Tio tips för att stilla längtan till New York

Längtar du till New York? Okej, kanske inte till New York som det ser ut i dag: en spökstad. Men det ”vanliga” New York, så som du minns det? Här är tio tips på hur du kan stilla suget och fantasiresa till New York.

Internet är en fantastisk uppfinning, det är vi nog rätt överens om. Inte bara just nu under coronakrisen. Jag vet inte hur många timmar (okej, veckor/månader?) jag har tillbringat online för att planera för New York.

#1 Promenera runt i New York genom Google Maps

Promenera i dina favoritstadsdelar online, via Google Maps. Jag tröttnar aldrig på att klicka mig fram längs de prickade rutterna, runt nästa gathörn och nästa igen … Zooma in och zooma ut, och du hittar bättre och bättre i New York utan att lämna soffan.

Tips på ”promenad”: Nolita med ljuvliga Elizabeth Street Garden. Ställ in visaren på 360 grader och du kan navigera runt i parken som om du vore på plats! Vill du veta mer om Elizabeth Street Garden så klicka på länken, för att läsa om mitt första besök där, våren 2018.

#2 Upplev New York genom Google Earth

Ännu närmare verkligheten kommer du förstås med 3D. Via Google Earth går det att faktiskt navigera runt som om New York vore en leksaksstad eller en del av ett dataspel. (Ja, sådana kan du så klart också spela, till exempel Grand Theft Auto men skippa skurklivet och bara njuta av vyerna.)

#3 Baka egna bagels

Tänk att få sätta tänderna i en bagel från Tompkins Square Bagels, i mitt tycke New Yorks bästa. I alla fall hittills. Men jag skulle även nöja mig med en från The Bean, där man kan sitta och njuta av nedanstående vy …

Tills vidare får vi baka egna bagels! Jag har själv ännu inte testat, men känner att det måste bli ett hemmaprojekt. Nedan ser du två filmklipp med tydliga recept: både med och utan gluten. Fyll sen resultatet med cream cheese and lox (färskost och lax), slut ögonen och tänk att du sitter just här. Att regnet öser ner utanför spelar ingen roll, du är ju i New York!

#4 Se film med riktigt bra hörlurar

Att se en film som utspelar sig i New York är ju ett självklart tips för den som vill fantasiresa till staden. Själv har jag bara de senaste dagarna sett två filmer som utspelar sig i New York, dels Breakfast at Tiffany’s, dels 13 going on 30. Den första är en klassiker som kanske inte behöver någon närmare presentation. Den sistnämnda är en romantisk komedi som dessutom innehåller en tidsresa: En trettonåring drömmer om livet som 30, vilket slår in … Lättsamt och njutbart!

Film upplevs förstås bäst med riktigt bra ljud, helst med riktigt bra hörlurar. När jag tar på mig mina brusreducerande Sony-lurar är det som om jag verkligen går där bland sirener och övriga New York-ljud. ”Hej, Holly, ska vi äta frukost vid Tiffany’s ihop?”

#5 Gör din egen lobster roll

Äta lobster roll vid Brooklyn Bridge, som på bilden nedan, är lite svårt just nu. Men kanske kan du leta upp en annan tegelvägg (haha) och titta på en film/plansch medan du mumsar på en egen?

Ja, det går så klart att göra lobster rolls hemma! Tyvärr inte dagsfärska från Maine men ändå. Efter en hel del googlande hittade jag detta recept på lobster rolls, med svenska mått. Dessutom fann jag ett recept med steg för steg-guide från självaste Red Hook Lobster Pound i New York.

Vill du göra som Luke’s Lobster finns en liten film från deras eget kök, men de avslöjar inte innehållet i den hemliga kryddblandningen. Jag har dock googlat ännu mer och den lär innehålla torkad timjan, torkad oregano, sellerisalt och svartpeppar. ; )

#6 Förstora dina bästa New York-bilder

Varför bara behålla favoritbilderna från New York i mobilen? Ja, det kan man verkligen fråga sig. Särskilt jag, som själv är usel på att ordna förstoringar eller ens skriva ut mina bilder.

Nyligen blev jag utmanad av en resebloggarkollega, Anna Drakou, att visa favoritbilden från mitt Instagramkonto. Oj, så svårt! Efter en dags funderade landade jag i valet av den här bilden från en vårdag 2017. Kanske läge att förstora den, som fond till mumsandet på bagels och lobster rolls?

#7 Följ New York-bor med fantastiska bilder på Instagram

Blommande magnolia och ett hav av körsbärsträd … Visst finns dessa blommor på många håll i världen. Men nog är det något visst att se dem mot New Yorks speciella blandning av fasader.

Det är en stor glädje att följa New York-bor på Instagram och via dem se våren,  som ju kommer oavsett virus eller ej. Jag rekommenderar särskilt att följa Savvybroker och Uptownlady, som levererar underbara foton från New York.

#8 Lär dig om New York på djupet

Varför inte passa på att lära dig mer om New York, på alla möjliga områden nu när det kan dröja till nästa resa? Läs böcker, googla, studera kartor och ta reda på mer ovanliga fakta.

Ett tips är att läsa om vett och etikett i New York: om både skrivna och oskrivna regler kring hur stadslivet fungerar och hur du som turist bäst kan smälta in utan att trampa på någons tår (eller själv bli trampad på). Humor på hög nivå dessutom!

#9 Gå på digital lägenhetsvisning i New York

Sugen på en egen lägenhet i världens bästa stad? Hm, det lär nog stanna vid en fantasti, i alla fall om du tänker köpa något. Särskilt om du tänker dig ett penthouse med stora ytor och lyx i kvadrat.

Sån tur då att du i alla fall kan gå på lägenhetsvisning i New York online. Som en sann New York-nörd har du säkert sett Million Dollar Listing New York. Men även de objekten hamnar nog i skymundan när det handlar om det lyxigaste av allt.

I klippet nedan kan du frossa i stadens mest exklusiva penthouse downtown som har det facila priset 35 miljoner dollar. Men ta fram näsdukar; du kommer att dregla!

#10 Förbered dig redan nu för nästa New York-resa

Även om nästa New York-resa dröjer är det aldrig för tidigt att förbereda sig. Passa på att en gång för alla göra en riktigt bra packlista, kanske för en höstresa till New York? Läs på om hur du bäst klarar en långflygning, hur du hittar rätt i New York och hur du kommer in på New Yorks hemliga barer.

Att göra en restaurangkarta över varje stadsdel är en bra idé. Visst, restauranger kommer och går, men så är det alltid och du behöver ändå googla strax före resan för att veta att de finns kvar. Men många av stadens matställen är riktiga institutioner och kommer, förhoppningsvis, att finnas kvar även efter coronapandemin. I kategorin Mat & Dryck här på bloggen finns mycket att beta av.

Time Out New York har också bra listor över restauranger, stadsdel för stadsdel, med klassificeringar efter typ av mat och prisnivå. Placera gärna in dina favoriter på en egen Googlekarta, så är du beredd när du blir hungrig oavsett vilken stadsdel du befinner dig i. Framöver kommer också ett extra frestande tips här på bloggen för alla foodies!

Var det något av tipsen du blev extra sugen på? Berätta!

Enjoy!

 

Foton: Anna Ström Åhlén, utom flygbilden: Julian Alexander, bilden av mig: Eva Sollén och bilden från filmen Breakfast at Tiffany’s: Wikimedia Commons.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena i Wales
4 years ago

Tack för uppmuntran och hjälp att titta utanför boxen. Så bra tips hur man kan använda tekniken.
Sköt om dig!

Ama de casa
4 years ago

Du har alltid så många bra tips att komma med – tack för det! Visst finns det många sätt att resa på från soffan också och tur är väl det! Utan internet/TV/film skulle jag nog bli (ännu mer) tokig 🙂 Anders brukar streetviewa innan vi reser nånstans för att lokalisera hotell/biluthyrningar/kajplatser mm. Då vet han hur det ser ut och vad han ska sikta på när han kommer fram. Exempelvis om det finns parkeringar runt ikring eller ifall man ska ta hotellets parkering som ofta är rätt dyr. En gång såg han lite lurig ut när vi närmade oss ett… Read more »

Sara
4 years ago

Promenad runt New York, bagel med cream cheese och lax och ska leta fram en av mina favoriter bilder från New York resorna. Vilka roliga tips!! Såå bra!!

Tony Johansson
Tony Johansson
4 years ago

Tack för blogginlägget, den här Coronakrisen är förödande på alla vis. Hoppas vi har en lösning snart så vi alla kan återgå till någon slags normal vardag. Tills dess tar jag med mig dina tips och planerar för en NYC- premiär. Btw så kommer jag på mig själv att titta omgivningen när jag ser en film eller serie från New York istället för att följa handling eller intrig.. resesugen? You bet! Må så gott 🙂