Tips på film om New York: ”Whatever Works”

Sugen på en film som utspelar sig i New York? Då behöver du inte leta länge. Dagligen går diverse actionserier på tv, där de typiska gula taxibilarna passerar revy mellan pistolskotten. Men ibland kan det vara dags för en riktig kvalitetsfilm. Action i all ära, men ibland längtar i alla fall jag efter en film som ger något mer. En film som både tillfredsställer New York-suget och ger eftertanke – helst kombinerat med ett gott skratt!

En sådan film är Whatever Works, av Woody Allen. Vill du se Woody Allen själv in action, är detta inte en film för dig. Men jag (som sett flertalet av Allens filmer) kan intyga att Larry David är en perfekt huvudrollsinnehavare. Ja, han känns stundtals mer som Woody Allen, än filmförfattaren själv …

Handlingen då? Utan att avslöja för mycket, går den ut på att en misantropisk, livstrött herre får sig en lektion om livet och kärleken. Ja, inte bara huvudrollsinnehavaren själv, utan även hans nya (betydligt yngre och naiva) flickvän, hon själv samt hennes mor och far. Rörigt? Nej, att nysta ut denna trassliga kärlekshärva är ett rent nöje.

Att kärleken kan se ut på flera sätt och inte alltid står att finna där vi väntar den, är en lärdom. Men framför allt handlar det om ren underhållning, med många träffsäkra one-liners. Det var länge sedan jag skrattade så mycket och ofta under en film.

Lägg därtill de underbara New York-miljöerna, så är filmkvällen räddad. Du får följa med på det lokala gatucaféet, till Yonah Schimmel’s Knish Bakery och andra anrika New York-miljöer. Lägenheten som huvudpersonen bor i, går förstås inte heller av för hackor. Naturligtvis innehåller den obligatoriska tegelväggar, öppen planlösning och läckra detaljer som minner om dess tidigare tid som kontors-/fabrikslokal.

Whatever Works är en film som kan vara svårfunnen i videobutikerna. Ja, den är helt enkelt en pärla som tyvärr gått många förbi. Att den är sevärd, råder det dock ingen tvekan om. Recensionerna var oerhört positiva när filmen kom 2009. Här kan du till exempel läsa recensionen i SvD. Filmen kan du lätt beställa från CDon.com.

”Det här är inte en feelgood-film”, säger Boris (Larry David) vid filmens start. ”Vill du må bra, gå och få fotmassage i stället”. Jag är dock inte benägen att hålla med. Filmen är i högsta grad en humörhöjare och vitamininjektion. Gör som jag, se den!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments