Boktips: Och snön smälter på Hester Street

Vad skulle du säga om en egen hyreslägenhet på Lower East Side? Det är bara att flytta in men du måste vara beredd på några saker. Du måste dela lägenheten med flera andra familjer och olika inneboende, som kommer och går. Ofta i skift, för att alla ska få plats. Hyreshuset har 17 lägenheter men bara två toaletter. Och det finns bara en vattenkran – i korridoren. 

Låter det inget vidare? Så såg verkligheten ut för många immigranter på Lower East Side, vid 1900-talets början. Visst finns alldeles för många som har det likadant i dag, runt om i världen (om inte sämre). Men just New York ser onekligen rätt annorlunda ut i dag!

Tenement room in 20th century New York
Hyresrum i New York vid 1900-talets början. Källa: Bill Tozier

Recension av Och snön smälter på Hester Street

I romanen Och snön smälter på Hester Street får vi följa Eleanor och Max Beecham, ett firat och framgångsrikt par i Hollywood. Historien börjar med en hejdundrande fest, där rikedomen flödar. Året är 1929 och ingen anar ännu börskraschen, även om klockan tickar.

Författaren Daisy Waugh målar upp en bild av gränslös rikedom, som snart ska ställas i rejäl kontrast till New York 1909. Berättelsen växlar sedan mellan då och nu, allt medan en spännande intrig tar form.

”Varje kväll kom de dödströtta tillbaka efter dagens slit för att utfordras av sin hyresvärd: inlagd sill och kornböd, inlagd sill eller kornbröd, schmaltz, potatis … mestadels potatis …”

”De sov tätt som sardiner, sida vid sida på trätrallar – här fanns inget utrymme för artighet, inga avdelningar för kvinnor respektive män.”

New York skyline in 1909 New Yorks skyline 1909. Källa: Wikimedia.org.

Till en början kan berättelsen verka ytlig och – ska jag erkänna – inte så intressant. Men ge inte upp. Allt hamnar i ett helt annat ljus, mot bakgrund av den tillbakablick du snart får: en resa till immigranternas New York, och till textilarbetarnas hårda vardag. Detta är också tiden för den stora generalstrejken, som vi får följa på nära håll.

Katastrofen är ett faktum genom den stora branden på Triangle Shirt Waist Company 1911. Detta är fortfarande den värsta industriella olyckan i Manhattans historia, där 146 arbetare mötte döden. Här kryper historien verkligen under skinnet, då författaren gjort sin research.

Tailors striking in 1909 New York
Textilarbetarstrejken 1909. Källa: Wikimedia.org

Och snön smälter på Hester Street ger en intressant bild av USA vid förra seklets början – och tiden för börskraschen. Det är inte en bok man läser för det fantastiska språket. Ett vackert och målande språk är annars ett av kriterierna för en bra bok, enligt mig.

Men romanen är ett stycke spännande historia. En epok som är värd att ha i minnet, när du besöker dagens New York. Så här levde de, människorna som banade vägen. Det är gott så.

Dessutom tänker jag besöka just Hester Street under nästa resa till New York. Där kommer jag att sluta ögonen och föreställa mig dunket från rälsen på de upphöjda tågbanorna, den tunga mattan av koldamm och stanken från gatorna. Tankar som får mig att uppskatta dagens stad ännu mer – mitt älskade New York.

Enjoy!

PS. Läs mer om New York förr här, i tidigare inlägg. Du vet väl också att den här New York-bloggen finns på Facebook? Välkommen dit, för ännu mer inspiration och tips om New York!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments