte misströsta. Här finns ett mycket brett restaurangutbud, med plats för både traditionella och smala restaurangidéer. Utöver taquerior, barbecue- och hamburgerställen blir det besök på sushirestauranger, tequilabarer och vagnar med ”street food”.

Viktorianska hus i San Francisco. Foto: Frank Kovalchek.

Återigen får Daniel Svanberg snålvattnet att rinna hos läsaren, genom sina lockande beskrivningar. Vem blir inte hungrig efter nedanstående rader?

”Skulle denna enkla macka inte vara en utmaning nog tycker jag du ska ta en titt på ett monster vid namn Kryptonite. I denna gigant gömmer sig följande pålägg: rostbiff, corned beef, pastrami, salami, kalkon, bacon, skinka, friterade mozzarella sticks, jalapeno poppers, friterade lökringar, avokado, pesto och Pepper Jack Cheese. Jag rekommenderar en stor aptit följd av en väl planerad bantningskur om du vill bekanta dig med en Kryptonite.” (Ett annat San Francisco och norra Kalifornien, sidan 16.)

McWay Falls, Big Sur. Foto: Mike Baird.


När du besöker San Francisco ska du också ta tillfället i akt att utforska omgivningarna. (Körkort erfordras förstås.) Söderut lockar Big Sur och norrut vandringsleder, spektakulära utsikter och besök på otaliga vingårdar. Utbudet är stort men Daniel Svanberg guidar med van hand och en rejäl skopa egna erfarenheter. Att klättra nerför berget vid McWay Falls, vilket är både förbjudet och farligt, kanske inte är en sådan god idé. Men en häftig upplevelse. Vissa vet …

Inför en heldags vandring eller vinprovning är instruktionerna både kloka och underhållande, trots vissa självklarheter. Men man förtjänar att påminnas! En stadig frukost borgar för större utbyte av vinprovningens fröjder. Likaså att starta tidigt, våga använda spottkopparna och – inte minst – förse sig med en chaufför som nykter kan styra färden tillbaka. Hela boken är skriven i du-form. Men visst säger det sig självt att det inte kan vara samma ”du” som smörjer kråset på tequilabaren för att sedan trampa gasen i botten på Highway 101.

Utöver mat och dryck, får läsaren en inblick i bakgrund och kuriosa kring de olika stadsdelarna och trakterna. Nostalgigömmor från 80-talets storfilmer som E.T., Indiana Jones och Star Wars lockar nostalgikern. Den riktigt inbitne (som dessutom har starka tänder) kan avnjuta äkta godis från denna tid. Förutsatt att hen inte är rädd för passerat bäst-före-datum.

Väggmålning i The Mission, San Francisco. Foto: Wally Gobetz.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att reseguiden Ett annat San Francisco håller samma höga klass som Ett annat New York. Upplägget med tilltalande layout, färgsprakande bilder, roliga anekdoter och handfasta tips ger klart mersmak. På några ställen har små korrfel smugit sig in (vilket inte var fallet i förra boken). Men de uppvägs med råge av det njutningsfyllda språket, berättarglädjen och humorn.

För att återknyta till författarens inledning av boken: ”Det är San Francisco, baby, och du kommer aldrig att vilja åka därifrån.” Själv kommer jag inte kunna låta bli att åka dit …

Daniel Svanberg – du har gjort det igen! Tack!

PS. Läs gärna ett smakprov ur Ett annat San Francisco. Här kan du beställa boken.
I ett tidigare inlägg här på New York-bloggen kan du läsa min recension av guideboken Ett annat New York.Fakta om Daniel Svanberg:

Daniel Svanberg är utbildad vid San Francisco State University med examen i filmproduktion och historia. Han flyttade till USA 1994 och bodde först i San Francisco och Boston. Sedan 2008 bor han i New York och jobbar som nyhetsproducent på tv-stationen ABC. Han startade bloggen Ett annat New York, som tipssajt för turistande vänner. Numera driver han också bloggen Ett annat San Francisco.

Fakta om Karavan förlag:

Förlaget startades hösten 2012 och ska i första hand ge ut böcker om träning, hälsa och resor. Läs mer på förlagets webbplats www.karavanforlag.se.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
10 years ago

Vad kul, Trillingnöten! Tack. Jag är jättesugen, jag med. Synd att man inte har obegränsat med resurser. 😉 Ser fram emot ditt mejlsvar. Ha det fint!

Trillingnöten
10 years ago

Jag har hört så mycket gott om San Fran att jag faktiskt är mycket sugen på att besöka! Och det här inlägget gjorde mig ännu mer nyfiken 🙂

ps. Har fått ditt mail så jag ska svara så snart jag kan 🙂