New York City Subway

Åka tunnelbana i New York? Det är kanske inte det första du tänker på. Men tveka inte! Så här fungerar det.

New York upplever man allra bäst till fots, på långa promenader. Det finns inget bättre sätt att uppleva hur stadsdelarna ändrar karaktär, för hela olika är de – New Yorks fem boroughs. Dessutom är det (relativt) enkelt att hitta, i alla fall på Manhattan med dess rutnät av gator och avenyer.

Men ibland är det skönt att snabbt ta sig från en stadsdel till en annan i New York. Inte minst om du fått sällskap av en och annan shoppingkasse. (Risken är stor.) Då rekommenderas New York City Subway.

En av världens största tunnelbanor

New Yorks tunnelbana invigdes år 1904. Innan dess hade staden haft högbanor med kollektiv spårvägstrafik (en nedlagd sådan kan beskådas i parken The Highline). Tågen gick med strömskenor på viadukter men ansågs vara så störande, att man till slut beslöt att bygga en tunnelbana i stället.

Tunnelbanan i New York drivs i dag av Metropolitan Transportation Authority (MTA), och är en av världens största tunnelbanor. Mer än 5 miljoner människor använder tunnelbanan varje dag, och kliver av eller på vid någon av de 468 stationerna.

NYC Subway
Poetry in Motion: En stunds avkoppling med tunnelbanepoesi kan passa bra, medan du susar fram under det brusande New York.

Tåget du åker i är mellan 46 och 183 meter långt, och banorna består av två, tre eller fyra spår (varav ett är för expresstrafik).

Köpa tunnelbanekort i New York

Att köpa Metrocard (tunnelbanekort) är enkelt. Använd bara ditt kreditkort och knappa in önskad giltighetstid. För en New York-vistelse med fyra, fem övernattningar passar ett sjudagarskort bra. Då får du obegränsade resor med New Yorks tunnelbana.

Vi avslutar med två filmklipp från tunnelbanan i New York

1. Ta en titt på New Yorks tunnelbana på 80-talet. En hel del har hänt på de snart trettio år som passerat sedan dess. Tunnelbanan är onekligen betydligt fräschare och mera säker i dag.

2. Är du i New York under eventet No Pants Subway Ride? Då kan du passa på att åka tunnelbana utan långbyxor eller kjol, en happening som spridit sig som en löpeld till fler städer än New York. Inget för den blyge eller pryde … Och knappast något man skulle ha gjort på 80-talet!

Foto, överst: Oliver Cole on Unsplash
Foto, nr 2: Brooke Cagle on Unsplash

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Hej! Jo, jag ser även kommentarer till äldre inlägg (som detta), då jag får mejlaviseringar om dem.

Vad roligt att du fått mycket hjälp av min New York-sajt!

Underbart att höra att du ska vara där fyra månader i höst.

Vad jag kan utläsa av MTA:s webbplats så är det 30-dagarskort som gäller för att få de bästa priset vid längre vistelser. Då reser du obegränsat varje månad.

Här kan du läsa om MTA:s avgiftssystem: http://web.mta.info/nyct/fare/FaresatAGlance.htm#save

Ha det riktigt bra!

Nathali
6 years ago

Hej! Jag vet inte längre om du är skriv på denna sida. Jag tycker verkligen att den hjälpt mig så mycket. Jag undrar dock hur jag ska göra med tunnelbanekort. Jag ska spendera 4 månader i new york nu i höst. Hur gör jag för att få det bästa priset?

Anna Ström Åhlén
11 years ago

Tack och välkommen hit, Paulina!

Paulina
11 years ago

Bra guide till en tunnelbana som jag själv upplevt som lite klurig! 🙂