Elizabeth Street Garden: en unik park i Nolita

Den står på min lista över New Yorks hemligheter, över unika ställen som jag någon gång bara måste besöka. En majdag kliver jag in i den, Elizabeth Street Garden!

Att bara gå förbi den här parken är lätt hänt. Den omgärdas av höga stängsel och ligger halvt dold mellan Nolitas stora huskroppar.

En dold trädgård med unik konst

Men håll ögonen öppna, så finner du en mycket speciell värld. Bakom stängslet gömmer sig nämligen en trädgård med en unik konstskatt.

Här blickar stenlejon ut över besökarna, här sträcker antika gudinnor sina händer mot skyn. Grönskan är frodig och står i skarp kontrast mot fasadernas ruffa tegel.

I flera dagar går jag förbi utan att komma in. Jag hittar nämligen inga öppettider och det verkar stängt vid dåligt väder. Med suktande blick kikar jag genom stängslet, på resans sista dag. Ska jag verkligen inte få träda in i denna sagovärld? Då ser jag. Det är folk därinne!

Jag kliver in i Elizabeth Street Garden och kameran går genast varm. Det är precis sådant här jag fullkomligt älskar med New York! Att på en oväntad plats hitta ett litet paradis, en miljö som skulle kunna vara plockad från Italien eller Grekland. Eller varför inte från en annan tid?

Perfekt plats för en paus i New York

Att hamna mitt i en modellfotografering i New York är inte ovanligt. Självklart är denna park en perfekt kuliss, och jag kan inte låta bli att smygfota både modell och fotograf.

Överallt njuter folk av den varma majdagen, med lunch eller fika, med akvarellblock eller bara med att göra ingenting. Vilken pärla! Jag tror minsann jag har funnit en ny favorit.

Privat samling av värdefulla skulpturer

Men vilken är då historien bakom Elizabeth Street Garden? Jo, faktum är att platsen har funnits för både avkoppling och utbildning i hela 200 år. Här finns också en skola och på platsen hölls lektioner i det fria, öppna för alla, redan på 1800-talet. Sedan 1990 har konstsamlaren Allen Reiver smyckat parken med sin privata samling av skulpturer. En skatt som är värd stora belopp! Här kan du läsa hela historiken bakom Elizabeth Street Garden.

Hjälp trädgården att överleva

Att parken är en oas är inte svårt att förstå. Men den är hotad! Som i likhet med fler community gardens får den kämpa för sin överlevnad, mot kommande byggprojekt och snåriga regler. På stängslet vädjar en banderolltext om hjälp.

In och läs på webbplatsen och se filmen nedan! Adressen hittar du på kartan. (Obs! Huvudingången ligger på Elizabeth Street även om parken också syns från Mott Street.)

Missa inte den här parken nästa gång du besöker New York, det är en order. 😉

Enjoy!

Foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emma. Sol som sol?
5 years ago

Man förstår att mark är åtråvärd men dessa lungor behövs ju! Tänk att det ska vara så svårt att förstå …

Ama de casa
5 years ago

Men vilket häftigt och coolt ställe! Hoppas innerligt att dom lyckas bevara det från ”byggmonstren”.
Hade ingen aning om att det fanns, absolut ett måste på nästa NY-tripp 🙂

Eva Sollén
5 years ago

Vilken häftig park, dit vill jag åka! Läckra bilder också, du har lyckats fånga känslan i parken 🙂

Kram

trackback

[…] på 360 grader och du kan navigera runt i parken som om du vore på plats! Vill du veta mer om Elizabeth Street Garden så klicka på länken, för att läsa om mitt första besök där, våren […]