One World Observatory – följ med upp i den högsta byggnaden i New York

Vill du åka upp i New Yorks* högsta byggnad? Då ska du inte längre välja Empire State Building.

Den 29 maj 2015 öppnade One World Trade Center för allmänheten – med en utsiktsplats på 102:a våningen.

One World Observatory heter utsiktsplanet med sin slogan: ”See Forever!”. Naturligtvis bokade jag in ett besök här under min senaste New York-resa.

*Ja, till och med hela västvärldens …

Biljetter beställde jag redan hemma via One World Observatorys webbplats. Det är klokt, för att slippa onödigt köande på plats.

Jag och min man hade siktat in oss på solnedgången, något som krävde kalenderkoll. De släppte nämligen in nya besökare en gång i kvarten.

Men tyvärr var inte vädrets makter med oss. Utanför, i kön, (ja, vi behövde köa trots förköp) kom regnet. Ingen större fara. Men värre var det att ett dis lade sig över staden. Därmed blev det inget av det spektakulära fototillfället!

Utsiktsbilderna nedan är därför inte mina egna. Jag hade också bara med mobilen, då jag läst på sajten att man inte fick ha ”professionell fotoutrustning”. Dock hade folk faktiskt systemkameror, vilket är bra att veta till nästa gång. För ett återbesök ska det bli – i vackert väder.

Besöket var förstås ändå en speciell upplevelse! Det börjar med en rigorös säkerhetskontroll à la flygplats. Sedan får du en introduktion genom att ”träffa” de män och kvinnor som arbetat med att bygga skrapan.

Hissfärden upp är nog, i mitt tycke, den mest häftiga upplevelsen. Under 60 sekunder färdas du i en av fem ”sky pods” till 102:a våningen – och samtidigt genom New Yorks historia. Allt mycket skickligt återgivet genom led-teknologi och animeringar.

Det börjar med 1500-talets landsbygd och sedan växer skyskraporna som svampar fram till dagens årtal, som föregås av byggnadsställningar. Ta en titt på filmen nedan!

Väl uppe kan du beundra det stora äpplet i alla riktningar – en svindlande känsla. Det är färdigt, de har gjort det! De har rest ett nytt högsta torn, som ett manifest för framtiden.

Filmer och bildspel kompletterar upplevelsen, som även kan utökas genom att hyra en Ipad. Då kan du zooma in och ”flyga” ner mot kända landmärken.

Vid klart väder kan du också se lodrät ner till gatan i markplan. Inget för höjdrädda!

Photo: Arturo Pardavila III.
Photo: Kai Brinker.
West, One World Observatory. Photo: Rob Young.
Brooklyn Bridge from One World Observatory. Photo: Arturo Pardavila III.

Spiran på One WTC når 541 meter: 1 776 fot, vilket representerar år 1776 – året då USA:s självständighetsförklaring undertecknades. Photo: Anthony Quintano.

Den som vill stanna längre och njuta av en måltid, kan slå sig ner i restaurangen på 101:a våningen. Själva fortsatte vi dock till en restaurang på mer jordnära nivå.

See forever! Missa inte det nästa gång i New York. Men kolla vädret …

Enjoy!

PS. Vill du ha fler tips om New York? Välkommen att gilla och följa New York-bloggen även på Facebook. Bloggen finns också på Instagram: @newyorkmybite.

Foton: Anna Ström Åhlén, om inte annat anges.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Det har du så rätt i, Sanna! Vår fantastiska värld fascinerar med både det stora och det lilla. Tack för din kommentar!

Sanna | Owegoo
8 years ago

Jag håller fullständigt med ovanstående talare. Vyer över städer är en sak som aldrig blir tråkigt och är inte mindre fascinerande bara för att staden i sig är mindre. Tack för att du tog med oss upp =)
/ Sanna

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack, det är så sant, Linnea! Jag har själv ena foten i naturen och den andra på asfalten, så bägge fascinerar lika mycket. Hissturen var alltför kort … 😉

Linnea Edmark
8 years ago

Utsikter över städer, stora som små är alltid häftigt 🙂 En liten by som skymtar i en alpdal eller New York från en skyskrapa, båda lika coola. Den där hissturen på 60 sekunder (!) verkar annars rätt häftig om man inte blir nöjd med utsikten 🙂
Hälsningar Linnea i Bayern

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack! 🙂 Ja, jag fick själv mersmak.

Hallin på Resias blogg

Så kul att få följa med!!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket, Eva! Ja, det är ju ett absolut måste för oss NY-nördar. Ett utmärkt tillfälle för dig att fotografera också. 🙂

Eva Sollén
8 years ago

Ett absolut måste vid mitt nästa besök till New York! Mycket bra och informativt inlägg som vanligt 😀

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Vad klokt av dig att mejla dem, Daniel! Bra att de svarade snabbt men tycker ändå de borde förtydliga informationen på webben. Jag håller tummarna för att ni ska få bra väder! Så spännande att det närmar sig.

Daniel Rydén
8 years ago

Just det där om kamera såg även jag på deras webb så jag mailade och frågade, det lät ju jädra skumt att inte få ha kameragrejer med sig upp. Knappt en timme senare (de var riktigt snabba!) fick jag det här svaret:

"You will be able to take as many pictures as you like with the camera you are bringing.
Management is concerned with tripods, handheld lighting and sound equipment and oversized devices that might pose a hazard to other guests visiting the Observatory."

Ser verkligen fram emot besöket här och hoppas att vädergudarna är på vår sida! 🙂