Union Square i New York – dit jag alltid återvänder och varför

Union Square. Så mycket att göra och så många intryck, på en och samma plats. Hit återvänder jag gång på gång, under varje resa till New York. 

”Oj, nu hamnade jag visst vid Union Square igen.” Småleende åt mig själv ser jag mig om på den välbekanta platsen. Min ben är nästan radiostyrda hit och inte mig emot.

Union Square är nog mitt eget ”Times Square”. Min egen medelpunkt, där jag vet precis vart jag ska gå för vad. Det är hit jag går för att fynda och fylla min garderob, för att plocka ihop en snabb och god måltid, för att slå mig ner och se på folk.

Jag ser mig om i Union Square Park, som varje årstid skiftar skrud. Nu är det april och träden bär rosa dräkt med tusentals blommor. Någon har bråttom till jobbet medan schackspelarna lugnt klurar på nästa drag. En kvinna stannar till, överrumplad av en blomstergåva, medan jag styr stegen mot mitt mål.

Jag vill också sitta i parken, låta solen värma vinterbleka kinder, sluta ögonen och bara lyssna. Lyssna på New York, där röster sorlar och stiger likt skalor, där samtal slingrar sig fram och åter, där människor möts och skiljs, där pulsen startar och slutar. Min stad, min plats.

Burlington Coat Factory ska jag strax stilla shoppingsuget. Där finns alltid något som får följa med mig hem. Det vet jag, redan innan jag gått in. Det är ju svårt att låta bli, när en Calvin Klein eller Tommy Hilfiger är snälla mot plånboken. Eller när ett par Miss Me-jeans ropar på mig med ett pris som får H&M att gråta.

Men likt en jägare gäller det att beväpna sig med tålamod. Många galgar ska granskas och vid provrummet sätts min artighet på prov. Personalen missade charmkursen, både den senare och den förra. Men vad gör det, när jag med fynden över armen står i kassakön igen, när jag hör högtalarrösten jag hört så många gånger: ”Please proceed to register 4”.

Så tar jag rulltrappan till översta våningen, bara för utsikten. Bara för att ännu en gång låta den ta andan ur mig: vyn mot Empire State Building, mot skyskraporna, mot grönskan i kontrast mot glas och stål. Där nere myllrar de, människorna, som myror kring sin stack.

Där, längs Broadway, rullar NYC Taxi som gula skalbaggar. Förbi Starbucks, där jag bara behöver ställa mig utanför för att få fri wifi. Förbi det nya konstverket som med halvslutna ögon betraktar mig.

Bara några trappor ner finns DSW, Designer Shoe Warehouse. Och där vet jag ju också vad som finns. Där vet jag att de blinkar åt mig, ett par Anne Klein med mjuka sulor. Men, ledsen, ni får vänta. Nu är jag hungrig!

För att köpa mat går jag till Whole Foods Market, en säker anhalt när lunchen ska gå fort. Åtminstone att handla, äta gör jag ju så länge jag vill. Jag har ingen tid att passa. Vid den enorma buffén fyller jag min papplåda, med allt från kyckling till tofu, med exotiska smaker och kryddiga röror.

Vart ska jag gå sen? Kanske till Barnes & Noble, bokhandeln där jag kan strosa i timmar. Kanske till Forever 21 (fast jag för länge sedan passerat siffran) eller till Duane Reade, för att frossa i smink. Det kan också tänkas att jag vill besöka Union Square Greenmarket, eller om kvällen är inne: Dear Irving, en av New Yorks hemliga barer.

Eller också gör jag något helt annat. För till Union Square kommer jag ju tillbaka. Alltid.

Enjoy!

PS. Söker du fler New York-tips? Här kan du läsa om 10 vanliga misstag att undvika i New York och 35 måsten – saker du inte får missa i New York.

PS. Välkommen att följa mig även på Instagram. Samtliga foton, om inte annat anges: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
6 years ago

Härligt att vi ofta har samma mål och preferenser! American Eagle får jag ta och spana in. Det blir lätt att man bara håller sig till favoriterna.

Häftigt att hamna i en inspelning. Det är ju bland det bästa med New York, att allt kan hända och att det faktiskt gör det också.

Rensa nu inte Burlington och DSW innan jag kommer! 😉

Evy Knoph
6 years ago

Ja..de flesta besöken tar mig dit på något sätt.. o senast fick jag ju tipset av dig att köpa mat på Wholefoods. .gott :-). Sen att American eagle med sina superkvaliteter på toppar o linnen oxå ligger där är ett plus :-). En annan gång hamnade @nabbelina o jag i en inspeling av Blue bloods :-).. slinker nog förbi en sväng snart igen..Burlington o DSW lockar ju alltid..

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Varmt tack! Det var roligt att höra. Ja, där skulle du säkert trivas, liksom på många ställen i resten av staden. Det finns verkligen något för alla i New York. Hoppas du kommer dit en dag. 🙂

Veiken
7 years ago

Om jag kommer till New York, blir Union Square ett självklart mål.
Fint reportage. Tack för det!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Haha, vad kul: Onion! Kanske beror det på din vana vid spanskan, att u uttalas som o där?

Ja, det är ett verkligt shoppingparadis. Kläder ropar efter mig men inte hela tiden. Jag shoppar gärna "ordentligt" en eller ett par dagar på resan, sedan får det vara bra och då vill jag uppleva andra saker. Det finns de som är betydligt mer shoppingnördiga. 🙂

Vad kul att höra att vi har matintresset gemensamt. Jo, det tillhör ju livets höjdpunkter och är bland det absolut viktigaste på en resa för mig. 😀

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Välkommen hit! Roligt att du minns Union Square och att du längtar tillbaka. Ja, vilket shoppingmecka denna plats är. :)Hoppas du kan komma dit snart igen!

Ama de casa
7 years ago

Jag flinar alltid när jag kommer till Union square, för jag minns när jag retade en kompis som var superduktig på engelska. Jag envisades med att hela tiden kalla det för Onion square, och han kunde inte låta bli att rätta mig heeela tiden 😀

Himla massa grejer finns det där! Och fina fynd finns det – men för min del har jag aldrig hört kläder ropa efter mig, jag hatar att shoppa kläder och skor… Mat shoppar jag dock gärna 😀

Susjos
7 years ago

Hittade hit via en annan blogg! Å minns så väl Union Square när jag var där sist..2012, alldeles för länge sedan…längtar tillbaka! Shoppade kläder på Forever 21 minns jag!

Caroline Persson
5 years ago

Där verkar finnas bra affärer! Ligger Century 21 också här?