Maten i Malaysia

Att äta gott på resan, det är bland det bästa jag vet. Nu har jag hittat ett land med extra god mat, spännande smaker och mycket att välja bland. Häng med på en smakresa till maten i Malaysia!

Min resa till Malaysia är bland de bästa jag någonsin gjort, kanske den allra bästa. Jag berättar nu för precis alla jag möter (haha) om detta fantastiska land som har allt: underbar natur, vänliga människor, prisvärd shopping, intressant kultur, varmt klimat, fina bad och, inte minst, god mat. Tala om det ultimata resmålet!

Bästa matminnet i Malaysia är från Pangkor Laut Resort, där jag åt det du ser på översta bilden. Risnudlar, fräscha grönsaker och skaldjur i Char Kway Teow. Lägg därtill havsbrus bland grönskande palmer … Ganska ”najs”, eller vad sägs?

Frukostarna i Malaysia var också enastående. Eftersom lyxhotell är väldigt prisvärt, bodde vi hela tiden på sådana och där var frukosten helt klart dagens bästa måltid. Det var bara att välja och vraka bland mängder av ”stationer”. En ramen med tofu, kyckling och nudlar eller indisk roti med nywokade grönsaker. Åh, det vattnas i munnen bara av minnet! Extra tack till underbara ramenkocken på Pangkor Laut Resort (på bilden ovan). Bästa ramen jag ätit i mitt liv!

Framför allt minns jag frukterna, stora, saftiga och exotiska, den allra bästa starten på morgonen man kan få. Ofta valde vi ingredienser till vår egen smoothie, som mixades på plats. Mina favoriter här var allt med ingefära och lime.

Men vad är då egentligen typiskt för malaysisk mat? Som du kanske minns från inlägget om min rundtur i Kuala Lumpur, så bor det inte bara malajer i Malaysia. Här bor även väldigt många människor från Kina och Indien. Naturligtvis har de påverkat matkulturen i Malaysia.

Man kan faktiskt säga att Malaysia är ett smakprov på hela Asien. Köket delas upp i malaysisk, indisk, kinesisk men även muslimsk mat samt nonya, som är en blandning av det malaysiska och kinesiska köket.

Basen i maten är ris eller nudlar. För mig, som inte äter gluten, var det först lite nervöst kring detta. Skulle jag hitta något glutenfritt? Och hur skulle jag göra med mina andra allergier: chili och vitlök? Svar: inga problem. Jag kunde lugnt klara mig under resan utan magont, förutom då jag råkade få i mig en kinesisk rätt som var panerad i vetemjöl.

Du som inte tål stark mat: Säg bara till! Människorna är som sagt ytterst vänliga och kocken tillagar utan problem maten enligt dina önskemål.

Nasi Lemak, Malaysias nationalrätt.

Här är några rätter att lägga på minnet inför resan till Malaysia:

Char Kway Teow: Malaysias svar på Pad Thai. Risnudlar, räkor, ägg och böngroddar. Himmelskt!

Rendang: En kötträtt med kanel, lök, chili, kryddnejlikor, muskot och koriander. Äts med riskuber i kokosmjölk.

Satay: En rätt från Indonesien med grillat kött på spett. Det kan vara fläsk, nötkött eller kyckling, ofta med delikat jordnötssås (jag älskar jordnötter!).

Nasi Lemak: Malaysias nationalrätt. På bananblad serveras ris i kokosmjölk med kokt ägg och chilisås/sambal.

Teh Tarik: Inte en maträtt men en mycket känd dryck i Malaysia. Det är te med kondenserad mjölk som hälls i en lång stråle fram och tillbaka (rena konstuppvisningen), tills den får rätt konsistens. Läs mer här, i mitt inlägg om en rundtur i George Town.

Efterrätter då? Dessa har jag inte testat men onekligen låter det både spännande och utmanande med Ice Kacang, lagad av kondenserad mjölk, röda bönor, jordnötter och gelé plus (som namnet antyder) is!

Mest känt är nog Malaysia för sin street food, gatumaten. På kvällarna kantas gatorna av det ena frestande ståndet efter det andra, med frestande dofter av citrongräs, chili, ingefära och vitlök.

Slutsats: Maten i Malaysia är otroligt god och var klart över förväntan. Att den dessutom (mestadels) är billig skadar ju inte. Älskar du god och framför allt varierad mat är det hit du ska styra kosan. För att bara nämna en av många anledningar.

Malaysia, vi ses igen, var så säker!

PS. Här finns en lista med alla mina tips om Malaysia.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad kul att du blev sugen! 🙂 Ja, maten i Malaysia kan man sukta efter även fast man är mätt, haha …

Christine - 29°
7 years ago

Åhhhh så mycket gott! Nu blev man ju hungrig. Hi, hi! 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Kul att du blev sugen av inlägget! 🙂 Haha, ja, som backpacker förstår jag att man inte direkt går på lyxkrog. Men jag kan tänka mig att du måste ha ätit extremt billigt.

Häftigt att du backpackat där. Själv har jag enbart gjort det i Europa. Men det var rätt äventyrligt det också … 😉

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Ja, maten var helt klart över förväntan och jag blev så glad att det funkade fint med mina allergier.

Vad roligt att ni också gillade maten. Precis som ni åt vi också en hel del mat från andra asiatiska kök, ja, till och med från det europeiska. 😉 (Vi blev till och med bjudna på italiensk mat!) Men efterrätten med bönor åt jag aldrig som sagt. Kul att du testat!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket! Ja, det gick helt klart över förväntan med allergierna. Förstår att ni älskade Jalan Alor. Vi hade dock inte någon kväll där i "programmet" men åt gott på andra ställen. God mat och skön stämning är onekligen en perfekt kombination!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Jag förstår verkligen att du kommer att sakna maten i Sydostasien. Men så härligt att du ändå har mycket kryddor med dig till Sverige och kan återskapa den till viss del.

Roligt att du tipsar om östra Malaysia! Den delen av landet är jag också väldigt nyfiken på och jag vill verkligen besöka den också.

Fantastiskt bra att ha en riktig expert på Sydostasien i bloggosfären! 🙂

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Åh, så spännande! Jag förstår verkligen att du längtar. Det ska bli roligt att se var ni ska bo. Haha, ja, tala om resemonster. Resa är verkligen livet! 🙂

Fantasiresor (Sofia)
7 years ago

Svårt att inte bli hungrig efter det här inlägget 🙂 Jag har dock lite sämre minnen av maten pga levde som en supersnål backpacker när jag var där. Men ser fram emot att komma tillbaka någon gång och äta lite bättre.

4000mil
7 years ago

Fina matbilder! Och vad skönt att det gick bra med dina allergier.
Vi älskade Jalan Alor i Kuala Lumpur, så mycket god mat och så skön stämning!

FREEDOMtravel
7 years ago

Vad kul att du gillade maten i Malaysia så mycket! Vi gillade också maten där. Vi åt en del malaysiskt, men också mycket från andra asiatiska kök: thailändskt, japanskt, kinesiskt … När det gäller efterrätter tror jag att vi åt något lokalt med svarta bönor. Inte så dumt om jag minns rätt 😉

Marina
7 years ago

Jag förstår dig precis! Maten i Sydostasien är fantastisk och den kommer jag att sakna något kopiöst!! Jag har med mig hur mycket kryddor som helst och har faktiskt lagt om min matlagning, men det kommer ju aldrig att bli det samma… Sedan måste jag rekommendera östra sidan av Malaysia, här finns fantastiska resmål med underbara stränder och kristallklart vatten som bara väntar på att upptäckas av er 🙂

Resemonstret
7 years ago

Ah jag snurrade till det lite med namnen ser jag. Sorry..!! Ja det lär bli en redig rapport från Malaysia, ska bo på två fina ställen. Längtar som tusan, trots att vi har tre resor innan den.. haha, resemonster deluxe!!!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack så mycket, Ditte! Det är så roligt att vi delar både förtjusningen över New York och andra resmål som detta i Sydostasien. Malaysia är verkligen ett land att bli förälskad i och återvända till. Jag har blivit väldigt lockad av dina berättelser om de östra delarna och har som mål att komma dit också! Roligt att du är lockad av Pangkor Laut Resort. Där skulle du trivas! Maten där är som sagt helt otrolig och gör det hela ännu mer paradisiskt.

Kramar!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Nu måste jag säga "åh" igen! Jag har inte varit på östra sidan av Malaysia än. Det återstår att utforska. Just dessa platser drömmer jag också om. Ditte (som kommenterat) ovan har varit där, hör gärna med henne!

Anna Ström Åhlén
7 years ago

Tack, vad roligt att höra. Men åh, så härligt! Det ser jag fram emot att få rapporter om. Jag längtar också tillbaka och kommer absolut att åka dit igen.

Underbart namn du har förresten! 😉

Resemonstret
7 years ago

Vi ska till Perhentian och Redang. Om du har varit där och har nått tips vad vi inte får missa får du gärna höra av dej!

Ditte
7 years ago

Jag är också förtjust i Malaysia och maten är verkligen jättegod. Och alla dessa olika "kök" som finns att tillgå- Jag väldigt glad över att er resa blev så lyckad på alla de sätt och att du vill återkomma till Malaysia. Jag har inte varit på Pangkor och där får det bli ett stopp nästa gång-
Underbara bilder som verkligen lockar-
Kram!

Resemonstret
7 years ago

Mmm, nu längtar jag ännu mer till juli när vi åker dit för andra gången!!